MY KTEO

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Τσικνοπέμπτη 2024: Τι ισχύει; Είναι αργία, ημιαργία ή "κόλπο";


Η Τσικνοπέμπτη 2024 πέφτει στις 7 Μαρτίου και πρόκειται για μια μέρα που γιορτάζεται πολύ... έντονα σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα δεν είναι λίγοι εκείνοι που από το πρωί ανάβουν φωτιά και βάζουν... σούβλες με κρέατα για να τιμήσουν την μέρα αλλά και την έναρξη των Αποκριών και «επίσημα».

Αν και είναι μια μέρα που οι περισσότεροι την χαίρονται, δεν είναι ούτε επίσημη αργία, ούτε ανεπίσημη αλλά ούτε και ημιαργία. Είναι απλά μια μέρα που... ψήνουμε κρέας και υπάρχουν διάφορα έθιμα ανά περιοχές της χώρες.

Σίγουρα πάντως εκείνοι την ημέρα υπάρχει μια πιο «ανάλαφρη» κατάσταση καθώς ακόμα και πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να «τσικνίσουν» μαζί.

Τι είναι η Τσικνοπέμπτη
Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι νήστιμοι ημέραι, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της καλούμενης Κρεατινής.

Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά εβδομάδα, η Προφωνή, και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη) στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε άλλοτε γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης σε Κέρκυρα και Κομοτηνή
Στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα που πρόκειται να φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά σχετίζονται με την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».

Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα ή πετεγόλια ή πετέγολα. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό και αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού. Είναι θεατρικό είδος που μοιάζει πάρα πολύ με την κομεντία ντελ άρτε.

Τα πετεγολέτσα πραγματοποιούνται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στις κεντρικές πλατείες ή τα στενά δρομάκια των διαφόρων χωριών της Κέρκυρας, με αποκορύφωμα τα πετεγολέτσα που παίζονται στην Πίνια που είναι το κέντρο της παλιάς πόλης, κοντά στην τοποθεσία Κουκουνάρα.

Σε αυτήν συμμετέχουν και διάφορες νοικοκυρές από τα κοντινά σπίτια, στήνοντας ένα πραγματικό, πετεγουλιό - κουτσομπολιό, στα παράθυρα (φανέστρες) των σπιτιών τους με ξεκαρδιστικές ιστορίες βγαίνουν στη φόρα όλα τα άπλυτα των υποτιθεμένων πού έπεσαν σε διάφορα παραπτώματα, καυτηριάζοντας διαχρονικούς τύπους ανθρώπων και καταστάσεων.



iEidiseis.gr