MY KTEO

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Τι αλλάζει στους υποψήφιους οδηγούς που δεν έχουν κλείσει τα 18 έτη;


Λύση στο σημαντικό πρόβλημα που είχε προκύψει έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αλλάζει η διαδικασία συμμετοχής των υποψήφιων οδηγών στις θεωρητικές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ώστε να διευκολυνθούν και να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη συμμετοχή τους σε αυτές.

Πιο συγκεκριμένα θα γίνει αποδεκτή η υπεύθυνη δήλωση υποψηφίου οδηγού που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, με γνήσιο της υπογραφής, για τους σκοπούς της θεωρητικής εξέτασης άδειας οδήγησης.

Μάλιστα η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναγράφει μεταξύ άλλων ότι: «Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 4 «Μεταβατικές διατάξεις» της α’ σχετικής απόφασης, σε περίπτωση εκκρεμούς αιτήσεως υποβληθείσας πριν την 19η Απριλίου 2024 (θέση σε ισχύ της απόφασης), για την οποία δεν έχει διενεργηθεί η θεωρητική εξέταση του υποψηφίου, προκειμένου να προγραμματιστεί για θεωρητική εξέταση, απαιτείται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσής του, εξαχθείσας από το gov.gr, στην οποία θα δηλώνει ότι συναινεί στη λήψη, κατά την είσοδο στον χώρο της θεωρητικής εξέτασης, φωτογραφίας πορτρέτου του και φωτογραφίας της 1ης σελίδας του Δ.Ε.Ε. του, καθώς και στην ακόλουθη χρήση των φωτογραφιών αυτών στο πλαίσιο ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεων πλαστοπροσωπίας.

Έχει περιέλθει σε γνώση μας από Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών αλλά και από ενδιαφερόμενους Φορείς και πολίτες, ότι, υφίσταται δυσχέρεια εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης σε πολίτες που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, λόγω των προαπαιτούμενων έκδοσης της υπεύθυνης δήλωσης μέσω του gov.gr.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων της νέας απόφασης, επισημαίνονται τα εξής:

Σε περίπτωση εκκρεμούς αιτήσεως υποβληθείσας πριν την 19η Απριλίου 2024 υποψηφίου οδηγού που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, για την οποία δεν έχει διενεργηθεί η θεωρητική εξέταση, προκειμένου να προγραμματιστεί για θεωρητική εξέταση, εξυπακούεται ότι γίνεται αποδεκτή υπεύθυνη δήλωσή του που φέρει γνήσιο της υπογραφής περί της εν λόγω συναίνεσης, κατά τα γενικώς ισχύοντα, εναλλακτικά αντί της έκδοσής της μέσω του gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι, η κατά τα ανωτέρω πρόσθετη υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις αιτήσεων υποβληθεισών πριν την 19η Απριλίου 2024 και για τις οποίες δεν έχει διενεργηθεί η θεωρητική εξέταση. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 2 της υ.α. 50984/7947/2013, ως διαμορφώνονται με την α’ σχετική, για τις αιτήσεις που υποβάλλονται από την προαναφερθείσα ημερομηνία και έκτοτε, η συναίνεση του υποψηφίου για τη λήψη των φωτογραφιών θα δηλώνεται στην αρχική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλεται σε έγχαρτη μορφή, και δεν θα υποβάλλεται επί τούτου πρόσθετη υπεύθυνη δήλωση.»



carandmotor.gr