MY KTEO

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ομιλήτρια για το "Δημογραφικό Πρόβλημα στη Σύγχρονη Ελλάδα" ήταν η Χαλκιδέα Ειρήνη Πράγια

 

Η Χαλκιδέα δικηγόρος Ειρήνη Πράγια ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση της ΔΗΜ.ΤΟ. Αιγάλεω για το "Δημογραφικό Πρόβλημα στη Σύγχρονη Ελλάδα", ως Υπεύθ. Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας Φύλων Ε.Σ. ΟΝΝΕΔ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Πλήθος κόσμου, στελεχών της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ και οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Γ. Αυτιάς, Σπ. Καρανικόλας, Β. Κοντοζαμάνης, Π. Κρυσταλλίδου & Ε. Χριστοφιλοπούλου τίμησαν την επιτυχημένη εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Αιγάλεω "Γιάννης Ρίτσος" που διοργάνωσε η δραστήρια Πρόεδρος κ. Δέσποινα Γιαρέντη με τους συνεργάτες της.

Η Ειρήνη Πράγια δέχθηκε επανειλημμένα συγχαρητήρια για την τεκμηριωμένη και ενδιαφέρουσα ομιλία της από όλους του ομιλητές που ακολούθησαν και έκαναν συχνές αναφορές στα λεγόμενά της. Κάποια ενδιαφέροντα σημεία από την ομιλία της κ. Πράγια είναι τα ακόλουθα:

«…Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σεπτέμβριο, οι δημογραφικές προκλήσεις που θεωρούνται πιο πιεστικές στην Ευρώπη, είναι η γήρανση του πληθυσμού, η συρρίκνωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η μετανάστευση και η ένταξη, η ερήμωση της υπαίθρου, η διαρροή εγκεφάλων και η μείωση του ποσοστού γονιμότητας.

Ο πληθυσμός της ΕΕ σταδιακά συρρικνώνεται σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό. Ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σταθερά και γίνεται αναλογικά νεότερος, ο πληθυσμός της ΕΕ γερνάει ταχέως αφού σήμερα, η μέση ηλικία στην ΕΕ είναι τα στα 44,5 έτη. Δυστυχώς στην Ελλάδα, η μέση ηλικία είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς ο πληθυσμός της Ελλάδας «γέρασε» κατά 4 χρόνια μέσα σε μια μόλις δεκαετία ενώ το 2036, η μέση ηλικία θα είναι τα 50 έτη!

Όμως η γήρανση του πληθυσμού προκύπτει όχι μόνο λόγω της μακροζωίας αλλά και λόγω της μείωσης των γεννήσεων, με το συνολικό συντελεστή γονιμότητας, δηλ. στο μέσο αριθμό παιδιών ανά γυναίκα στην Ελλάδα να έχει καθηλωθεί εδώ και 30 χρόνια στο 1,4 (Η τιμή του 2,1 είναι ο αριθμός παιδιών που απαιτείται για κάθε γενιά για να αντικατασταθεί χωρίς να χρειάζεται διεθνής μετανάστευση).

Θετικό στοιχείο ότι από το 1970, ο μ.ο. στο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί από τα 75 στα 82 έτη, με τις γυναίκες να ζουν περίπου μια πενταετία περισσότερο από τους άντρες.

Πώς επηρεάζεται η ζωή στην Ελλάδα από τα δημογραφικά προβλήματα όπως αυτά γίνονται εμφανή στην πρόσφατη απογραφή του 2021; Για παράδειγμα, μέσα σε μια 10ετία, μειώθηκε ο πληθυσμός πάνω από 3%, το ποσοστό των παιδιών έως 9 ετών στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε σχεδόν κατά 20% και αντιπροσωπεύει σήμερα μόνο το 9% του συνολικού πληθυσμού της χώρας!

Ποια είναι τα μέτρα που προτιμούν οι πολίτες για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού; Είναι η διασφάλιση επαρκών συντάξεων και για τις μελλοντικές γενιές, η παροχή υψηλής ποιότητας και προσιτών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, οι δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων όπως επίσης τις πολιτικές ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Κι επιστρέφοντας στην Ελλάδα, σήμερα, το 86% του πληθυσμού είναι αστικός, δηλαδή 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι το 2023 ζούσαν σε αστικά κέντρα. Και έτσι ανακύπτει η ανάγκη επιπλέον μέτρων για τη συγκράτηση του πληθυσμού της υπαίθρου και δη του νεανικού.»

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η καινοτόμος πρόταση που κατέθεσε στο κλείσιμο της ομιλίας της η Ειρήνη Πράγια ως Υπεύθυνη Ισότητας των Φύλων και Οικογενειακής Πολιτικής Ε.Σ. της ΟΝΝΕΔ, σχετικά με τη δημιουργία ζωνών εταιρειών “έξυπνων λύσεων” σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές με πιλοτική εφαρμογή στους αραιοκατοικημένους ορεινούς όγκους και στη νησιωτική Ελλάδα, με αξιοποίηση διαθέσιμων εθνικών πόρων, ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και διεθνών καλών πρακτικών και φυσικά με τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.