MY KTEO

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Με τρεις τριετίες φθάνει στα 1.079 ευρώ μεικτά


Κλείδωσε η αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Απριλίου θα είναι πέριξ των 830 ευρώ μεικτά και των 705 ευρώ καθαρά. Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου κατέθεσε ήδη, χθες, στη
γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου την εισήγησή της, με την τελική απόφαση να ανακοινώνεται την ερχόμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πιθανό ενδεχόμενο η αύξηση να είναι κοντά στα 50 ευρώ μεικτά, ήτοι 6,4%, οι περίπου 600.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο θα δουν μηνιαία αύξηση κατά περίπου 40 ευρώ καθαρά, καθώς το ποσό που καταλήγει τελικά στην τσέπη τους, από 666,85 ευρώ που είναι σήμερα, θα ανέλθει από 1ης Απριλίου στα 705,96 ευρώ. Εφόσον, δε, δικαιούνται και μισθολογικές ωριμάνσεις, τις λεγόμενες τριετίες, που ξεπάγωσαν για τους δικαιούχους από 1ης Ιανουαρίου 2024, οι μισθωτοί θα δουν επιπλέον ποσά, με το ανώτατο ποσό (τρεις τριετίες) να φθάνει έως και τα 1.079 ευρώ μεικτά, δηλαδή 781,8 ευρώ καθαρά.

Αναλυτικά, βάσει των υπολογισμών, στην περίπτωση πάντα που το σενάριο των 830 ευρώ επιλεγεί, τότε οι τριετίες θα ανέλθουν στα 913 ευρώ η 1η, δηλαδή 761,73 ευρώ καθαρά, στα 996 ευρώ η 2η, δηλαδή 817,47 ευρώ καθαρά, και στα 1.079 ευρώ η 3η, που αντιστοιχούν μετά τους φόρους και τις εισφορές σε 871,8 ευρώ καθαρά.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να προστεθεί επιπλέον 10% από το επίδομα γάμου.

Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου έχει ήδη καταθέσει την εισήγησή της στη γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου.

Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά τον στόχο για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ. Ηδη από 1ης Απριλίου 2023 βρίσκεται εν ισχύι η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μεικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους.

Βάσει, δε, των εισηγήσεων των φορέων και των κοινωνικών εταίρων, κατά τη διαδικασία που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, και του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η αύξηση θα είναι σίγουρα πάνω από τον πληθωρισμό του 2023 και πιο κοντά στο 5% με 6,5%.

Αν και το πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, προτείνει αυξήσεις μεταξύ 4% και 5%. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε κατώτατο μισθό αυξημένο κατά περίπου 30 με 40 ευρώ, ώστε από 780 ευρώ που είναι σήμερα να πάει σε 811,2 έως 819 ευρώ μεικτά αντίστοιχα. Σύμφωνα βέβαια με τους οικονομολόγους και τους ειδικούς, η αύξηση που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα θα είναι της τάξης των 50 ευρώ περίπου, κάτι που σημαίνει πως ο κατώτατος θα κλειδώσει κοντά στα 830 ευρώ.

Κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης, οι προτάσεις εργοδοτών και εργαζομένων απείχαν κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ πρότειναν αυξήσεις πέριξ του 3,5% με 5%, όμως η ΓΣΕΕ εισηγήθηκε αύξηση 16,4% (128 ευρώ) προκειμένου ο νέος κατώτατος να διαμορφωθεί στα 908 ευρώ μεικτά.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η όποια αύξηση αποφασιστεί θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή και πολλών επιδομάτων που συνδέονται με το ύψος του κατώτατου, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι. Εφόσον, δε, το κατώτατος μισθός φθάσει στα 830 ευρώ, το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί στα 509 ευρώ από 479 ευρώ που είναι σήμερα. Μεταξύ άλλων θα αυξηθούν επίσης:

– Ειδική παροχή μητρότητας.

– Επίδομα γονικής άδειας.

– Επίδομα αποφυλακισμένων.

– Αφερεγγυότητας εργοδότη.

– Εποχικό οικοδόμων.

– Εποχικό σμυριδεργατών.

– Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό.

– Ειδικά κλαδικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπ/κής ζώνης).

– Βοήθημα μη μισθωτών.

– Επίδομα εργασίας.

– Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ.

– Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ).

– Απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

– Προγράμματα απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα.

– Προγράμματα απασχόλησης.

– Επίδομα εργαζόμενων φοιτητών για τη συμμετοχή σε εξετάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την οριστική της απόφαση την Τετάρτη, λαμβάνοντας υπόψη, όπως τονίζουν κατά τη διάρκεια όλου του προηγούμενου διαστήματος τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης όσο και η αρμόδια υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, αφενός την πίεση που έχουν οι μισθωτοί οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αφετέρου τις αντοχές των επιχειρήσεων και της οικονομίας.kathimerini.gr