MY KTEO

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κύμης Αλιβερίου: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο μεγαλύτερος, από σύστασης του Δήμου, προϋπολογισμός οικ. έτους 2024


Ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός από σύστασης του Δήμου Κύμης Αλιβερίου είναι αυτός του οικ. έτους 2024, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Νίκος Μπαράκος, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εφαρμογή του και κάλεσε το σώμα να τον εγκρίνει, με τους δημοτικούς συμβούλους των δυο παρατάξεων, της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, όμως, να διαφωνούν και να μην τον εγκρίνουν. Έτσι τόσο ο προϋπολογισμός όσο και το Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης οικ. έτους 2024, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της παράταξης του Δημάρχου και του Γιάννη Πιλάτη, αλλά και 9 προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Κώστα Δημά, ο προϋπολογισμός του 2024 είναι της τάξεως των 48 εκ. ευρώ, κάτι παραπάνω από 6 εκ. αυξημένος σε σχέση με εκείνον του 2023 και είναι βέβαια ισοσκελισμένος. Η αύξηση αυτή των εσόδων οφείλεται κατά τον αντιδήμαρχο, στην αύξηση των δημοτικών τελών, στην αύξηση των ΚΑΠ και στην επιπλέον επιχορήγηση του Δήμου από την ενσωμάτωση του Νομικού Προσώπου. Ενώ στα έξοδα έχουν εγγραφεί μια σειρά από δαπάνες όπως η μισθοδοσία, αναλώσιμα, καύσιμα, αγορά κάδων, αγορά απορριμματοφόρων, επιχορήγηση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, το παζάρι του Αυλωναρίου, αλλά και μια σειρά από μελέτες.

«Αυτός ο προϋπολογισμός έχει καλύψει με επάρκεια τις ανάγκες μας και θα στηρίξει την καθημερινότητα των πολιτών. Μας επιτρέπει να κινηθούμε με άνεση και ασφάλεια» είπε ο Κώστας Δημάς, ο οποίος στην παρατήρηση του πρώην δημάρχου Δημήτρη Θωμά για τον χρόνο που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο η έγκριση του προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι η ανάληψη καθηκόντων από τη νέα δημοτική αρχή και η αύξηση των τελών είναι οι δυο λόγοι που οδήγησαν στην καθυστέρηση αυτή. Ξεκαθάρισε βέβαια ότι και τα προηγούμενα χρόνια ο προϋπολογισμός ερχόταν στο δημοτικό συμβούλιο το Μάρτη και ότι δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφού και άλλοι δήμοι βρίσκονται στην ίδια θέση.

Ο Δημήτρης Θωμάς αντιπαρήρθε τονίζοντας ότι η διοίκηση του Δήμου δεν είναι νέα, αλλά συνέχεια της παλιάς, «έστω και βελτιωμένη». Για την αύξηση των τελών, ο πρώην δήμαρχος υπογράμμισε ότι ήδη από την προηγούμενη χρονιά είχε διαφανεί η ανάγκη για αύξηση των τελών, αλλά η δημοτική αρχή δεν προχώρησε για ψηφοθηρικούς λόγους, αφού το 2023 ήταν εκλογική χρονιά. Ενώ επεσήμανε ότι οι άλλοι εφτά δήμοι της Εύβοιας έχουν ήδη εγκεκριμένους προϋπολογισμούς.

Ο Κώστας Δημάς επέμεινε ότι η διοίκηση του Δήμου είναι νέα αφού απαρτίζεται από 5 παλιούς και 10 νέους συμβούλους. «Δεν μπορούσαμε να δεσμεύσουμε τη νέα διοίκηση αποφασίζοντας πριν τις εκλογές για αύξηση των τελών» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του αναφέρθηκαν επίσης σε μια σειρά από ζητήματα που έρχονται στην επιφάνεια με τον προϋπολογισμό, όπως είναι η εφαρμογή των Σχεδίων Πόλεων, τα ανταποδοτικά από τις ΑΠΕ, η υποστελέχωση των υπηρεσιών, οι διαταγές πληρωμών προς τρίτους και η λάθος προτεραιοποίηση πληρωμών και έργων. Για αυτό και καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, αναγνωρίζοντας όμως ότι έχει γίνει προσπάθεια προς τη θετική κατεύθυνση.

Την ίδια απόφαση πήρε και ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστας Κέκης, ο οποίος έκανε λόγο για αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που είναι μακριά από τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οδηγεί σε αδιέξοδα και ασφυξία το Δήμο. Ενώ έκανε λόγο για παθογένειες, όπως είναι η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η εφαρμογή του τέλους ταφής απορριμμάτων, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση. «Μίζερος Δήμος. Μίζερος προϋπολογισμός. Για αυτό και καταψηφίζω» είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Κέκης.

Αντίθετα, ο Γιάννης Πιλάτης ενέκρινε με την ψήφο του τον προϋπολογισμό, αφού πρώτα προχώρησε σε μια σειρά από επισημάνσεις. «Ο προϋπολογισμός αυτός είναι άνετος. Αν είχα εγώ αυτό το εργαλείο στα χέρια μου θα κοιμόμουν ήσυχος» είπε με νόημα.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Νίκος Μπαράκος τόνισε: «Πρέπει να πω ότι θα περίμενα, τουλάχιστον επειδή είμαστε στην αρχή της θητείας μας και επειδή καλώς ή κακώς, περάσαμε το μεγαλύτερο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, με τα πιο πολλά έργα, αλλά και τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην ιστορία του Δήμου μετά τον περσινό, ότι θα βάζατε πλάτη και θα τον ψηφίζατε».

Στα θετικά της χθεσινής συνεδρίασης πάντως ήταν η στάση του Δημήτρη Θωμά, αλλά και του Νίκου Μπαράκου, που συμφώνησαν ότι η τοξικότητα και η πόλωση ανήκουν πια στο παρελθόν. Με τον πρώην δήμαρχο να κάνει λόγο για ανθρωποφαγία την προηγούμενη περίοδο δείχνοντας τον Θανάση Μπουραντά ως υπαίτιο και τον Νίκο Μπαράκο να απαντάει ότι το ήρεμο κλίμα θέλει δυο και ότι ο ίδιος, μπορεί να λειτουργήσει και έτσι, αλλά και αλλιώς αν χρειαστεί.

Η καλή διάθεση και των δυο πλευρών φάνηκε, αφού σε μια συνεδρίαση 4 ωρών και 20 λεπτών, με ένα τόσο σημαντικό θέμα στο τραπέζι, η μόνη φορά που η κατάσταση πήγε να ξεφύγει ήταν όταν στην τοποθέτησή της η Αλεξάνδρα Θαλασσινού έκανε λόγο για χρήματα που φεύγουν από το παράθυρο, ξεσηκώνοντας, όπως ήταν φυσικό, ένα κύμα αντιδράσεων από τα έδρανα της παράταξης του δημάρχου. Οι επικεφαλής όμως δεν ακολούθησαν και η αντιπαράθεση έληξε γρήγορα με την παρέμβαση και του προέδρου Γιώργου Ζέρβα.

Ακολουθούν βίντεο με τις απαντήσεις του δημάρχου Νίκου Μπαράκου στα ζητήματα που έθεσε η αντιπολίτευση επί του προϋπολογισμού: