MY KTEO

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Καμπανάκι» για πρόστιμο 280 εκατ. ευρώ από την ΕΕ


Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το θέμα.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ανέλαβε πρωτοβουλία για την εντατική ενεργοποίηση των αρμόδιων διευθύνσεων και των εσωτερικών μηχανισμών του για την καθολική και αρμονική συνεργασία του με τα εθνικά και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που αφορά σε ευρήματα παρελθόντων ετών και σε περιόδους άλλων διοικήσεων.

Το πρόστιμο των 280 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε μετά από ελέγχους που διενεργήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι έλεγχοι αφορούσαν πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις στρεμματικές ενισχύσεις και την προαιρετική συνδεμένη στήριξη για τα ζώα καθώς και για την πολλαπλή συμμόρφωση, κατά την περίοδο 2020-2022 (260 εκατ. ευρώ για τις στρεμματικές ενισχύσεις και την προαιρετική συνδεμένη στήριξη για τα ζώα και 23 εκατ. ευρώ για την πολλαπλή συμμόρφωση).

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, με τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη να καταθέτει ερώτηση προς τον Λ. Αυγενάκη.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ενδεχόμενη δημοσιονομική διόρθωση ύψους 280 εκ. ευρώ από την Ε.Ε., η νέα Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει ότι έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία:
  • να ενημερωθεί διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές για το ζήτημα και
  • για την εντατική ενεργοποίηση των αρμόδιων διευθύνσεων και των εσωτερικών μηχανισμών του για την καθολική και αρμονική συνεργασία του με τα εθνικά και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που αφορά σε ευρήματα παρελθόντων ετών και σε περιόδους άλλων διοικήσεων.
Όλα αυτά, πάντοτε σε συντονισμό και υπό τις κατευθύνσεις του εποπτικού θεσμικού οργάνου και φορέα δηλαδή του ΥpΑΑΤ και με κοινό στόχο να μην επιτρέψουμε ελλείψεις και εκκρεμότητες του παρελθόντοςνα διαμορφώσουν ενδεχόμενες ανεπιθύμητες συνθήκες τόσο για τον Οργανισμό όσο και για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα».




iEidiseis.gr