MY KTEO

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Σεισμός τώρα: Πώς θα βάλετε την εφαρμογή ειδοποίησης της Google στο κινητό


«Σεισμός τώρα» λέγεται η εφαρμογή της Google, η οποία σας μπορεί να σας ενημερώσει ακόμα και λίγα δευτερόλεπτα πριν γίνει ο σεισμός.

Γράφει η Γεωργία Καλαντζή

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές σεισμογενείς περιοχές, όποτε μια τέτοια εφαρμογή για τον «σεισμό τώρα» σαν της Google είναι σίγουρα πολύ βοηθητική και μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα.

Η ειδοποίηση έρχεται με την μορφή γραπτού αλλά και ηχητικού μηνύματος -τύπου 112- και μάλιστα εκτός από την προειδοποίηση του σεισμού, περιλαμβάνει και συμβουλές.

Πιο αναλυτικά, η Google, συνειδητοποιώντας τη σημασία μιας έγκαιρης προειδοποίησης για τους σεισμούς, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα Android που είναι εγκατεστημένη στην πλειοψηφία των smartphones, προκειμένου να παρέχει στους ανθρώπους έγκαιρες και χρήσιμες πληροφορίες.

Το συγκεκριμένο σύστημα της Google, γνωστό, όπως προαναφέρεται, ως «Σεισμός τώρα», ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά στην περιοχή της Καλιφόρνια, μια περιοχή επίσης ιδιαίτερα επηρεασμένη από σεισμούς, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκκίνησε το καλοκαίρι του 2020 με στόχο να παρέχει άμεση ενημέρωση ασφαλείας στους κατοίκους μιας περιοχής μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ακόμα και με τη διάρκεια μερικών ελάχιστων δευτερολέπτων πριν από την εμφάνιση μιας σεισμικής δόνησης, η προειδοποίηση μπορεί να παράσχει τον απαραίτητο χρόνο στους πολίτες να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Η λειτουργία της εφαρμογής εξηγείται από την ίδια την αμερικανική εταιρεία (Google) ως εξής:

«Η συσκευή κινητής τηλεφωνίας ανιχνεύει δονήσεις που μοιάζουν με σεισμό και αποστέλλει αυτό το σήμα στον ειδικό server της εταιρείας, συνδέοντας το με την αντίστοιχη γεωγραφική τοποθεσία του. Ο server συλλέγει όλα τα σήματα από πολλές συσκευές στην ευρύτερη περιοχή για να διαπιστώσει αν όντως συμβαίνει σεισμός».

Πώς ενεργοποιείται το «Σεισμός τώρα» στο κινητό σας
Για να ενεργοποιήσετε την εφαρμογή της Google με τίτλο «Σεισμός τώρα», θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
  • Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις της συσκευής σας.
  • Επιλέξτε «Ασφάλεια και Έκτακτη Ανάγκη» και στη συνέχεια «Ειδοποιήσεις Σεισμού».
  • Εάν δεν εντοπίσετε αυτήν την επιλογή, μπορείτε να πάτε σε «Τοποθεσία για προχωρημένους» και στη συνέχεια «Ειδοποιήσεις σεισμού».
  • Ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις σεισμού.
Για να λαμβάνετε τις σχετικές ειδοποιήσεις, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένο το Wi-Fi ή τα δεδομένα της συσκευής σας.

Το βίντεο της Android που εξηγεί πώς λειτουργεί η εφαρμογή «Σεισμός Τώρα»:

iEidiseis.gr