MY KTEO

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Ετοιμάζονται να κρύψουν το «ΒΕΛΟΣ» στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας αγνοώντας το αίτημα του Δήμου Κύμης Αλιβερίου;


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου το ιστορικό αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» με την ολοκλήρωση των επισκευών των ζημιών που υπέστη από τα μανιασμένα κύματα του Θερμαϊκού, μεθοδεύεται να ελλιμενιστεί (μόνιμα) στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, μακριά από την κοινή θέα.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, τότε γίνεται ξεκάθαρο ότι από τη μια το Υπουργείο Αμύνης θα έχει αγνοήσει το αίτημα του Δήμου Κύμης -Αλιβερίου για ελλιμενισμό του ιστορικού αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ» στο λιμάνι της Κύμης (δείτε εδώ). Ενώ από την άλλη θα έχει αυτοαναιρεθεί, αφού σε σχετική ερώτηση της βουλευτή Εύβοιας Κατερίνας Καζάνη, ο υπουργός Νίκος Δένδιας είχε υποστηρίξει τον περασμένο Ιανουάριο ότι πάγια μέριμνα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελούν η ασφάλεια, η συντήρηση και η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων των Ενόπλων Δυνάμεων (δείτε εδώ).

Το κίνημα του Ναυτικού
Το Βέλος ΙΙ (αντιτορπιλικό) / D-16 είναι αντιτορπιλικό τύπου Fletcher του πολεμικού Ναυτικού το οποίο το 1973 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Φιουμιτσίνο, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου Κινήματος του Ναυτικού. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Νικόλαος Παππάς (1929 - 2013) με καταγωγή από την Κύμη, ο οποίος μαζί με έξι αξιωματικούς και εικοσιπέντε υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι. Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στη χούντα των συνταγματαρχών. Όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το αντιτορπιλικό Βέλος έσπευσε να βοηθήσει στην άμυνα του νησιού. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα αγκυροβολημένο στην παραλία της Θεσσαλονίκης.