MY KTEO

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Στην αναμονή οι καταστηματάρχες Ερέτριας και Αμαρύνθου για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές – Τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου περιμένει ο δήμαρχος για να αποφασίσει


Στο περίμενε της απόφαση του δημάρχου Ερέτριας Νίκου Γουρνή για το ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα, παραμένουν οι καταστηματάρχες της Ερέτριας και της Αμαρύνθου. Και με τη σειρά του όμως ο δήμαρχος αναμένει τα αποτελέσματα από τα ερωτηματολόγια, που λογικά θα έχουν δοθεί έως σήμερα στους καταστηματάρχες, για να λάβει την τελική του απόφαση.

Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από πρόταση της προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας Βούλας Αγιοστρατίτη, το ερωτηματολόγιο θα περιέχει τρία ερωτήματα που θα αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Πιο συγκεκριμένα οι καταστηματάρχες θα κληθούν να αποφασίσουν 1ον αν θέλουν ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου, 2ον αν θέλουν κλειστά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του έτους (εκτός των 8 θεσμοθετημένων Κυριακών που είναι ανοιχτά) ή 3ον αν θέλουν τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές από τον Μάη έως τον Οκτώβρη.

Να σημειωθεί ότι οι δυο Εμπορικοί Σύλλογοι Ερέτριας και Αμαρύνθου δεν έχουν κοινή γραμμή, όπως προέκυψε και από τις επιστολές που έστειλαν στο Δήμο. Ο μεν Εμπορικός Σύλλογος Ερέτριας τάσσετε υπέρ της πρότασης τα καταστήματα να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές από τον Μάη έως τον Οκτώβρη, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαρύνθου τάσσεται υπέρ της πρότασης να είναι ανοιχτά τις Κυριακές όλου του έτους.

Για αυτό και προκρίθηκε η πρόταση της Βούλας Αγιοστρατίτη. «Η απόφαση είναι δύσκολη, αλλά η ευθύνη βαραίνει τον δήμαρχο. Είναι μια απόφαση που δεν μπορεί να πάρει ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε κάποια επιτροπή, ούτε οι σύλλογοι» είπε η πρόεδρος και πρότεινε τα ερωτηματολόγια ως την πιο δημοκρατική λύση.

Η πρόταση αυτή βρήκε σύμφωνο το δήμαρχο Νίκο Γουρνή, ο οποίος όμως ξεκαθάρισε ότι η απόφαση που θα πάρει θα στηρίζετε στη βούληση της πλειοψηφίας των καταστηματαρχών. Όσο για το ωράριο που θα τηρηθεί θα το αποφασίζουν οι εμπορικοί σύλλογοι, αρκεί να είναι εντός του ωραρίου που προβλέπεται από τον νόμο, δηλαδή μεταξύ 11 το πρωί και 8 το βράδυ.

Ο δήμαρχος κάλεσε τους καταστηματάρχες Ερέτριας και Αμαρύνθου να ομονοήσουν και να αποφεύγουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις, αφού δεν βγάζουν πουθενά και μόνο κακή υπηρεσία προσφέρουν.

Κατά πόσο αυτό βέβαια, είναι εφικτό, είναι μεγάλη συζήτηση, αφού ακόμα και μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης παραλίγο να πιαστούν στα χέρια καταστηματάρχες και εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων.