MY KTEO

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Αλλαγή ώρας ξανά τον Οκτώβριο 2024: Η νέα ημερομηνία


Άλλαξε η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής και περάσαμε στη θερινή. Πότε αλλάζει πάλι μέσα στο 2024.

Μία ώρα μπροστά γύρισαν τα ρολόγια και επίσημα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το καλοκαίρι. Η ώρα άλλαξε για πρώτη φορά το 2024 και αυτή δεν ήταν η τελευταία φορά.

Μπορεί τα νέα από τις ΗΠΑ να είναι κάπως περίεργα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τι αποφασίζεται για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας), ωστόσο στην Ευρώπη τα πράγματα παραμένουν τα ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Κυριακής, τα ρολόγια γύρισαν από 3 π.μ. και έδειξαν 4 π.μ.

Έληξε δηλαδή η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 19ης Ιανουαρίου 2001.

Πότε αλλάζει ξανά η ώρα το 2024
Η ώρα θα περάσει σε χειμερινή και πάλι, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όταν και τα ρολόγια θα πάνε μία ώρα πίσω.

Τι αποφάσισε η Ευρώπη για την κατάργηση της αλλαγής ώρας
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούνται τρεις διαφορετικές ζώνες ώρας. Ο ενδοκοινοτικός συντονισμός κατά την αλλαγή ώρας φάνηκε ότι προκαλεί, εκτός των άλλων, και προβλήματα στον τομέα των μεταφορών και του εφοδιασμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προχώρησε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, στο διάστημα από 4 Ιουλίου μέχρι τις 16 Αυγούστου 2018.

Λήφθηκαν 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, και από τα 28 κράτη μέλη, οι περισσότερες που έχουν ληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 84% όσων απάντησαν ήταν υπέρ της πρότασης να τεθεί τέρμα στην αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο.

Πότε ξεκίνησε η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η θερινή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε, επειδή στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως.

Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Στη δεκαετία του 1970 όμως, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975.



iEidiseis.gr