MY KTEO

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Θύμα απάτης μέσω ΑΙ η Φαίη Σκορδά: «Έχω πάθει σοκ, είναι επικίνδυνο»


Η Φαίη Σκορδά αποκάλυψε στην εκπομπή της ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο οποίο η ίδια και γνωστός διατροφολόγος συστήνουν φάρμακο για απώλεια βάρους.

Οι απάτες μέσω τεχνητής νοημοσύνης έχουν πάρει έκταση και πολλά τηλεοπτικά πρόσωπα έχουν πέσει θύματα επιτήδειων. Η περίπτωση της Φαίης Σκορδά σοκάρει. Η παρουσιάστρια έδειξε στο χθεσινό «Fay’s Time» ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να συνομιλεί με γνωστό διατροφολόγο και να συστήνουν αγνώστου ταυτότητας σκεύασμα για απώλεια βάρους.

«Θέλω να δούμε κάτι σοβαρό, που δεν συμβαίνει μόνο σε μένα αλλά και σε άλλα πρόσωπα που λόγω της δουλειάς τους έχουν μία συγκεκριμένη προβολή και να αναγνωρισιμότητα. Συζητούσαμε και προχθές για την τεχνητή νοημοσύνη και που μπορεί να φτάσει. Όχι μόνο στα πλαίσια του μοντάζ, του photoshop μιας συγκεκριμένης φωτογραφίας, αλλά να αλλάξει η φωνή, να αλλάξει το πρόσωπο και να σου βάλουν λόγια στο στόμα…» είπε η παρουσιάστρια πριν από την προβολή του κατασκευασμένου βίντεο.

Κι εξήγησε τι συνέβη. «Πήραν ένα απόσπασμα από μία συνέντευξη με έναν καλεσμένο, έναν διατροφολόγο και άλλαξαν και τα δικά μου λόγια και τα δικά του. Χρησιμοποιούν όμως τις δικές μας φωνές».

Και πραγματικά, αν κάποιος δεν είναι πολύ προσεκτικός για να παρατηρήσει την έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στην κίνηση του προσώπου των συνομιλητών και τα λόγια τους, θα πιστέψει ότι η συζήτηση αυτή συνέβη όντως.

«Να πω ότι όλο αυτό είναι απάτη, είναι όλο fake, έχει δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε. Αρκετοί που μου έστειλαν στο Instagram το κατάλαβαν αλλά κάποιοι άνθρωποι που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με αυτή την τεχνολογία, την πατάνε», τόνισε η παρουσιάστρια, η οποία πρόσθεσε ότι έχει λάβει πάρα πολλά σχετικά μηνύματα στα social και ξεχώρισε την περίπτωση κάποιας τηλεθεάτριας που ζήτησε τη βοήθειά της για να πείσει την μητέρα της ότι πρόκειται περί απάτης και δεν πρέπει να πάρει το σχετικό σκεύασμα.

«Έχω πάθει σοκ. Είναι και επικίνδυνο αυτό, γιατί πέρα από την οικονομική απάτη είναι πια και θέμα υγείας», τόνισε η Φαίη Σκορδά.

Και ο Άγγελος Βουράκης πρόσθεσε ότι, όσα πιο πολλά βίντεο και φωτογραφίες ενός προσώπου κυκλοφορούν στα social, τόσο πιο εύκολο είναι για τους επιτήδειους να «κλέψουν» τη φωνή και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του.



iEidiseis.gr