MY KTEO

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης Αλιβερίου: Αυξήσεις φωτιά στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

 


Σημαντικές αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών (φωτισμού και καθαριότητας) για την τρέχουσα χρονιά (2024) αποφάσισε, το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους της δημοτικής αρχής, γεγονός το οποίο συνεπάγεται επιπλέον δυσβάσταχτα βάρη στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, που δοκιμάζονται ήδη σκληρά από το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας. Η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε αυξήσεις των συντελεστών  των ανταποδοτικών τελών με σκοπό να εισπράξει κατά 966.787 ευρώ περισσότερα, ειδικά από αγρότες και των εργαζόμενους στον τουρισμό, οι οποίοι βλέπουν την καθημερινότητά τους να γίνει ολοένα και πιο δύσκολη, ολοένα και πιο ασφυκτική από τη «θηλιά που σφίγγει όλο και περισσότερο» των αυξανόμενων οικονομικών βαρών.

 Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Κώστα Κέκη:

 «Είναι γνωστό σε όλους ότι η λειτουργεία των Δήμων διαμορφώνεται από ένα νομοθετικό πλαίσιο που αποφασίζεται από τις κυβερνήσεις, σε κατεύθυνση που ικανοποιεί τις επιλογές του κυρίαρχου συστήματος.

 

Η αύξηση των ιδίων πόρων των δήμων, μέσω τελών, φόρων, προστίμων είναι απόδειξη της φορομπηχτικής πολιτικής που ασκούν οι διοικήσεις του Δήμου, ανεξαρτήτως χρώματος ενώ οι κυβερνήσεις φορτώνουν νέες αρμοδιότητες στους Δήμους, για τις οποίες διαρκώς επιβαρύνονται περαιτέρω οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι.

 

Η επιβολή των συγκεκριμένων φόρων/τελών δεν έχει σχέση με  την φορολογική δυνατότητα του νοικοκυριού, έχει βάση αναφοράς την τιμή του τετραγωνικού διαφορετική για κατοικία και επαγγελματικούς  χώρους, τιμή που ορίζεται κάθε χρόνο με απόφαση δημοτικού συμβουλίου και πριν την σύνταξη του Προϋπολογισμού.

 

Είναι κεφαλικοί φόροι γιατί  ο κάτοχος της  βίλας πληρώνει το ίδιο ανά τετραγωνικό με τον ενοικιαστή ενός διαμερίσματος, το σούπερ- μάρκετ με το μικρομάγαζο κ.οκ.

 

Η θέση μας είναι ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού αποτελούν κοινωνικές ανάγκες και σαν τέτοιες πρέπει να οργανώνονται με ευθύνη του κράτους, χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

 

Επικαλείστε το αυξημένο ενεργειακό κόστος την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος την αύξηση του μισθολογικού κόστους, την αύξηση του κόστους των καυσίμων, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την καταβολή του τέλους ταφής που δεν επιτρέπει καμία μείωση. Φυσικά ούτε λόγος για διεκδίκηση αυξημένης κρατικής χρηματοδότησης ενόψει του προϋπολογισμού του 2024. Έτσι, ενώ η ακρίβεια στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης «τινάζουν στον αέρα» τον οικογενειακό προϋπολογισμό της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών της περιοχής μας, την ίδια στιγμή και την επόμενη χρονιά αυτοί θα είναι οι κύριοι αιμοδότες των εσόδων του Δήμου για τις λεγόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός κ.λπ.).

 

Όσο για τη λεγόμενη ανταποδοτικότητα, αυτή μπορεί να την κρίνει ο κάθε κάτοικος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου όταν ο αριθμός του προσωπικού σε αυτές τις υπηρεσίες του Δήμου είναι ανεπαρκέστατος, όταν μειώνεται κάθε χρόνο το μόνιμο προσωπικό, όταν η καθαριότητα είναι ζητούμενο και δίνεται σε εργολαβία. ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ.

 

Την ίδια ώρα:

 

• Τα λαϊκά στρώματα σηκώνουν σήμερα το 95% των φορολογικών βαρών σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού.

 

• Η υπερφορολόγηση εντείνεται, φέροντας σε πολύ δύσκολη θέση τους κατοίκους όλης της χώρας, και του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και το «κύμα» ακρίβειας,που προκαλεί η πολιτική πολύπλευρης στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, έχει πάρει σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

 

• Η κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους «βυθίζεται». Τα τελευταία χρόνια, στο «όνομα» της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων και των δημοσιοοικονομικών περιορισμών του κράτους, πέρασαν στους Δήμους πάνω από 200 αρμοδιότητες, χωρίς τους ανάλογους αναγκαίους πόρους.

