MY KTEO

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

«Όλοι μαζί. Όλοι ένα»: Μια μουσική γιορτή συμπερίληψης με... «γεύση» σοκολάτας από το Δήμο Χαλκιδέων (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό έχει εδραιωθεί η 2α Απριλίου και ο Δήμος Χαλκιδέων, με τη στήριξη συλλόγων και φορέων του Δήμου διοργάνωσαν σήμερα το πρωί εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με σύνθημα «Όλοι μαζί. Όλοι ένα».

Μια επί της ουσίας γιορτή αγάπης και συμπερίληψης που ξεκίνησε με την μεγαλύτερη σοκολάτα, 130 μέτρων, στην παραλία της Χαλκίδας. Ζαχαροπλάστες της Χαλκίδας μαζί με τους 1600 περίπου μικρούς σεφ από 43 σχολεία του Δήμου προσπάθησαν και δημιούργησαν τη μεγαλύτερη σοκολάτα της Ελλάδας με τη συνοδεία των μελωδιών του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας «Νίκος Σκαλκώτας».

Η γιορτή της συμπερίληψης συνεχίστηκε στην πλατεία Αγίου Νικολάου, όπου είχαν στηθεί βιωματικά εργαστήρια μαγειρικής, κομμωτικής, χειροτεχνιών κ.α. για τα παιδιά, μικρά και μεγάλα. Εκεί η ομάδα «Υπάρχω και Δρω» παρουσίασε την αφήγηση για τον αυτισμό «Ο Φοίβος και Εγώ» και η συμπεριληπτική ομάδα χορού «Thetis» παρουσίασε ένα ξεχωριστό ντουέτο χορού. Τις δράσεις έντυσαν μουσικά τα  ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ψαχνών, ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας, και το 3ο Νηπιαγωγείο Δροσιάς, καθώς και η χορωδία του Γυμνασίου Κανήθου.

Η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και η αντιδήμαρχος Υγείας, ΑΜΕΑ και εθελοντισμού Βάσω Κόντου, καλωσόρισαν τους παρευρισκομένους και ευχαρίστησαν από καρδιάς όλους όσοι συμμετείχαν στην απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση της εκδήλωσης. Σε μια συμβολική κίνηση μάλιστα και με την βοήθεια του προέδρου της Κοινότητας Χαλκίδας Κυριάκου Παλιβάκη και των μικρών μαθητών άφησαν χρωματιστά μπαλόνια ελεύθερα στον ουρανό της Χαλκίδας.

Η γιορτή έκλεισε μουσικά με τον Μάκη Τσιγαντέ να ανεβαίνει αρχικά στη σκηνή και να ερμηνεύει το βραβευμένο από τον Όμιλο Unesco τραγούδι για τον αυτισμό: «Στο φάσμα της ψυχής», ένα μελοποιημένο από τον ίδιο ποίημα του Γιάννη Ζορμπαλά. Ένα τραγούδι που συγκίνησε και ταξίδεψε τους παρευρισκομένους στον κόσμο του αυτισμού.

Αμέσως μετά το μικρόφωνο πήρε ο Πασχάλης Αρβανιτίδης και η μπάντα του, που με τις επιτυχίες του διασκέδασε μικρούς και μεγάλους σε ένα μουσικό ταξίδι στον χρόνο.