MY KTEO

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Χαλκίδα: Νοσοκομείο και δομές υγείας εκπέμπουν sos και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την ενημέρωση των φορέων - Στο πλευρό τους βουλευτές και αυτοδιοικητικοί (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημέρωση - συζήτηση που αφορά το μέλλον της υγείας στον νομό, με θέμα: «Το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας και οι Δομές Υγείας, στην Εύβοια εκπέμπουν sos!» διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας το απόγευμα της Παρασκευής, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Στο κάλεσμα των διοργανωτών ανταποκρίθηκαν οι βουλευτές Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Ζεμπίλης και του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου, ο βουλευτής Λαρίσης του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης, καθώς και αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι κομμάτων και μέλη του Συνδέσμου Φίλοι του Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Στόχος της συζήτησης ήταν να ενημερωθούν οι φορείς σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας στο Νομό, ενόψει και του πανευβοϊκού συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου στις 11 το πρωί στο Στρογγυλό, στην παραλία της Χαλκίδας. «Πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε τον χαρακτήρα της δημόσιας δωρεάν υγείας. Πρέπει να ακουστεί η φωνή μας» είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας Ιωάννα Ιωάννου.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην «τραγική υποστελέχωση» των δομών υγείας του Νομού και στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν τα απογευματινά χειρουργεία στην λειτουργία του Νοσοκομείου της Χαλκίδας, αφού μετατρέπουν την υγεία από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα. «Αν πεθάνει το ΕΣΥ, θα πεθάνουν κι όσοι δεν έχουν χρήματα» κατέληξε η πρόεδρος. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων μελών του Συλλόγου και των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας . Κοινή διαπίστωση όλων ότι η δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση της υγείας από την κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν και ότι θα πρέπει εργαζόμενοι, φορείς και η τοπική κοινωνία να σταθούν ανάχωμα στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας, το οποίο οδηγεί στο «όποιος έχει λεφτά θα σώζεται, όποιος δεν έχει θα πεθαίνει».

Η Ελένη Γυφτονικολού – Κασελίμη, συντονίστρια Διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδος και Διευθύντρια Χειρουργικού Τομέα, στο ίδιο μήκος κύματος υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι «αν το ΕΣΥ γίνει εγώ θα το πληρώσουμε όλοι. Πως μπορεί να αποτιμηθεί η υγεία σε ευρώ; Η υγεία είναι ένα δώρο που πρέπει να το τιμάμε». Ξεκάθαρο είναι και για τον γιατρό Δημήτρη Φωκά ότι η κυβέρνηση με χειρουργικές κινήσεις εκτελεί το πρόγραμμά της να μπει ο ιδιωτικός τομέας στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο γραμματέας του Συλλόγου Παναγιώτης Τζουβάρας, με τη σειρά του τόνισε ότι τα τελευταία 25 χρόνια η δημόσια δωρεάν υγεία ξηλώνετε λίγο-λίγο από όλες τις κυβερνήσεις. Ενώ ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Αγγελάτος εστίασε στο μέτρο των απογευματινών χειρουργείων χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτό μέτρο, που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας». Με το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Θανάση Φραντζή να βλέπει ως λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας του Νοσοκομείου την αλλαγή του Οργανισμού.

Αμέσως μετά το λόγο πήραν οι παρόντες βουλευτές. Ο Θανάσης Ζεμπίλης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις και κενά, αλλά υπογράμμισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να καλυφθούν (ακολουθεί ανάρτηση με βίντεο από τα όσα είπε ο Θανάσης Ζεμπίλης). Καθαρά ιδεολογικό και πολιτικό είναι το ζήτημα σύμφωνα με τον Συμεών Κεδίκογλου: «Το θέμα είναι αν πιστεύουμε στη δημόσια δωρεάν υγεία ή αν την βλέπουμε ως εμπόρευμα» (ακολουθεί ανάρτηση με βίντεο από τα όσα είπε ο Συμεών Κεδίκογλου). Από την πλευρά του ο Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε ότι η κακοδαιμονία της δημόσιας υγείας είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, ενώ δήλωσε απαισιόδοξος και για το μέλλον του ΕΣΥ. Να σημειωθεί ότι η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Καζάνη έστειλε επιστολή στήριξης του αγώνα των εργαζομένων.

Με τη σειρά τους οι παρόντες αυτοκινητικοί δήλωσαν στο σύνολό τους ότι στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων στη δημόσια υγεία και θα τους βοηθήσουν ο καθένας από τη θέση που κατέχει. Οι αυτοδιοικητικοί που πήραν το λόγο ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασιλική Αγγελοπούλου και Στέφανος Μουτουσίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων Δημήτρης Σέρρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Χαλκιδέων Γιώργος Σπύρου, Άννα Παππά, Γρανέτα Τσιβίκα και ο Παναγιώτης Τζαφέρος.