 

 

 

Το 2023 ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός εσόδων του Δήμου Κύμης Αλιβερίου από τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας ήταν 3.854.193 εκατ. ευρώ, με αυτήν την αύξηση των 966.787ευρω, για το 2024 φτάνει τα  4.820.980 εκατομμύρια ευρώ!

 

 

 

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά:

 

• Για τους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται για οικιακή χρήση ανά ΔΚ ΤΚ  :

 

– Το τέλος το 2023 ήταν 1,05 ευρώ ανά τ.μ. για τις 34 Τ.Κ. και 0,95 ευρώ ανά τ.μ. για τις υπόλοιπες 13Τ.Κ.Για το 2024 το τέλος θα αυξηθεί για όλες στα 1,40 ευρώ ανά τ.μ..

 

• Για τους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική χρήση που ήταν κάτω από 6000 τ.μ. το 2023 ο συντελεστής ήταν 1.00 ευρώ ανά τ.μ  για 7 Τ.Κ. οι υπόλοιπες 40 Τ.Κ. είχαν συντελεστή 1,25 ευρώ ανά τ.μ.. Το 2024 ο συντελεστής που εισηγείστε έφτασε για όλα 1,75

 

Παρατηρούμε ότι, για τους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται ως κατοικία μια αύξηση κατά 37%, των εσόδων σε σύγκριση με το 2023 ενώ, για τους στεγασμένους χώρους επαγγελματικής χρήσης μια αύξηση κατά 41.28% των εσοδών σε σχέση με το 2023.

 

Για τις μεγάλες επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών, λατομείων, πάσης φύσεως βιοτεχνιών και βιομηχανιών, ιχθυοτροφείων, οινοποιείων, εργαστηρίων, ξενοδοχείων, Τεχνικά- Οικιακά και Εμπορικά Πολυκαταστήματα, Εμπορείας Ξυλείας, Επιχειρήσεις  Ζωοτροφών – Φάρμες , Επεξεργασίας και Εμπορίου Μαρμάρων, Μηχανουργεία, Εταιρείες  Προμήθειας Ετοίμου σκυροδέματος, Επεξεργασίας – Κατασκευής και Εμπορίου Σιδήρου και  αλλουμουνίου. Για SuperMarket, Τράπεζες και ΕΛΤΑ, για  το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Για τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ. Δηλαδή για τους μεγαλοφειλέτες των 6.000 τ.μ. και πάνω δεν προβήκατε σε καμία αύξηση, οι συντελεστές παραμένουν οι ίδιοι γεγονός που δίνει την πολιτική σας που είναι καθαρά η εξυπηρέτηση και η διατήρηση των κερδών τους. Να λοιπόν από που θα πάρετε τα χρήματα.

 

 

 

Το 2023 τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ήταν 4,00 Ευρώ/τ.μ. έγινε 3.00 εύρω με τον διακανονισμό – εκβιασμό της ΔΕΗ που τρέξατε τότε όλες οι παρατάξεις πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης να τον ψηφήσετε. Επικαλείστε την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας που σας έχει φέρει σε δύσκολη θέση, και στις εταιρίες που παράγουν το ηλεκτρικό ρεύμα κάνετε μειώσεις!

 

 

 

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης Αλιβερίου» υπογραμμίζουμε ότι η πολιτική της Δημοτικής Αρχής δεν μπορεί να στηρίζεται στην ενίσχυση, της ανταποδοτικότητας. Επιμένουμε πως οι Δήμοι πρέπει να στραφούν στη διεκδίκηση γενναίας αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για το σύνολο των αναγκών τους (λειτουργία, μισθοδοσία, ανανέωση στόλου κ.α.) και τονίζουμε ότι είναι ανάγκη να σταματήσει ο προσανατολισμός στη διαρκή και εντεινόμενη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών και των μικροεπαγγελματιών και αγροτών της περιοχής, που δυσκολεύονται να τα «φέρουν βόλτα» με το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στις τιμές των αγροτικών εφοδίων κ.λπ.

 

 

 

Με βάση όλα τα παραπάνω, η «Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης Αλιβερίου» καταψηφίζει την αύξηση των συντελεστών στα Τ.Κ. και προτείνει:

 

• Καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αύξηση των δημοτικών τελών. Να παρθεί πίσω η πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

 

• Αύξηση του συντελεστή για Ανώνυμες Εταιρείες, τράπεζες και επιχειρήσεις με μεγάλο τζίρο.

 

• Αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου του Δήμου.

 

• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

 

• Διεκδίκηση άμεσης και γενναίας χρηματοδότησης των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους των αναγκών των κατοίκων του Δήμου και όχι να μετακαλείται το βάρος στις πλάτες τους».