MY KTEO

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Πρόταση για δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές για μια 3ετία - Κίνδυνος για 1.000.000 ιδιοκτήτες


Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, έθεσε επιτακτική απαίτηση για το δικαίωμα δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές για την επόμενη τριετία.

Γράφει η Γεωργία Καλαντζή

Αυτό, επισημαίνει, θα διασφαλίσει την προστασία της περιουσίας των πολιτών, έως ότου ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, με την εφαρμογή των ίδιων όρων που ισχύουν τα τελευταία 50 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος να απαγορευθεί το 80% των οικοδομήσιμων ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές θα επηρεάσει δραματικά τους ιδιοκτήτες. Αυτό θα οδηγήσει στην αναξιοποίηση 2.500.000 ακινήτων, που ανήκουν σε περίπου 1.000.000 πολίτες, καθώς δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να χτίσουν σε αυτά.

Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο όταν λαμβάνουμε υπόψη τις υψηλές αξίες που έχουν αποκτήσει ορισμένα από αυτά τα ακίνητα, αγορασμένα με δάνεια. Με την εφαρμογή της προτεινόμενης νομοθεσίας, η αξία τους θα μηδενιστεί, προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά ακινήτων και επιπτώσεις στις οικονομικές τους δεσμεύσεις.

Ο κ. Στασινός προειδοποιεί ότι η προτεινόμενη νομοθεσία παραβιάζει τα δικαιώματα του ατόμου, όπως αυτά προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Καλεί, συνεπώς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ακολουθήσει την πορεία που ορίζει το Σύνταγμα του 1975, περιμένοντας την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού προτού ληφθούν αποφάσεις που επηρεάζουν την ιδιοκτησία των πολιτών.

Εν τω μεταξύ, το ΤΕΕ εργάζεται επί του παρόντος για την επιλογή μελετητών που θα εκπονήσουν τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, προβλέποντας ότι σε 3 έως 4 χρόνια θα έχουν εκδοθεί τα αναγκαία Προεδρικά Διατάγματα. Μόνο τότε θα είναι δυνατή η ασφαλής έκδοση οικοδομικών αδειών, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο.

Ο κ. Στασινός καταλήγει την παρουσίασή του, καλώντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος να διασφαλίσει την οργάνωση των αναγκαίων φορέων για την υλοποίηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Αναλυτικά τι είπε ο κ. Στασινός μιλώντας στην εφημερίδα «Δημοκρατία»: «Αν περάσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, τότε το 80% από τα 3.200.000 ακίνητα θα στερηθούν οικοδομική άδεια. Πρόκειται για 2.500.000 ακίνητα που ανήκουν σε 1.000.000 πολίτες σε εκτός σχεδίου περιοχές, στα οποία δεν θα μπορούν πλέον να χτίζουν, ενώ σήμερα μπορούν.

Για παράδειγμα, αν υπάρχει ακίνητο που ως περιουσιακό στοιχείο ανέρχεται σε αξία 100.000 ευρώ, αύριο θα γίνει μηδέν εάν ο κληρονόμος δεν θα μπορεί να χτίσει. Είναι απλό να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις, αλλά δεν μπορείς ξαφνικά να παίρνεις την περιουσία του πολίτη, γιατί αυτή διασφαλίζεται από κάτι ανώτερο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Αν αυτή τη στιγμή έχουν χτιστεί σε μία περιοχή 10.000 οικοδομές, τα επόμενα τρία χρόνια, στατιστικά, θα γίνουν άλλες 10, δηλαδή θα χτιστεί περίπου το ένα χιλιοστό. Δεν είναι κάτι φοβερό, ούτε θα καταστραφεί το περιβάλλον.

Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί αυτό που λέει το Σύνταγμα του 1975. Να περιμένει η κυβέρνηση 3 με 4 χρόνια για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και την εφαρμογή των Προεδρικών Διαταγμάτων, και μέχρι τότε να ισχύει ό,τι και σήμερα».



iEidiseis.gr