MY KTEO

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Επιστολή Γιώργου Μαρίνου, βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ, προς τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διρφύων Μεσσαπίων με θέμα τη ΛΑΡΚΟ


Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα κατά της ΛΑΡΚΟ, των εργαζομένων της και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αφού μετά την πώληση και το σταμάτημα της λειτουργίας της επιχείρησης προχωράει στην υλοποίηση του σχεδίου για την απόλυση των εργαζομένων με τη μη ανανέωση των συμβάσεων μετά τις 12 Μάη. Σκοπός της είναι να παραδώσει της ΛΑΡΚΟ «καθαρή» από εργαζόμενους με δικαιώματα στην κοινοπραξία που έχει πλειοδοτήσει.

 

Μια τέτοια εξέλιξη πλήττει τους 150 εργαζόμενους των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια, τους 1100 συνολικά και τις οικογένειές τους. Πλήττει όμως και δεκάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες (όπως οδηγοί κλπ) που εξαρτώνται από τη δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, πλήττει συνολικά την ευρύτερη περιοχή, θα οδηγήσει στην ερημοποίηση χωριών και ευρύτερα του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων.

 

Το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται συνολικά απέναντι στις ανάγκες του ελληνικού λαού καθώς απαξιώνει μια μοναδική στο είδος της σε ολόκληρη της ΕΕ επιχείρηση, ξεπουλά μεγάλα αποθέματα σιδιρονικελίου και κοβαλτίου, που μπορούν να αξιοποιηθούν στην ηλεκτροκίνηση και τις ΑΠΕ, με 1 ευρώ το στρέμμα για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κολοσσών που στοχεύουν σε τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και του ορυκτού πλούτου της χώρας.

 

Οι εξελίξεις αυτές που κλιμακώνονται τα τελευταία χρόνια απέναντι στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, στους κατοίκους του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων και των άλλων περιοχών που αυτή δραστηριοποιείται έχουν τη σφραγίδα και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδιασμένα υπηρέτησαν την απαξίωση των υποδομών της ΛΑΡΚΟ καθώς για δεκαετίες δεν εξέλιξαν τις παραγωγικές της δυνατότητες, όχι μόνο δεν υπέγραψαν τη ΣΣΕ που κατοχύρωνε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά συνέβαλαν στη συκοφάντηση των εργαζομένων, προωθώντας των κοινωνικό αυτοματισμό στρώνοντας το έδαφος για την παράδοση της ΛΑΡΚΟ στα αρπακτικά που καιροφυλακτούσαν.

 

Και με αυτή την ευκαιρία θέλουμε να χαιρετήσουμε άλλη μια φορά το μεγαλειώδη τετράχρονο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ που έχουν καταρρίψει την κυβερνητική προπαγάνδα και έχουν αποκαλύψει σε όλο το λαό τα εγκληματικά της σχέδια. Μέσα από αυτό τον αγώνα και με την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, έχουν καταφέρει να βρίσκονται ακόμα μέσα στην επιχείρηση.

 

Το ΚΚΕ σταθερά βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Με τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή, την Ευρωβουλή και την Περιφέρεια έχουμε αναδείξει το διαχρονικό έγκλημα εναντίων της ΛΑΡΚΟ, των εργαζομένων της και των περιοχών που δραστηριοποιείται. Με όλες μας τις δυνάμεις συμβάλουμε να οργανωθεί ο αγώνας των εργαζομένων, να εκφραστεί η αλληλεγγύη του λαού σε αυτό τον αγώνα.