MY KTEO

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Ανακαίνιση σπιτιού: Νέα επιδότηση το 2024 για υψηλότερα εισοδήματα


Η στεγαστική κρίση συνεχίζεται, νέα προγράμματα ανακαίνισης σπιτιού με επιδότηση έρχονται. Πληροφορίες για υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια.

Νέα ευκαιρία για ανακαίνιση σπιτιού προκύπτει από τις εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, αυτή τη φορά, μάλιστα, για πολίτες με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια. Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει ακόμα περισσότερες κατηγορίες δικαιούχων, «ανοίγοντας παράθυρο» νέου κύκλου επιδοτήσεων σε ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στα σκαριά βρίσκεται ένα νέο «Εξοικονομώ κατ' οίκον» για νοικοκυριά καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία που είχε συνεχίσει να βρίσκεται στο ενδιαφέρον εκείνων που δεν κατάφεραν να ενταχθούν.

Όπως γράφει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται έναν ακόμα νέο κύκλο του προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και θα ξεκινήσει μέσα στο 2024.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν ο νέος κύκλος να αφορά και νοικοκυριά με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια.

Μέχρι στιγμής πάντως, σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» που προσφέρει επιδότηση από 50% έως και 75% συνολικού προϋπολογισμού 238 εκατομμυρίων ευρώ.

Πώς κάνετε αίτηση για το Ανακαινίζω – Ενοικιάζω 2024 που «τρέχει» τώρα
Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα για ανακαίνιση σπιτιού γίνονται μέσω της ΔΥΠΑ (ΕΔΩ).

Δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα (1) ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:
α) διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%),
β) το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
γ) έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,
δ) το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και
ε) οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
  • τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά
  • μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών τουλάχιστον ετών
Ακριβά και... άφαντα τα ακίνητα και το 2024
Δύσκολα είναι τα νέα από το ελληνικό real estate για τους Έλληνες πολίτες, που περίμεναν ότι ενδεχομένως θα αποκλιμακωθούν οι τιμές των ακινήτων το 2024. Ωστόσο, και το 2024 οι τιμές θα καταγράψουν ανοδική τροχιά και πάλι, παρά τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν πέρσι για το πρόβλημα και το κόστος στέγασης, όπως το «Σπίτι μου» και άλλα.

Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το ύψος για αγορά είτε ενοικίαση θα συνεχίσει να είναι σε υψηλά επίπεδα, με τα περισσότερα νοικοκυριά που αναζητούν σπίτι, να βρίσκουν... αδιέξοδα.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας σημειώνει ότι η ζήτηση θα είναι ισχυρή από το εξωτερικό για επενδύσεις αλλά θα συμπαρασύρει και τις δευτερεύουσες κατηγορίες, δηλαδή τις κατοικίες.

Σε ό,τι αφορά το σοβαρό πρόβλημα στέγασης που παρατηρείται τα τελευταία έτη, λόγω της επενδυτικής εκμετάλλευσης των κατοικιών, η έκθεση της ΤτΕ αφήνει ενδεχόμενα για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας.

Δηλαδή, περιορισμό της Golden Visa και των βραχυχρόνιων μισθώσεων που θα μετριάσουν τις τιμές των μισθωμάτων.




iEidiseis.gr