MY KTEO

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Οι 5+1 παραιτήσεις που χρειάζονται για να γίνει βουλευτής ο Κασσελάκης - Θολό τοπίο


Για να μπει στη Βουλή ο Κασσελάκης πρέπει να υπάρξουν μαζικές παραιτήσεις από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.
    
Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης

Μπορεί η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο εντός της Ολομέλειας, ωστόσο, το θέμα που κυριαρχεί στα πηγαδάκια στο περιστύλιο είναι το σοβαρό ενδεχόμενο σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης να περάσει το κατώφλι της Βουλής ως βουλευτής, πλέον, και να αναλάβει πρόεδρος και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δρόμος για την αίθουσα του κοινοβουλίου έχει γίνει ορατός στην προέκταση των δηλώσεων του βουλευτή Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλο, ο οποίος στο δύσκολο δίλημμα μεταξύ Harvard και Εθνικής Αντιπροσωπείας φαίνεται να επιλέγει το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστημιο καθώς είναι δύσκολο σε οποιονδήποτε να απαρνηθεί μια ακαδημαϊκή διαδρομή τόσο επιτυχημενη. «Υπάρχει ένα φόρτος εργασίας, νομίζω που κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα δημιουργήσει το ερώτημα τι κρατάω τι αφήνω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σχετικά με τα σενάρια για πιθανή είσοδο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, η νέα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά τόνισε πως «ο κ. Κασσελάκης δεν αναζητεί τρόπο για να μπει στη Βουλή. Δεν κάνει καμία κίνηση, δεν συζητεί με κανέναν βουλευτή από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που θα μπορούσε να “κινήσει τα νήματα” και κάνει τη δουλειά του, όπως ξέρει να την κάνει, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ωστόσο, παρατήρησε χαρακτηριστικά πως «είναι μια άλλη συζήτηση, παράλληλη, αν τα φέρει έτσι η κατάσταση και υπάρξει μία παραίτηση ή κάτι άλλο το οποίο θα μπορούσε να δρομολογήσει σενάριο εισόδου του κ. Κασσελάκη στη Βουλή».

1+5 παραιτήσεις
Με τα σενάρια και τις εκδοχές να μπαίνουν, πλέον, στο τραπέζι για μια κοινοβουλευτική διαδικασία που δεν χρειάστηκε μέχρι σήμερα να υπάρξει, καθώς από την μια πλευρά για πρώτη φορά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι κοινοβουλευτικός και από την άλλη πλευρά για να μπει στη Βουλή ο Κασσελάκης πρέπει να υπάρξουν μαζικές παραιτήσεις από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.

Η άσκηση που «τρέχει» έχει δυο σκέλη: Το πρώτο ότι η είσοδος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή είναι εφικτή αρκεί να παραιτηθεί μόνο ο βουλευτής Επικρατείας προερχόμενος από τους απόδημους Όθωνας Ηλιόπουλος και ο Κασσελάκης να λάβει την θέση του ως ο μοναδικός άλλος υποψήφιος από την διασπορά, προσπερνώντας τους άλλους πέντε υποψηφίους που προηγούνται από την λίστα. Η δεύτερη λύση έχει να παραιτηθούν είτε κάποιοι από όσους έχουν εκλεγεί ήδη βουλευτές Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσοι ακόμα χρειάζεται από τους προπορευόμενους επιλαχόντες μέχρι να έρθει η σειρά του Στέφανου Κασσελάκη.

Το πρώτο σενάριο εάν και έχει υποστηριχθεί από κάποιους συνταγματολόγους ως εφικτό με την πλειοψηφία τους όμως, όπως και παραγόντων του κοινοβουλίου, να θεωρούν ότι δεν έχει πεδίο ορθής ερμηνείας του Συντάγματος.

Δυσκολίες και προσκόμματα φαίνεται να έχει και η δεύτερη λύση των μαζικών παραιτήσεων. Οι βουλευτές Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή είναι οι Όθων Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα και Ευάγγελος Αποστολάκης. Οι επιλαχόντες που προηγούνται του Στέφανου Κασσελάκη είναι οι Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής και Ζωρζέττα Λάλη. Συνεπώς ο Κασσελάκης για να βρεθεί στο έδρανο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να εξασφαλίσει 1+5 παραιτήσεις στο γραφείο του.



iEidiseis.gr