MY KTEO

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Καζάνη «Σε κατάσταση πλήρους απομόνωσης ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού»


Επιστολή της Βουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Καζάνη προς τούς  Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σταϊκούρα Χρήστο και Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στυλιανίδη Χρήστο με θέμα «Σε κατάσταση πλήρους απομόνωσης ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού»

 Κύριοι Υπουργοί,

 Ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού αποτελεί το βορειότερο κομμάτι του νησιού της Εύβοιας. Θεωρητικά, συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα οδικώς, καθώς και μέσω των πορθμείων Αρκίτσας-Αιδηψού και Γλύφας-Αγιοκάμπου. Παρόλα αυτά, ανέκαθεν οι πόλεις και κοινότητες του Δήμου αντιμετώπιζαν έντονα προβλήματα στις μετακινήσεις τους και στην επικοινωνία με τους υπόλοιπους Δήμους του νησιού, την Χαλκίδα και την υπόλοιπη Επικράτεια.

Η βασική οδική αρτηρία που εξυπηρετεί την πλειονότητα του πληθυσμού στην μετακίνησή τους προς τον όμορο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, και εν συνεχεία προς Χαλκίδα, είναι ο -προβληματικός- 20 χλμ. οδικός άξονας Λουτρών Αιδηψού-Ροβιών. Ο άξονας αυτός εξυπηρετεί και την έντονα τουριστική κοινότητα των Ηλίων, μεταξύ Λουτρών και Ροβιών, 8 χλμ. από τα Λουτρά Αιδηψού. Τους τελευταίους μήνες, από τον Σεπτέμβρη του ’23, το τμήμα του δρόμου Ήλια-Ροβιές έχει κλείσει, καθώς διεξάγονται τα -απαραίτητα λόγω επικινδυνότητας- έργα βραχοπροστασίας (στέγαστρα, αγκυρώσεις βράχων, τοποθέτηση πλεγμάτων και τοίχων ανάσχεσης των βραχοπτώσεων). Όντως, ο συγκεκριμένος δρόμος θεωρείτο υψηλής επικινδυνότητας λόγω των βραχοπτώσεων, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Τα εν λόγω έργα αναμένεται, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, να ολοκληρωθούν τον Οκτώβρη του 2025, δηλαδή σε δυο έτη από την έναρξή τους.

Όπως ανέφερα, ο άξονας αυτός εξυπηρετούσε το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου ως προς την μετακίνησή του προς την υπόλοιπη Εύβοια. Με το κλείσιμο του δρόμου, η μοναδική άλλη εναλλακτική οδικής μετακίνησης είναι ο άξονας Ιστιαίας-Βουτά-Ροβιών. Το σύνολο, δηλαδή, ενός Δήμου, άνω των 22.000 κατοίκων, εξυπηρετείται από έναν μόνο δρόμο. Ο δρόμος αυτός αυξάνει την χιλιομετρική απόσταση προς Χαλκίδα, και βέβαια τον χρόνο της διαδρομής. Να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ο εν λόγω δρόμος έκλεισε, με αποτέλεσμα την ολική απομόνωση του Δήμου από το υπόλοιπο νησί.

Χαρακτηριστικό της ταλαιπωρίας που οι κάτοικοι υφίστανται, είναι η περίπτωση των Ηλίων, που για να φτάσουν στις Ροβιές, πρέπει να κατευθυνθούν στην Ιστιαία, και μετά μέσω Βουτά στις Ροβιές. Δηλαδή για μια απόσταση, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δεκάλεπτη, κάνουν μια ώρα. Ταυτόχρονα, τα Ήλια είναι μια κοινότητα που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στον τουρισμό. Το κλείσιμο του δρόμου που ενώνει τα Ήλια με τις Ροβιές και κατά συνέπεια την υπόλοιπη Επικράτεια, έχει προκαλέσει οικονομικές ζημίες στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταστήματα εστίασης της περιοχής, οι οποίες θα αυξηθούν καθώς πλησιάζει η τουριστική περίοδος. Σύμφωνα μάλιστα με το χρονοδιάγραμμα της μελέτης, η περιοχή θα χάσει δυο τουριστικές περιόδους, το καλοκαίρι του 2024 και το επόμενο του 2025. Κατανοείτε ότι τίθεται θέμα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις αυτές.

Στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού υπάρχει και η πορθμειακή διασύνδεση Αρκίτσας-Αιδηψού και Γλύφας-Αγιόκαμπου. Η ύπαρξη δυο πορθμείων θα έπρεπε να εξασφαλίζει την διασύνδεση του Δήμου με την ηπειρωτική Ελλάδα. Παρόλα αυτά, τα ελάχιστα δρομολόγια και η ώρα του τελευταίου δρομολογίου, τους χειμερινούς μήνες, εξυπηρετούν μόλις στο ελάχιστο τους κατοίκους. Χαρακτηριστικά, το τελευταίο δρομολόγιο από Αιδηψό αναχωρεί στις 18:00, ενώ από Αγιόκαμπο στις 15:00! Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα, μετά το κλείσιμο του οδικού άξονα Ηλίων-Ροβιών, παρατηρήθηκε αδικαιολόγητη αύξηση των ναύλων.

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

στο παρελθόν έχω αναφερθεί ξανά στα προβλήματα διασύνδεσης του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού με την υπόλοιπη χώρα. Προβλήματα που επηρεάζουν τον τομέα των υπηρεσιών Υγείας, όπως την διακομιδή ασθενών (ακόμα οι κάτοικοι περιμένουν το πλωτό ασθενοφόρο, ενώ η μη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού αναγκάζει τους νεφροπαθείς δημότες να ταξιδεύουν στη Χαλκίδα τρεις φορές την εβδομάδα), καθώς και την τουριστική και αγροτική ανάπτυξη (άρνηση του αρμόδιου Υπουργείου να επανεξετάσει την ακτοπλοϊκή γραμμή Πευκί-Σκιάθος). Ακόμα, έχω θέσει το ερώτημα της ένταξης του νησιού της Εύβοιας στον θεσμό του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ώστε να μειωθεί το κόστος των ναύλων για τους κατοίκους του Δήμου. Δυστυχώς δεν υπήρξε κάποια θετική ανταπόκριση από το αρμόδιο Υπουργείο.