MY KTEO

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Φλεβίτιδα και ευρυαγγείες. Τι έχει επιτύχει η αισθητική φλεβολογία;


Γράφει ο Κώστας Μαρκόπουλος χειρουργός θώρακος & αγγείων

Μεγάλο πρόβλημα είναι, για τις γυναίκες κυρίως, η ύπαρξη φλεβίτιδας και ευρυαγγείων στα πόδια. 

Είναι αισθητικό πρόβλημα σοβαρό που σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί κόμπλεξ στη γυναίκα, την αναγκάζει να αποφεύγει φούστες και να μην εμφανίζεται στη θάλασσα.

Είναι ωστόσο και πρόβλημα υγείας διότι συχνά προκαλεί στασιμότητα του αίματος και λίμνανση στο πόδι. Το πόδι γίνεται βαρύ στην ορθοστασία, πρήζεται, κουράζεται εύκολα.  Ακολουθούν κράμπες τη νύχτα κυρίως και πόνοι στα πόδια. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται πολύ το καλοκαίρι με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Ευρυαγγείες αποκαλούμε τα φλεβίδια με διάμετρο μέχρι 2 χιλιοστά και φλεβίδια τις μεγαλύτερες φλέβες μέχρι 5 χιλιοστά. Μετά πια είναι κανονικοί κιρσοί που οδηγούν συχνά σε θρομβώσεις και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η διάγνωση γίνεται με αγγειολογική εξέταση και φορητό doppler στο ιατρείο και σε πλέον προχωρημένες καταστάσεις με Tripplex από ακτινολόγο.

Η θεραπεία είναι στα πρώτα στάδια πολύ εύκολη και ανώδυνη και γίνεται στο ιατρείο. Εξασφαλίζει πεντακάθαρα πόδια χωρίς κανένα αισθητικό πρόβλημα με εύκολο τρόπο και συγχρόνως αλλάζει τη συμπεριφορά των ποδιών από την πρώτη συνεδρία 

Η τεχνική είναι η έγχυση με εξαιρετικά λεπτή βελόνα ( μεγέθους τρίχας μαλλιού) μέσα στα φλεβιδια μίας ουσίας η οποία τα καταστρέφει και τα εξαφανίζει με χημική αντίδραση. Η τεχνική λέγεται Σκληροθεραπεία. Γίνεται στο ιατρείο από τον εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό και δεν απαγορεύει σε τίποτα την εργασία και δραστηριότητα του/της ασθενούς όσο καιρό πραγματοποιείται. Η σκληροθεραπεία όχι μόνο χαρίζει πεντακάθαρα από φλεβίτιδα και ευρυαγγειες πόδια αλλά καθυστερεί ή και ακυρώνει την πιθανότητα ανάγκης επέμβασης στα πόδια για κιρσούς. Είναι ακίνδυνη και άμεσα αποτελεσματική.

Κωνσταντίνος  Μαρκόπουλος

χειρουργός θώρακος & αγγείων

Διευθυντής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού

www.drmarkopoulos.gr

Βενιζέλου 40   Χαλκίδα

2221079840

6937474174