MY KTEO

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Η μεγάλη αλλαγή φέτος - Πώς και πού ψηφίζω


Ένας μήνας και κάτι έμεινε για τις Ευρωεκλογές 2024 οπού οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να πάνε στην κάλπη και να ψηφίσουν.

Φέτος υπάρχει μια πολύ μεγάλη αλλαγή και δεν είναι άλλη από την επιστολική ψήφο.

Οι Ευρωεκλογές στην Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν την Κυριακή στις 9 Ιουνίου 2024 από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα. Το δικαίωμα ψήφου προσφέρεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τη χρονιά των εκλογών.

Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα επιστολικής ψήφου μέσω εγγραφής στην αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εντός της προθεσμίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Τονίζεται ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική - πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα έχει προτρεπτικό χαρακτήρα.

Πού μπορώ να ψηφίσω στις Ευρωεκλογές 2024
Για τον Έλληνα πολίτη ή πολίτη κράτους μέλους ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα Το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, ανατρέξτε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΔΩ).

Τέλος χρόνου για την εγγραφή για επιστολική ψήφο

Για τον Έλληνα πολίτης που επιθυμεί να ψηφίσει κάνοντας χρήση του πρόσφατα θεσμοθετημένου δικαιώματος επιστολικής ψήφου, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, θα πρέπει να εγγραφείτε στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΔΩ) έως τις 29 Απριλίου 2024.

Στις χώρες του εξωτερικού, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα συσταθούν εκλογικά τμήματα.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας για να ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές
Πρέπει να φέρετε την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας μέσω gov.gr wallet.

Η διαδικασία για επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές
Ο φάκελος για την επιστολική ψήφο αποστέλλεται στους εκλογείς από το Υπουργείο Εσωτερικών το αργότερο 15 ημέρες πριν από τις εκλογές με υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια Αρχή. Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking).

Ο φάκελος περιλαμβάνει:
  • Φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου
  • ψηφοδέλτιο
  • φάκελο ψηφοφορίας
  • έντυπο οδηγιών
  • κατάλογο υποψηφίων
  • αίτηση – υπεύθυνη δήλωση.
Οι φάκελοι ψηφοφορίας είναι πλήρως ανωνυμοποιημένοι και φέρουν ειδικό γνώρισμα γνησιότητας.

Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην πρώτη σελίδα, εμφανίζονται όλα τα κόμματα, συνδυασμοί και συνασπισμοί κομμάτων που είναι υποψήφια και ο εκλογέας βάζει σταυρό σε αυτό που επιλέγει.

Σε αυτή την σελίδα υπάρχει και η διακριτή επιλογή «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω – Ψηφίζω λευκό». Στη δεύτερη σελίδα, εμφανίζεται πίνακας με αριθμούς από το 1 έως το 42. Ο εκλογέας επιλέγει από 0 έως 4 υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος ή συνδυασμού προτίμησής του σημειώνοντας ευδιάκριτα τον αριθμό που αντιστοιχεί στον κάθε υποψήφιο της επιλογής του, όπως αυτός αναγράφεται στον κατάλογο υποψηφίων.

Στο τέλος, ο εκλογέας σημειώνει τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων που έχει επιλέξει, δηλαδή 0 ή 1 ή 2 ή 3 ή 4. Στην περίπτωση που ο εκλογέας κάνει λάθος επιλογή ή το ψηφοδέλτιο υποστεί φθορά, ο εκλογέας έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει ένα μόνο νέο ψηφοδέλτιο από την σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, να το συμπληρώσει εκ νέου και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.

Ο εκλογέας διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών. Συμπληρώνει την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα ή ηλεκτρονικά μέσω gov.gr και γράφει τα στοιχεία του στον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου.

Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές ή ψηφίζει λευκό. Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας, τον κλείνει και τον βάζει στον φάκελο επιστροφής. Σε περίπτωση που έχει συμπληρώσει την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα την βάζει στον φάκελο επιστροφής, μαζί με το φωτοαντίγραφο ελληνικής ταυτότητας, ελληνικού διαβατηρίου ή ελληνικού διπλώματος οδήγησης. Αποστέλλει τον φάκελο προς την προσυμπληρωμένη διεύθυνση του κέντρου διαλογής επιστολικής ψήφου.

Η παραλαβή του φακέλου επιστολικής ψήφου από τον εκλογέα γίνεται δωρεάν αφού το κόστος αποστολής τους φακέλου επιστολικής καλύπτεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η αποστολή του φακέλου επιστροφής επιστολική ψήφου από τον εκλογέα έχει προπληρωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με μήνυμα κινητού τηλεφώνου και email, εφόσον το έχει δηλώσει, για την παραλαβή του φακέλου του από τα Εκλογικά Τμήματα Διαλογής Ψηφοδελτίων Επιστολικής Ψήφου. Ο φάκελος πρέπει να παραληφθεί μέχρι τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών προκειμένου να προσμετρηθεί στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, διαφορετικά επιστρέφεται στον αποστολέα. Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων γίνεται ταυτόχρονα με όλες τις υπόλοιπες ψήφους, το απόγευμα της Κυριακής των Ευρωεκλογών 2024.


iEidiseis.gr