MY KTEO

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Να ενισχυθεί τώρα το Κέντρο Υγείας Ψαχνών - Να σταματήσουν οι μετακινήσεις υγειονομικών


Η Κομματική Οργάνωση Διρφύων Μεσσαπίων χαιρετίζει την πρωτοβουλία των υγειονομικών και της επιτροπής αγώνα του Κέντρου Υγείας Ψαχνών, καθώς και τη μαζική συμμετοχή των συμπατριωτών μας στη μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στις μετακινήσεις γιατρών από το Κέντρο Υγείας προς άλλες μονάδες υγείας και τη συνολικότερη υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας.

 

Η συμμετοχή εργαζομένων, επαγγελματιών, αγροτών, συνταξιούχων καθώς και πολλών φορέων και σωματείων αποδεικνύει πως ο λαός της περιοχής μας όχι μόνο δεν είναι αδιάφορος απέναντι στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που βιώνει καθημερινά, αντίθετα είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει το δικαίωμά του στη δημόσια δωρεάν υγεία, η οποία πρέπει να παρέχεται στον τόπο μας.

 

Τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Ψαχνών δεν είναι σημερινά!

 

Όπως ήδη ανέδειξε το ΚΚΕ με πρόσφατη Ερώτησή του στη βουλή, τα κενά στο Κέντρο Υγείας είναι τεράστια καθώς καλύπτονται μόλις οι 45 από τις 106 θέσεις του απαρχαιωμένου οργανογράμματος.

 

Αιτία της απαξίωσης και επικίνδυνης υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Ψαχνών και των 14 Περιφερειακών Ιατρείων που έχει στην ευθύνη του είναι η αντιμετώπισή της Υγειάς ως κόστος από τις κυβερνήσεις και ως πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους της ιδιωτικής Υγείας. Σε αυτή την πολιτική εντάσσεται και το «νέο ΕΣΥ» της ΝΔ που δίνει μεγαλύτερη ώθηση στην εμπορευματοποίηση, στους οικονομικούς δείκτες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

 

Η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας

 

έχει το χρώμα των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

 

Όλων δηλαδή όσων κυβέρνησαν και έχουν βάλει το λιθαράκι τους ώστε να έχουμε φτάσει στο σημείο να πεθαίνουν άνθρωποι από την έλλειψη ασθενοφόρου, μεταφέρονται ασθενείς με ΙΧ και αγροτικά, να καθυστερούν βδομάδες και μήνες επείγουσες εξετάσεις και επεμβάσεις λόγω των μεγάλων αναμονών, η πρόληψη να κοντεύει να γίνει άγνωστη λέξη. Και όλα αυτά όταν η Υγεία του χρηματοδοτείται μόλις κατά 30,4% από το κράτος και κατά 70,6% απευθείας από το λαό και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκει σήμερα και άλλους συμμάχους στην πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, όπως ο Δήμαρχος κ. Ψαθάς, που από το βήμα της συγκέντρωσης ανακοίνωσε πως έχει ήδη προτείνει να αναλάβει ο Δήμος τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

 

Η πρόταση του κ. Ψαθά για δημοτικό Κέντρο Υγείας είναι

 

ο πιο σύντομος δρόμος για την περαιτέρω υποβάθμισή του!

 

Εντάσσεται στην πολιτική της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς τους δήμους χωρίς την ανάλογη κρατική χρηματοδότηση και διαλύοντας τον ενιαίο χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών. Ο λαός έχει πείρα από τα μεγάλα προβλήματα στην διαχείριση των σκουπιδιών, στην καθαριότητα, στη σχολική στέγη, στη μεταφορά των μαθητών, των αθλητικών υποδομών, της ύδρευσης/αποχέτευσης κλπ που πέρασαν παλαιότερα ή πιο πρόσφατα από το κράτος στους δήμους.

 

Παλεύουμε για Κέντρο Υγείας ικανό να παρέχει πλήρη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όχι μόνο για συνταγογράφηση και χανσαπλάστ!

 

Τόσο η ανθυγιεινή πολιτική των κυβερνήσεων, όσο και η πρόταση του κ. Ψαθά για δημοτικό Κέντρο Υγείας, δείχνουν την αντίληψη τους για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Θέλουν Κέντρο Υγείας μόνο για παρηγόρια και όχι ουσιαστική υγειονομική κάλυψη της περιοχής που περιλαμβάνει πολλά και δυσπρόσιτα χωριά, 8 βιομηχανικές μονάδες με περίπου 1.300 εργάτες, δεκάδες σχολικές μονάδες, το παράρτημα Ευρίπου του ΕΚΠΑ με περισσότερους από 1.500 φοιτητές, εργαζόμενους και διδακτικό προσωπικό.

 

Σύγχρονη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σημαίνει προσανατολισμός στην πρόληψη ασθενειών, σχολιατρική φροντίδα, υπηρεσίες ιατρικής της εργασίας, ενημέρωση του πληθυσμού για την αγωγή υγείας, υπηρεσίες στήριξης της οικογένειας που έχει ανάπηρο μέλος ή παιδί, κέντρα ψυχικής υγείας, παιδιατρικά ιατρεία, γυναικολογικά ιατρεία, στελεχωμένα με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Διασύνδεση του Κέντρου Υγείας με χώρους δουλειάς, σχολεία, πανεπιστήμιο και αθλητικές εγκαταστάσεις.

 

Βεβαίως για να μπορεί να εκπληρώσει το ΚΥ αυτές τις λειτουργίες απαιτείται η αποφασιστική στελέχωσή του με όλο το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, απαιτείται ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού του, απαιτείται η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη λειτουργία του.

 

Τώρα ο λαός του δήμου μας ενωμένος, με τα σωματεία και τους συλλόγους του, χωρίς αποπροσανατολιστικές προτάσεις, μπορεί να παλέψει για:

 

§  Να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι μετακινήσεις Ιατρών με «εντέλλεσθε».

 

§  Να γίνει άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να υπάρξει πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. Ψαχνών, των Περιφερειακών Ιατρείων της δύναμής του.

 

§  Να υπάρξει προμήθεια επαρκών ποσοτήτων αναλώσιμων υλικών.

 

§  Να εκσυγχρονιστεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός και οι υποδομές του Κ.Υ. και των ΠΙ, να πραγματοποιούνται μικροβιολογικές εξετάσεις.

 

§  Να δημιουργηθεί σταθμός του ΕΚΑΒ στα Ψαχνά.