MY KTEO

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Ανοικτό το «μπρα ντε φερ» της κυβέρνησης με τους αγρότες - Το παρασκήνιο του ραντεβού στο Μαξίμου


Άσκηση που μοιάζει με ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί για το Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση με τους αγρότες.
    
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, εν όψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία από τα μπλόκα των αγροτών, ο χρόνος της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

Το πίσω μπρος σε σχέση με τη μέρα που θα γίνει η συνάντηση φάνηκε από χθες το απόγευμα, όταν ώρες μετά την προαναγγελία από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη για συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες τη Δευτέρα, ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του (ΕΡΤ) είπε ότι δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημέρα.

«Η συνάντηση των αγροτών τον πρωθυπουργό δεν θα γίνει την Δευτέρα, θα δούμε, θα γίνει, αλλά δεν θα γίνει την Δευτέρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης και σε διευκρινιστική ερώτηση, το απέδωσε σε δύο λόγους: Στο ότι πρέπει να προσδιοριστεί και από την πλευρά των αγροτών η σύνθεση καθώς και ότι από την πλευρά της κυβέρνησης «θέλουμε λίγο να δούμε και να ωριμάσουμε αυτά που σκεφτόμαστε για τη συνάντηση αυτή και για το ότι έχουμε να συζητήσουμε για τους αγρότες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα, κυβερνητικές πηγές, έλεγαν ότι η συνάντηση θα γίνει η Δευτέρα απόγευμα ή Τρίτη πρωί, επειδή ο πρωθυπουργός γυρίζει τη Δευτέρα από το Βελιγράδι, ότι έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι και ότι το πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί αύριο (σ.σ. σήμερα).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πρώτο ζήτημα που χρίζει διευθέτησης είναι αυτό της σύνθεσης της αντιπροσωπείας που θα επισκεφτεί το Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση ζητά από τους εκπροσώπους των αγροτών να είναι σχετικά ολιγομελής η αντιπροσωπεία, έως οκτώ άτομα, και κυρίως να υπάρχει πολιτική εκπροσώπηση από όλα τα κόμματα. Αυτό που επιδιώκει το κυβερνητικό επιτελείο είναι στην αντιπροσωπεία που θα προσέλθει στον διάλογο με τον Κ. Μητσοτάκη να παρευρίσκεται και εκπρόσωπος του ΚΚΕ, προκειμένου όσα συμφωνηθούν να δεσμεύουν τους πάντες.

Ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί στο Μαξίμου
Το δεύτερο που επεξεργάζεται μέχρι τη συνάντηση η κυβέρνηση είναι το τι θα δώσει ο πρωθυπουργός στους αγρότες. Και αυτό είναι το πιο κρίσιμο, διότι αφενός οι παραγωγοί έχουν διαμηνύσει το αυτονόητο, ότι δηλαδή, δεν θα προσέλθουν για …τσάϊ και συμπάθεια και αφετέρου έχουν ήδη αποστείλει επιστολή προς το Μέγαρο Μαξίμου στην οποία παραθέτουν συγκεκριμένα αιτήματα τόσο για το σύνολο του αγροτικού κόσμου όσο και ειδικότερα για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Η άσκηση μοιάζει με ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί για το Μέγαρο Μαξίμου, διότι άπαντες αναγνωρίζουν ότι από τη στιγμή που η αντιπροσωπεία των αγροτών θα περάσει το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου, θα πρέπει να τους δοθούν κάποιες δεσμεύσεις που θα τους επιτρέψουν να μη φύγουν με το κεφάλι σκυμμένο.

Από την άλλη πλευρά, αν οι δεσμεύσεις εκ μέρους του Κ. Μητσοτάκη είναι πληθωρικές, τότε κινδυνεύει να εμφανιστεί η κυβέρνηση ως υποχωρούσα στις πιέσεις των αγροτών, αν και μέχρι σήμερα δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι εξαιρετικά σφικτά και αυτό δεν αλλάζει» σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας ότι οι δεσμεύσεις που εξετάζει η κυβέρνηση έναντι των αγροτών, θα είναι σημαντικές, αλλά δεν θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αποτύπωμα.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, το πιθανότερο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα ικανοποιήσει δύο αιτήματα των αγροτών : Την προκαταβολική επιστροφή του ειδικού φόρου Κατανάλωσης και πιθανότατα τη μείωση της τιμής του ρεύματος για τους παραγωγούς, το οποίο θα επιβαρύνει τις εταιρείες και όχι τους πολίτες.

Επιπρόσθετα, στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται όλα τα αιτήματα των αγροτών τα οποία δεν έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα και αφορούν άλλα ζητήματα όπως πχ πρόσθετα μέτρα και πιο εντατικοί έλεγχοι για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής, έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας κ.α Το τελευταίο, μάλιστα, συζητήθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας.iEidiseis.gr