MY KTEO

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Τράπεζες: Ποιες συναλλαγές θα είναι εκπρόθεσμες λόγω του Πάσχα των Καθολικών


Το Πάσχα των Καθολικών δημιουργεί προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές και στην πληρωμή δόσεων και οφειλών.

Κλειστό θα είναι το διατραπεζικό σύστημα Target 2 την Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών, την Παρασκευή 29 Μαρτίου και την Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών, που είναι η Δευτέρα 1η Απριλίου, είπε στο ΕΡΤNEWS ο φοροτεχνικός Νίκος Φραγκιαδάκης.

Αυτό σημαίνει πως όποιες πληρωμές γίνουν την Παρασκευή και τη Δευτέρα θα έχουν valeur, όπως λέγεται η τοκοφόρος ημερομηνία στην γλώσσα των τραπεζικών από τις 2 Απριλίου.

Λόγω αυτού, δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο θέμα και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχουν πάρα πολλές υποχρεώσεις, φορολογικές και μη, οι οποίες έχουν ημερομηνία αξίας την Παρασκευή 29 Μαρτίου ή την Δευτέρα 1η Απριλίου.

Το ΦΠΑ είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, διότι δεν απασχολεί μόνο τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, απασχολεί κατ’ επέκταση και τους λογιστές.

«Διότι αν πληρώσεις το ΦΠΑ την Παρασκευή, αυτό θα πάρει valeur στις 2 Απριλίου, άρα είσαι εκπρόθεσμος, άρα θα επιβαρυνθείς με την μηνιαία επιβάρυνση 0,75% που έχουν οι εκπρόθεσμες οφειλές στην ΑΑΔΕ», τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Και πρόσθεσε ότι «για να αποφύγεις αυτό πρέπει να υποβάλλεις την δήλωση ΦΠΑ 2 και 3 μέρες νωρίτερα για να μπορεί να προετοιμαστεί ο πελάτης σου να έχει το ποσό έτοιμο ούτως ώστε να το πληρώσει την Πέμπτη γιατί δεν μπορεί να το πληρώσει την Παρασκευή ή την Δευτέρα.

Κι εδώ να προσθέσω κάτι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν στο Mydata μηνύματα και πληροφορίες που έχουν αποσταλεί από τις 21/3 και οι οποίες λόγω καθυστέρησης του συστήματος δεν εμφανίζονται ακόμα.

Για αυτό πρέπει να δούμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Και να σας πω ένα απλό παράδειγμα: Έστω ότι εγώ είμαι ένας χαμηλόμισθος, ο οποίος έχω κάνει με τα χίλια ζόρια μια ρύθμιση και την εξυπηρετώ με τα χίλια ζόρια όταν θα πληρωθώ, αν θα πληρωθώ σήμερα το απόγευμα ή αύριο το απόγευμα, δηλαδή στις 28/3 το απόγευμα και έχει περάσει 6 η ώρα που μπορώ να πληρώσω την δόση, τότε, και αν έχω καθυστερήσει ήδη μια δόση στη ρύθμιση, γιατί δεν μπορούσα να την πληρώσω την προηγούμενη φορά λόγω βιοποριστικών αναγκών, τότε χάνω τη ρύθμιση. Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα και να λύσουμε αυτό το ζήτημα», είπε.

Υπογράμμισε επίσης ότι «κι αν είμαι από τη β' υπαγωγή την χάνω δια παντός, άρα γίνεται απαιτητό όλο το ποσό. Πρέπει να σκύψουμε πάνω σε αυτό το πρόβλημα και να το λύσουμε.

Για την λύση αυτού του προβλήματος ανταποκρίθηκε ο ΕΦΚΑ, που τον έχουμε ως δυσκίνητο, και δεν έχει ανταποκριθεί η φορολογική διοίκηση. Κακώς. Πρέπει να κινηθεί άμεσα η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Προτείνουμε να παραταθεί η προθεσμία πληρωμής του ΦΠΑ, να πάει στις 2 Απριλίου, χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση ή χωρίς να χαθούν οι ρυθμίσεις.

Είναι σημαντικό γιατί συμπίπτει με την καταβολή της μισθοδοσίας, συμπίπτει με πάρα πολλές υποχρεώσεις, και υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, δεκάδες χιλιάδες, που τσίμα τσίμα βγάζουν την υποχρέωση», κατέληξε ο κ.Φραγκιαδάκης.




newsbomb.gr