MY KTEO

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας: «Αποδυνάμωση και επικίνδυνη λειτουργία τμημάτων του νοσοκομείου, προκειμένου να λειτουργήσουν τα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία»


Στις 4 Απρίλη 2024, τη μέρα που ξεκίνησαν τα πρώτα απογευματινά, επί πληρωμή και εκτός λίστας, χειρουργεία στο νοσοκομείο Χαλκίδας, αντιδράσαμε, εκφράσαμε τους προβληματισμούς, τους φόβους μας για την ασφαλή λειτουργία, τη στιγμή που όλα τα τμήματα του νοσοκομείου είναι κάτω από τα όρια ασφαλούς στελέχωσης, ενώ παράλληλα το νοσοκομείο Χαλκίδας είναι σε καθημερινή 24ωρη εφημερία, 365 μέρες το χρόνο, με κάλυψη Εύβοιας, μεγάλου τμήματος Βοιωτίας και τμήματος Αττικής. Τονίσαμε ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα υλοποιηθούν με υπερεργασία, με υπερεφημέρευση και με υπερωρίες του προσωπικού! Αναρωτηθήκαμε για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για ό,τι προκύψει σε ασθενείς και εργαζόμενους, από αυτό τον τρόπο λειτουργίας!

Δυστυχώς, οι φόβοι μας για επικίνδυνη λειτουργία και έκθεση ασθενών σε κίνδυνο, κάτι που τονίσαμε και στην μήνυση που καταθέσαμε, δεν άργησαν να επαληθευτούν!

Συγκεκριμένα καταγγέλλουμε ότι:

την Τετάρτη 24 Απριλίου, τη μέρα που πραγματοποιήθηκαν 3 απογευματινά, επί πληρωμή Ορθοπεδικά χειρουργεία, δεν εφημέρευε Ορθοπεδικός στο τμήμα! Προτίμησαν να βάλουν απογευματινά χειρουργεία και άφησαν το Ορθοπεδικό τμήμα ακάλυπτο! Τη στιγμή που νοσηλεύονταν πολλά περιστατικά, χειρουργημένα περιστατικά από την προηγούμενη μέρα, ενώ θα νοσηλεύονταν και οι ασθενείς από τα απογευματινά αυτά χειρουργεία

να

γίνονται αλλαγές στα προγράμματα εργασίας, προκειμένου ελευθερώνονται εργαζόμενοι που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στην απογευματινή λειτουργία

μετακινούν β. Θαλάμου από κλινική με τραγική υποστελέχωση, όπου το προσωπικό εργάζεται με ένα ρεπό, προκειμένου να απασχοληθεί στα απογευματινά χειρουργεία

• ζητήθηκε έκτακτη παθολογική εκτίμηση σε περιστατικό που θα έμπαινε στο απογευματινό χειρουργείο. Έκτακτη εκτίμηση σε επί πληρωμή προγραμματισμένο περιστατικό από τον ένα Παθολόγο που κυριολεκτικά "καίγεται" στην εφημερία, με 48 ασθενείς στο Παθολογικό τμήμα, φιλοξενίες σε άλλες κλινικές και ό,τι άλλο προκύψει. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί με τον ένα Καρδιολόγο που είναι στην εφημερία και καλύπτει Καρδιολογικό τμήμα, μονάδα και Επείγοντα!

οι χρεώσεις των υλικών και των φαρμάκων επιβαρύνουν την πρωινή λειτουργία. Ουσιαστικά "εξαναγκάζουν" εργαζόμενους να πραγματοποιούν τις ατομικές χρεώσεις των απογευματινών χειρουργείων, στην πρωινή βάρδια, τη στιγμή που δεν έχουν ασχοληθεί με αυτά και που αποτελούν μια ξεχωριστή λειτουργία από την πρωινή. Μάλιστα δεν έχει δοθεί λύση ούτε για τα φάρμακα του αναισθησιολογικού τμήματος, όπου γίνεται διαχείριση και ναρκωτικών σκευασμάτων.

Δυστυχώς, από όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι η λειτουργία των Απογευματινών, επί πληρωμή, χειρουργείων ξεκίνησε επιβεβαιώνοντας τη φράση: "Πάμε και όπου βγει".

Είναι ακόμα η αρχή και ξεκίνησαν τα προβλήματα!

Είναι γεγονός η τραγική υποστελέχωση, η 100% πληρότητα των μεγάλων κλινικών, σε σημείο που να παραμένουν οι ασθενείς στα Επείγοντα ώστε να ελευθερωθεί κρεβάτι. Είναι γεγονός η καθημερινή 24ωρη εφημερία του νοσοκομείου, η υπερεφημεύρεση, γιατί δεν βγαίνουν οι εφημερίες των τμημάτων, η υπερεργασία και οι υπερωρίες του προσωπικού, για να καλυφθούν τα τμήματα. Άλλωστε για αυτό οφείλονται δεκάδες ρεπό και κανονικές άδειες από το 2022.

Πράγμα που σημαίνει ότι για να βγουν τα απογευματινά χειρουργεία ή πρέπει να μειωθεί η πρωινή λειτουργία ή να μείνουν ακάλυπτες βάρδιες και εφημερίες!

Τι περιμένουμε; Αυτή τη λειτουργία θέλουμε; Να κινδυνεύουν ασθενείς, να κινδυνεύουν εργαζόμενοι;

Δεν μπορεί να δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους να θησαυρίζουν, εις βάρος των ασθενών και εις βάρος των υπόλοιπων συναδέλφων τους, μέσα στο Δημόσιο νοσοκομείο, όπου όλα έχουν πληρωθεί από τους πολίτες!

Έξω από το χώρο του Δημόσιου νοσοκομείου ο καθένας μπορεί να εργαστεί, σύμφωνα με το νόμο!