MY KTEO

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Ερώτηση Μαρίνου στη βουλή για τη διαχρονική απαξίωση του ΚΕΦΙΑΠ του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας


Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, για τη διαχρονική απαξίωση του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Για την διαχρονική απαξίωση του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας απευθύνεται σε ασθενείς όλων των ηλικιών, που πάσχουν από διάφορες  παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν αναπηρία ή  σε πάσχοντες από κακώσεις εγκέφαλου και νωτιαίου μυελού καθώς και σε παιδιά με κινητικές και αναπτυξιακές διαταραχές, που χρήζουν φυσική ιατρική και αποκατάσταση.

Όπως αμέσως γίνεται κατανοητό, η σημασία της συγκεκριμένης δομής είναι μεγάλη.

Στην περιοχή της Εύβοιας είναι πολλοί οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους παθήσεις και προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους μεταφέρονται σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης πολλά χιλιόμετρα μακριά, με αβάσταχτο οικονομικό βάρος.

Δηλαδή για άλλη μια φορά, παρά τη σκληρή φορολογία και τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές που οι εργαζόμενοι έχουν καταβάλει από την τσέπη τους για υγειονομική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων  συρρικνώνονται διαρκώς οι υπηρεσίες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας,  οι ασθενείς ή το συγγενικό τους περιβάλλον αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη με την ελπίδα να θεραπευτεί ο άνθρωπος τους.

Η πραγματικότητα στο ΚΕΦΙΑΠ της  Χαλκίδας είναι οδυνηρή.  Το ελάχιστο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, οι μετρημένοι στα δάχτυλα θεραπευτές και ένας Φυσίατρος δεν είναι δυνατόν  να καλύψουν τις  ανάγκες που πραγματικά υπάρχουν.

Στην Χαλκίδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετά παιδιά με αναπηρία, σε όλες τις βαθμίδες της Ειδικής Αγωγής που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση των απαραίτητων συνεδρίων αποκατάστασης στο ΚΕΦΙΑΠ. Συγκεκριμένα, στο Ειδικό Νηπιαγωγείο 30 μαθητές, στο Ειδικό Δημοτικό 68 μαθητές, στο ΕΕΕΕΚ 55 μαθητές.

Το ΚΕΦΙΑΠ δηλαδή θα μπορούσε να προσφέρει δωρεάν ποιοτικές θεραπείες απαραίτητες  σε παιδιά ΑμεΑ, όμως αυτό δεν είναι δυνατόν,  καθώς δεν λειτουργεί σε διευρυμένο ωράριο αλλά μόνο πρωί, με τον Φυσίατρο να έρχεται 2 φορές την εβδομάδα, ενώ θα έπρεπε στο επιστημονικό προσωπικό να υπάρχει και Παιδοψυχίατρος.

Στη συγκεκριμένη δομή λειτουργεί θερμαινόμενη  πισίνα για τις ανάγκες αποκατάστασης  και με τις προσπάθειες του προσωπικού αυτή λειτουργεί μόνο για κάποιες ώρες της ημέρας.

Στο ΚΕΦΙΑΠ αυτή τη στιγμή δουλεύουν 13 άτομα προσωπικό από τα οποία τα 4 (λογοθεραπεύτρια, τραυματιοφορέας, καθαρίστρια και οδηγός) είναι επικουρικό προσωπικό, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και για αυτό πρέπει να μονιμοποιηθούν.

Είναι γνωστό,  ότι εδώ και πολλά χρόνια η δομή αυτή υπολειτουργεί και απαξιώνεται με ευθύνη των κυβερνήσεων, αφού δεν στελεχώνεται επαρκώς, κι ενώ υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετεί πάνω από 100 θεραπευόμενους δεν υπάρχει το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό και μέσα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι αποτέλεσμα της πολιτικής, που αντιμετωπίζει τις δημόσιες δομές υγείας και τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος, τα νοσοκομεία ως Ανώνυμες Εταιρείες,  την υγεία ως εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

- Το ΚΕΦΙΑΠ του Γ.Ν. Χαλκίδας να στελεχωθεί πλήρως με όλο το απαραίτητο μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες όσων παιδιών και ενηλίκων χρήζουν Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση.

- Να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί εργαζόμενοι.

- Να εκσυγχρονιστεί πλήρως το ΚΕΦΙΑΠ, ώστε να προσφέρονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες αποκατάστασης σε ανθρώπους με αναπηρίες.

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω