MY KTEO

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Συναγερμός για τον στρεπτόκοκκο: «Γίνεται πανικός, είναι πολλά τα κρούσματα»


Έντεκα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο. Το σύμπτωμα που πρέπει να θορυβήσει τους γονείς.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

Ειδικότερα, μιλώντας στο MEGA το πρωί της Παρασκευής (16/2), η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Με τον στρεπτόκοκκο γίνεται πανικός, είναι πάρα πολλά τα κρούσματα».

Όπως είπε «είχαμε ανησυχήσει γιατί είχαμε για έναν χρόνο 23 θανάτους, 11 παιδιά, οι υπόλοιποι μεγάλοι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα».

«Έχουμε πει ότι οι εκδηλώσεις, μόλις υπάρχουν, η μητέρα επικοινωνεί με τον παιδίατρο, δεν υπάρχει άλλη λύση», υπογράμμισε η κ. Παγώνη.

«Ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες, κάνει το strep test και ξεκινάει αμέσως, τα πρώτα 24ωρα, θεραπεία, για να μην έχουμε τις επιπλοκές που τις φοβόμαστε. Με το που δούμε πονόλαιμο στο παιδί και πει δεν μπορώ να καταπιώ, επικοινωνούμε με τον παιδίατρο. Αυτός θα δώσει τις οδηγίες και θα προχωρήσει», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Τέλος, αναφερόμενη στη γρίπη, η κ. Παγώνη είπε: «Έχει πανικοβληθεί ο κόσμος και με τη γρίπη, φέτος είχαμε πολλή γρίπη αλλά δεν ήταν απλή όπως τα προηγούμενα χρόνια, ήταν πολύ επιβαρυμένη η κλινική κατάσταση. Το θέμα είναι ότι πρέπει να προσέξουμε τη μετάδοση».

Στρεπτόκοκκος: Τα σοβαρά συμπτώματα
Όπως είπε πριν από μερικές ημέρες η παιδίατρος, λοιμωξιολόγος, Αθανασία Λουρίδα, στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, συνήθως ο στρεπτόκοκκος, κάνει ήπιες επιφανειακές λοιμώξεις είτε του φάρυγγα είτε του δέρματος, δηλαδή το πιο είναι το πιο συχνό αίτιο αμυγδαλίτιδα στα παιδιά σχολικής ηλικίας και πως εκδηλώνεται αυτό;

Με πόνο στο λαιμό, δυσκαταποσία, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις εξάνθημα οστρακιά που προκαλείται από ορισμένα στελέχη στρεπτόκοκκο. Όταν οι γονείς λοιπόν δουν αυτή τη συμπτωματολογία, ζητούν άμεσα τη βοήθεια του παιδιάτρου τους.

Τα σοβαρά συμπτώματα: Το παιδί έχει υψηλό πυρετό, είναι πολύ κουρασμένο, έχει πόνους στους μυς σε όλο το σώμα.

Έχει δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ταχύπνοια, έχει κακό χρώμα το δέρμα του, κυάνωση και έχει διανοητική σύγχυση, υπνηλία ή αντίθετα διέγερση και δυσκολία στην αφύπνιση.

Είναι σημεία καμπανάκια κινδύνου τα οποία πρέπει να οδηγούν τους γονείς να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρέπει κανείς να αναζητήσει ιατρική βοήθεια στα παρακάτω συμπτώματα:
  • Ο πυρετός που επιμένει
  • Η έντονη κυνάγχη
  • Η δυσκαταποσία
  • Ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα
  • Η έντονη καταβολή
Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός) . Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο.

Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus) , δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).

Στρεπτόκκοκος: Ο τρόπος μετάδοσης
  • Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:
  • Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
  • Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
  • Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
  • Από υγιείς φορείς του βακτηρίου
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.iEidiseis.gr