MY KTEO

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Ανατροπή με το επίδομα ανεργίας: Χρυσώνουν το χάπι της ανεργίας τους πρώτους μήνες


Το νέο επίδομα ανεργίας δεν θα έχει τελικά τις αναγκαίες διαφοροποιήσεις στο τελικό ποσό και στον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ.
    
Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Υψηλότερα, ακόμη και στο 80%, θα διαμορφώνεται το επίδομα ανεργίας. Ωστόσο αυτό το ποσοστό θα αφορά τους χαμηλόμισθους και μόνο κατά τους πρώτους 3-4 μήνες της ανεργίας.

Μετά την στήριξη κατά τους πρώτους μήνες, το επίδομα ανεργίας θα βυθίζεται ακόμη και κάτω του 30%, μέχρι τη συμπλήρωση της 12μηνης περιόδου «στήριξης» από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Οι εν λόγω αλλαγές στόχο έχουν να προσφέρουν μια πιο ήπια οικογενειακή προσαρμογή μετά τα σοκ της απόλυσης, αλλά χωρίς τις αναγκαίες διαφοροποιήσεις στο τελικό ποσό και στον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ.

Απλώς θα ανακατανεμηθούν τα ίδια χρήματα μετατρέποντας το τακτικό επίδομα ανεργίας σε εμπροσθοβαρή στήριξη.

Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν το επομένη διάστημα με πιλοτική εφαρμογή σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας κ.Δόμνα Μηχαηλίδου (ΕΡΤ) «εξετάζουμε το σενάριο να είναι πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή το σύνολο να είναι το ίδιο, αλλά βγαίνοντας από την εργασία και μπαίνοντας στην ανεργία να μπορεί κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά-σιγά να βαίνει μειούμενο… ».

Συγκεκριμένα, η ΔΥΠΑ θα συνεχίσει να καταβάλει σε κάθε άνεργο το ίδιο συνολικό ποσό επιδότησης (5.748 ευρώ το χρόνο), αλλά όχι καταθέτοντας 479 ευρώ για 12 μήνες. Το πρώτο διάστημα το ποσό μπορεί να προσεγγίζει ακόμη και τα 600 ευρώ το μήνα, δηλαδή κοντά στο 80% για κάποιον που αμείβεται με τον βασικό μισθό των 780 ευρώ. Στη συνέχεια όμως, π.χ. κατά το δεύτερο εξάμηνο της ανεργίας, το ποσό ανά μήνα μπορεί να περιοριστεί ακόμη και στα 300 ευρώ. Όριο θα είναι η διάθεση του ίδιου ποσού (5.748 ευρώ), με μια διαφορετική κατανομή στο χρόνο.

Εξάλλου, ο προϋπολογισμός της ΔΥΠΑ είναι συγκριτικά μειωμένος φέτος, εν σχέσει με το 2023, τόσο όσον αφορά τις επιδοτήσεις για την τοποθέτηση ανέργων σε νέες θέσεις εργασίας, όσο και ως προς τα επιδόματα. Και αυτό με το επιχείρημα ότι έχει μειωθεί η ανεργία (σ.σ. τους θερινούς μήνες θα πέσει εκ νέου σε διψήφιο ποσοστό λόγω της τουριστικής σεζόν).

Βεβαίως, για την ανακούφιση των άνεργων χρειάζονται ενεργητικές πολιτικές επανεισόδου των ανέργων στην αγορά εργασίας καθώς το ποσοστό επιδοτούμενων ανέργων κυμαίνεται μόλις μεταξύ 10% (καλοκαίρι) και 20% (χειμώνας) λόγω των απολύσεων στον Τουρισμό. (Να σημειωθεί ότι και η διάρκεια επιδότησης των εργαζομένων στο κύκλωμα Επισιτισμός-Τουρισμός έχει περιοριστεί πλέον στους 3 μήνες, από 5 μήνες πριν λίγα χρόνια, αφήνοντας ουσιαστικά για πάνω από 2 μήνες ακάλυπτους τους ανέργους του κλάδου-ανεργία από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο κατά περίπτωση).

Ουσιαστικά δημώδη μόλις ένα μικρό ποσοστά ανέργων λαμβάνει οικονομική στήριξη, ενώ και το ύψος τα στήριξης περιορίζεται στο 60% του βασικού μισθού και εξαντλείται στο 12μηνο. Έναντι ποσοστού έως 80% για περίοδο ενισχύσεως που ξεπερνά και τους 24 μήνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αλλά στην (ελληνική) περίπτωση της ΔΥΠΑ προέχει η μείωση του έμμεσου εργατικού κόστους (μείωση των ασφαλίστρων έναντι της ανεργίας), αλλά και η δημιουργία κρατικών πλεονασμάτων (δια της συρρίκνωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων).

Κατάργηση επιδομάτων
Να σημειωθεί μάλιστα ότι πέρυσι, με τον νόμο 5053/23, καταργήθηκαν τρία επιπλέον επιδόματα που στόχο είχαν την στήριξη τν ανέργων μετά την πάροδο της 12μηνης επιδότησης (μακροχρόνια άνεργοι).

Πρόκειται για τα επιδόματα:
-Το ειδικό επίδομα που δίδεται μετά τη λήξη της 12μηνης επιδότησης ανεργίας ίσο με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή 249,08 ευρώ, για άλλο ένα χρόνο.

-Το επίδομα τρίμηνης παραμονής στο μητρώο ανέργων. Το ποσό του βοηθήματος ήταν 287,4 ευρώ.

-Το επίδομα επίσχεσης εργασίας, δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, στην περίπτωση διακοπής των εργασιών μιας επιχείρησης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη.

Προφανώς και αυτή η κατάργηση των επιδομάτων έγινε πάλι για δημοσιονομικούς λόγους…

Να σημειωθεί ότι από την 1η Απρίλιου, μαζί με τον βασικό μισθό, αναμένεται να αυξηθεί και το επίδομα ανεργίας και να ξεπεράσει τα 500 ευρώ το μήνα. Έτσι το συνολικό ετήσιο ποσό στήριξης ενός ανέργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 6.000 ευρώ. Και αυτό το ποσό, κατανεμημένο με εμπροσθοβαρή τρόπο, θα ενισχύει περισσότερο τους ανέργους κατά τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση, ενώ το εν λόγω ποσό θα βαίνει μειούμενο κατά το δεύτερο εξάμηνο. Κάτι σαν κίνητρο μιας πιο έντονης αναζήτησης εργασίας.

Εξάλλου, η ΔΥΠΑ «τρέχει» και ένα Πρόγραμμα ενεργητικής στήριξης των ανέργων καθώς δίνει το μισό επίδομα σαν μηνιαία ενίσχυση και το υπόλοιπο το μετατρέπει σε voucher πρόσληψης στον ιδιωτικό τομέα.




iEidiseis.gr