MY KTEO

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Αποκάλυψη: Νέες αλλαγές στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ - Έρχονται πρόστιμα «φωτιά»


Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει έτοιμη την τροπολογία που αλλάζει ριζικά το Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων.

Ριζικά αλλάζει η εφαρμογή του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (ΜΕΜΟ) με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να έχει έτοιμη την σχετική τροπολογία η οποία αναμένεται να εμφανιστεί άμεσα σε κάποιο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Carandmotor.gr η ανάρτηση των εγγράφων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΜΕΜΟ θα είναι απαιτητό προς της έκδοσης των πινακίδων κυκλοφορίας οπότε αυτομάτως θα σταματήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα για εκπρόθεσμη κατάθεση. Αυτό θα ευνοήσει ιδιαίτερα τους «ξεχασιάρηδες» εμπόρους ή ιδιώτες καταναλωτές που αμελούσαν να αναρτήσουν τα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται από χρηματικά πρόστιμα που άγγιζαν έως και τις 2.000 ευρώ.

Ωστόσο πέραν της υποχρεωτικότητας του ΜΕΜΟ προ της έκδοσης των πινακίδων κυκλοφορίας το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στην προσκόμιση πλαστών Πιστοποιητικών Συμμόρφωσης ή άλλων εγγράφων και ανεβάζει το πρόστιμο για τις παραπάνω περιπτώσεις από τα 1.000 ευρώ  στις 10.000 ευρώ με επιπλέον τις όποιες ποινικές κυρώσεις συνοδεύουν την συγκεκριμένη παράβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr εκατοντάδες περιπτώσεις έχουν ήδη ανακαλυφθεί από τους ελεγκτές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ήδη κάποιες από αυτές έχουν οδηγηθεί στον Εισαγγελέα ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

Το υπέρογκο χρηματικό πρόστιμο των 10.000 ευρώ θα ισχύει την πρώτη φορά που πιάνεται κάποιος να έχει καταθέσει πλαστό Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ή άλλο έγγραφο καθώς αν το αδίκημα επαναληφθεί από το ίδιο πρόσωπο τότε το χρηματικό πρόστιμο θα διπλασιάζεται ή πολλαπλασιάζεται με επιπλέον και τις ποινικές ευθύνες που το συνοδεύουν.

Με πρόβλημα 1 στα 2 εισαγόμενα μεταχειρισμένα
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί δεκάδες χιλιάδες εκπρόθεσμες, ανακριβείς ή μη καταχωρίσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Carandmotor.gr έχουν εντοπιστεί πάνω από 24.500 εκπρόθεσμες και ανακριβείς καταχωρίσεις.

Επίσης από πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν εντοπιστεί πάνω από 16.500 μη καταχωρήσεις ταξινομημένων οχημάτων στο ΜΕΜΟ και μάλιστα μετά την ταξινόμησή τους παρήλθε και διάστημα 6 μηνών και δεν καταχωρήθηκαν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα!

Επίσης έχουν εκδοθεί 111 πρόστιμα συνολικής αξίας 101.000 ευρώ, έχουν δεσμευθεί 9 παράβολα αξίας 7.900 ευρώ ενώ έχουν αποσταλεί 6 χρηματικοί κατάλογοι συνολικής αξίας 5.700 ευρώ.

Δηλαδή σχεδόν 1 στα 2 εισαγόμενα μεταχειρισμένα φαίνεται ότι έχει κάποιο πρόβλημα με το ΜΕΜΟ είτε αφορά εκπρόθεσμες, ανακριβείς ή μη καταχωρίσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ακόμη δεν έχουν ελεγχθεί τα φορτηγά, λεωφορεία και επαγγελματικά οχήματα οπότε σύντομα αναμένεται ο αριθμός των προστίμων να αυξηθεί.

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ! Πιο συγκεκριμένα το 50% των προστίμων ανέρχεται σε 500 ευρώ, το 40% των προστίμων κυμαίνεται από 500 έως και 1.500 ευρώ και το υπόλοιπο περίπου 10% των προστίμων είναι κυμαίνεται από 1.500 έως 2.000 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε πως το 2023 στην Ελλάδα εισήχθησαν πάνω από 70.000 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και πάνω από 16.000 φορτηγά και πάνω από 4.000 δίκυκλα.



carandmotor.gr