MY KTEO

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Μπόνους για όσους συνταξιούχους εργάζονται - Πότε και πώς θα το πάρουν


Μπόνους 0,77% για κάθε έτος που πληρώνουν εισφορές ως εργαζόμενοι χτίζουν ήδη 62.000 συνταξιούχοι που έχουν δηλώσει την απασχόλησή τους στον ΕΦΚΑ.

Γράφει ο Κώστας Κατίκος

Οι 27.000 είναι νέες "εγγραφές", δηλαδή δήλωσαν για πρώτη φορά την απασχόλησή τους με τον νέο και ευνοϊκότερο καθεστώς χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους, ενώ οι 35.000 ήταν ήδη εργαζόμενοι με τον προηγούμενο νόμο και συνεχίζουν την απασχόλησή τους χωρίς να κόβεται η σύνταξή τους κατά 30% όπως γινόταν ως το 2023. 

Το μπόνους που θα πάρουν οι συνταξιούχοι που εργάζονται (εφόσον δηλώνουν την απασχόλησή τους στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ) είναι ένα συμπλήρωμα στη σύνταξη που υπολογίζεται με 0,77% επί των αποδοχών για κάθε έτος απασχόλησης.

Για κάθε έτος ο συνταξιούχος παίρνει ποσοστό 0,77% επί των αποδοχών εργασίας και έτσι προκύπτει η έξτρα αύξηση στη σύνταξη. Για παράδειγμα:

- Συνταξιούχος που απασχολείται ως μισθωτός για 2 έτη και έχει μέσο όρο μικτών μηνιαίων αποδοχών 800 ευρώ, θα πάρει έξτρα αύξηση 12 ευρώ στη σύνταξη.

- Συνταξιούχος που απασχολείται για 4 έτη με μέσο όρο μικτών μηνιαίων αποδοχών 1.300 ευρώ, θα πάρει έξτρα αύξηση 40 ευρώ στη σύνταξη.

- Συνταξιούχος που απασχολείται για 5 έτη με μέσο όρο μικτών μηνιαίων αποδοχών 1.500 ευρώ, θα πάρει έξτρα αύξηση 58 ευρώ στη σύνταξη.

- Συνταξιούχος που απασχολείται για 6έτη με μέσο όρο μικτών μηνιαίων αποδοχών 1.800 ευρώ, θα πάρει έξτρα αύξηση 83 ευρώ στη σύνταξη.

Αν ο συνταξιούχος απασχολείται ως ελεύθερος επαγγελματίας τότε οι εισφορές κλάδου σύνταξης μετατρέπονται σε μισθό με τον τύπο: ποσό μηνιαίας εισφοράς/0,20=μηνιαίος μισθός. 

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με απασχόληση ως ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει εισφορά πρώτης κατηγορίας σήμερα (175 ευρώ). Με τον τύπο μετατροπής, η εισφορά αυτή αντιστοιχεί σε μισθό 875 ευρώ. Αν ο συνταξιούχος παραμείνει 4 έτη ως ελεύθερος επαγγελματίας με την εισφορά της πρώτης κατηγορίας, η οποία σημειωτέον θα παίρνει αύξηση κάθε χρόνο, τότε θα πρέπει να αναμένει μια αύξηση σύνταξης κατά 40 ευρώ.

Το μπόνους στις συντάξεις των εργαζομένων συνταξιούχων έχει ψηφιστεί από το 2016, εντούτοις δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς δεν είναι ακόμη έτοιμο το λογισμικό σύστημα του ΕΦΚΑ που θα υπολογίζει αυτόματα τι προσαύξηση δικαιούνται οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι μόλις σταματήσουν να απασχολούνται. 

Οι πληροφορίες λένε ότι το μπόνους θα αρχίσει να υπολογίζεται τους επόμενους μήνες ή ακόμη και στις αρχές του 2025, αλλά οι συνταξιούχοι που το δικαιούνται θα πάρουν ό,τι τους αναλογεί για τον χρόνο της απασχόλησής τους με αναδρομικά από το 2017, εφόσον δήλωναν απασχόληση.

Ενας άλλος λόγος που ο ΕΦΚΑ δεν ενεργοποίησε τη διάταξη έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αυστηρότητα των ποινών είχε οδηγήσει τους συνταξιούχους να εργάζονται στα κρυφά για να μην τους κοπεί η σύνταξη. Ως εκ τούτου, λόγω χαμηλής συμμετοχής στις δηλώσεις απασχόλησης το μπόνους μπήκε στο ράφι. 

Με τον νόμο Κατρούγκαλου η δήλωση της απασχόλησης είχε περικοπή της σύνταξης κατά 60%, με τον νόμο 4670 του 2020 (νόμος Βρούτση) η μείωση από 60% πήγε στο 30% και με τον νέο νόμο 5078/2023 η ποινή 30% καταργήθηκε. 

Με περισσότερους συνταξιούχους να δηλώνουν πλέον την απασχόλησή τους, το μπόνους για τις συντάξεις βγαίνει από το συρτάρι καθώς υπάρχουν ήδη και οι πρώτες αιτήσεις.



capital.gr