Νέα στοιχεία προκύπτουν από τις σαρωτικές έρευνες της ΕΛΑΣ σε Αθήνα και επαρχία για την υπόθεση θανάτου του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στον Ρέντη. Έχουν εκδοθεί πάνω από 110 εντάλματα, με 50 άτομα να έχουν προσαχθεί και άλλα 60 να αναζητούνται.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται αρκετά «κεφάλια» της Θύρας 7, ένας εκ των οποίων δραστηριοποιείται προς την Ηλιούπολη. Ακόμη μία σύλληψη αφορά σε μάνατζερ γνωστού τράπερ, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί για την υπόθεση της δολοφονίας του 31χρονου αστυνομικού στο παρελθόν.
Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ενήμερο για την επιχείρηση, δίνοντας το «πράσινο φως» για τις έρευνες, με τους συλληφθέντες να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση. Υπάρχει και κατηγορία και για ηθική αυτουργία στη δολοφονία Λυγγερίδη.
Μέχρι και σήμερα το πρωί για τη δολοφονία του αστυνομικού είχε συλληφθεί μόνο ένας 18χρονος, ο οποίος φερόταν ως το άτομο που εκτόξευσε τη ναυτική φωτοβολίδα.
Για τη σημερινή επιχείρηση, αστυνομικές πηγές τονίζουν πως «είναι δουλειά στη μνήμη του Λυγγερίδη» και πως οι συλλήψεις φτάνουν... πολύ ψηλά.
20 εισαγγελείς στις έρευνες
Είκοσι εισαγγελείς σε όλη τη χώρα έλαβαν μέρος στις σαρωτικές έρευνες της ΕΛΑΣ σε Αθήνα και επαρχία.
Την υπόθεση συντόνιζε ο νέος Εισαγγελέας Οργανωμένου Εγκλήματος Δημήτρης Γκύζης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η δικογραφία, που σχηματίστηκε είναι «τεράστια και είναι πολύ καλά δεμένη».
Εχουν προηγηθεί επίσης άρσεις τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τις σημερινές έρευνες
«Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ευρείας κλίμακας επιχείρηση της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης βίας στους αθλητικούς χώρους της διεύθυνσης ασφαλείας Αττικής για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται στο περιστατικό θανάσιμου τραυματισμού αστυνομικού τη 7-12-2023 σε αθλητική διοργάνωση στο Ρέντη. Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί προσαγωγή δεκάδων ατόμων καθώς και μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και οχήματα, ενώ έχουν κατασχεθεί διάφορα πειστήρια».
Τι είπε ο Παύλος Μαρινάκης για την επιχείρηση της ΕΛΑΣ
«Η δολοφονία του αστυνομικού ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής της κοινωνίας. Δεν ήταν η πρώτη δολοφονία. Μία βία που ξεκινούσε από τα γήπεδα, φτάσαμε στο σημείο να ακούμε να αφαιρούνται ανθρώπινες ζωές.
Είχα μιλήσει, τότε, μετά τη δολοφονία του αστυνομικού, για την ευθύνη της πολιτείας και θέσαμε άμεσα μέτρα, με κόστος για τους χιλιάδες φιλάθλους που αγαπούν την ομάδα τους.
Όσα είπαμε τα κάναμε πράξη, με τις κάμερες, με τα εισιτήρια, όλα, έτσι ώστε να βλέπουμε το ποδόσφαιρο σε καλές συνθήκες, όπως στην Ευρώπη και να επιβάλλονται αυτοματοποιημένες ποινές σε όσους δεν τηρούν τους κανόνες.
Για την ποινική διάσταση της δολοφονίας, δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να τη σχολιάζει. Έχω δεχθεί πολλές ερωτήσεις. Η απάντηση είναι: ας έχουμε εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Μπορεί τέτοιες έρευνες να χρειάζονται χρόνο. Πολλοί και στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη εργάζονται πάνω σε πολλές υποθέσεις.
Λεπτομέρειες δεν γνωρίζω, δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης. Θα γίνουν φαντάζομαι σχετικές ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ».
Το χρονικό της επίθεσης στον Ρέντη
Στις 7 Δεκεμβρίου του 2013, ο 31χρονος αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης τραυματίστηκε από ναυτική φωτοβολίδα έξω από το κλειστό γήπεδο του Ολυμπιακού «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, ενώ ήταν σε εξέλιξη ο αγώνας βόλεϊ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού για το Λιγκ Καπ.
Επί 20 μέρες έδινε μάχη για τη ζωή του στο νοσοκομείο, αφήνοντας την τελευταία του πνοή την Τετάρτη (27/12).
Η ναυτική φωτοβολίδα τον είχε χτυπήσει στο αριστερό πόδι, βρίσκοντας αρτηρία και προκαλώντας του σοβαρή αιμορραγία.
Ο αστυνομικός αμέσως μετά τον τραυματισμό του μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Οι γιατροί σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την αιμορραγία αποφάσισαν λίγα 24ωρα αργότερα να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του ποδιού του εξαιτίας των μη αναστρέψιμων ισχαιμικών βλαβών και των εκτεταμένων μυϊκών νεκρώσεων στην περιοχή του τραύματος του μηρού του.
Ο αστυνομικός, μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του, νοσηλευόταν σε καταστολή και υποβαλλόταν σε εξωνεφρική αιμοκάθαρση, καθώς δεν λειτουργούσαν πολλά ζωτικά του όργανα.
Για τον τραυματισμό του 31χρονου είχε συλληφθεί ένας 18χρονος. Ο νεαρός δράστης βρισκόταν μεταξύ των 424 προσαχθέντων και κατά τη σύλληψή του ομολόγησε την πράξη του στις Αρχές.
Ο 18χρονος, που έχει προφυλακιστεί , είχε πει στην απολογία του ότι, δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει βλάβη σε κανέναν. Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός του ήταν να ρίξει τη φωτοβολίδα προς τα επάνω. Ο 18χρονος φέρεται να υποστήριξε πως δεν ήξερε να τη χρησιμοποιεί, γι′ αυτό και το αποτέλεσμα ήταν να φύγει προς τα κάτω και να χτυπήσει σε απόσταση περίπου δύο–τριών μέτρων από το σημείο όπου βρισκόταν και να τραυματίσει στη συνέχεια τον αστυνομικό, ο οποίος βρισκόταν σε μια απόσταση περίπου 70 μέτρων.
iEidiseis.gr