MY KTEO

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Ο παράγοντας που φέρνει ακόμα φθηνότερο ρεύμα στους λογαριασμούς


Νέα τροπολογία καταργεί την ειδική εισφορά 5% στο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή και ανοίγει τον δρόμο για φθηνότερο ρεύμα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 5% για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, κάτι που μπορεί να φέρει φθηνότερο ρεύμα για όλους.

Η ειδική εισφορά είχε επιβληθεί στο περιθώριο της ενεργειακής κρίσης το 2022, με σκοπό να επιβαρυνθούν οι ηλεκτροπαραγωγοί για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούσαν. Αρχικά, καθιερώθηκε μια έκτακτη εισφορά 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά αργότερα μειώθηκε στο 5% λόγω της μείωσης των τιμών του καυσίμου.

Και οι δύο αυτές ρυθμίσεις είχαν ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και την ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Η τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 5% για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος για φθηνότερο ρεύμα.

Συγκεκριμένα η κατάργησή της αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των τιμών στην χονδρική αγορά, ενισχύοντας τη δημιουργία ανταγωνιστικών προσφορών.

Επίσης, η κατάργηση αυτή επηρεάζει θετικά τις χρεώσεις των προμηθευτών προς όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την τελική μορφή που είχε λάβει η ειδική εισφορά 5%, η επιβάρυνση ανερχόταν περίπου στα 1,75 ευρώ/ MWh φυσικού αερίου (αν λάβει κανείς ως τιμή του TTF τα 35 ευρώ/ MWh).

Στη συνέχεια οι ηλεκτροπαραγωγοί προχωρούσαν σε μετακύλιση αυτού του κόστους στους προμηθευτές ρεύματος κι εκείνοι με τη σειρά τους στους καταναλωτές φουσκώνοντας τους τελικούς λογαριασμούς.

Συνολικά, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές.



iEidiseis.gr