MY KTEO

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Χαλκίδα: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ με θέμα τις όψεις της ανισότητας και της βίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι σήμερα το θέμα της βίας και κυρίως της έμφυλης βίας. Ένα θέμα που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν και η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ θέλησε να το αναδείξει με τη διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα: «Όψεις ανισότητας και βίας» διοργάνωσε η Ν.Ε Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ χθες στην Χαλκίδα.

Φίλοι και μέλη του κόμματος βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην συνεδριακή αίθουσα του πρώην δημαρχείου Χαλκίδας στην οδό Αβάντων και άκουσαν με προσοχή τις ενδιαφέρουσες ομιλίες της βουλευτή Εύβοιας Κατερίνας Καζάνη, των υποψήφιων ευρωβουλευτών Γιάννη Μανιάτη και της Μαρίας Δαφέρμου, καθώς και της πρόεδρος του παραρτήματος Νέας Αρτάκης της ΕΓΕ Ζαφειρίας Μαντζάνα.

Η έμφυλη βία και όχι μόνο, αποτελεί βασικό κίνδυνο της κοινωνίας και για τον λόγο αυτό απασχολεί μεγάλο μέρος αυτής. Και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ένα μήνα και κάτι πριν τις ευρωεκλογές, η Ν.Ε. Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ δεν ακολούθησε την πεπατημένη διοργανώνοντας μια πολιτική εκδήλωση με θέμα το διακύβευμα της ευρωκάλπης, που είναι και της μόδας, αλλά προτίμησε να αγγίξει το φλέγον αυτό θέμα.

Επειδή όμως μας χωρίζουν, όπως προαναφέραμε, λίγες μόλις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές, δεν θα ήταν δυνατόν να μη γίνει έστω και μια μικρή αναφορά σε αυτές. Τον άχαρο ρόλο ανέλαβε ο γραμματέας της Ν.Ε. Δημήτρης Παπαβασιλείου, ο οποίος στο καλωσόρισμά τους αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συσπείρωσης και ενεργούς συμμετοχής στον προεκλογικό αγώνα του κόμματος. «Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στις επερχόμενες εκλογές, γιατί πραγματικά παρατηρείται μια γενική αδιαφορία από τον κόσμο και εμείς πρέπει τον πείσουμε να συμμετέχει. Όποιοι νομίζουν ότι καλύπτουμε τα πιστεύω τους και μπορούμε να δώσουμε λύσεις στην ελληνική κοινωνία, όπως και στην ευρωπαϊκή κοινωνία, γιατί εδώ καλούμαστε να εκλέξουμε ευρωβουλευτές, πρέπει να πειστούν με τη συμμετοχή τους κι όχι με την αποχή τους να εκλέξουν τους αντιπροσώπους μας» είπε μεταξύ άλλων ο γραμματέας.

Πριν ανοίξει ο κύκλος των ομιλιών το μέλος της Ν.Ε. Εύβοιας Ελεωνόρα Παπανικολάου, άνοιξε το θέμα της έμφυλης βίας. «Η κακοποίηση των γυναικών από κάποιο μέλος του περιβάλλοντος τους ή από κάποιο μη οικείο άνθρωπο ή από το σύντροφό τους μπορεί να λάβει διαφορετικές μορφές και να εκδηλωθεί με τρόπους που δεν είναι πάντα εύκολα ανιχνεύσιμοι. Εκτός από φυσική, η βία κατά των γυναικών μπορεί να είναι ψυχολογική, σεξουαλική, κάποιος συνδυασμός και των τριών ή απλώς οικονομική» είπε η κ. Παπανικολάου για να καταλήξει: « Το 2023 μετρήσαμε στη χώρα μας 13 γυναικοκτονίες που προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη και αποτελούν θλιβερό τεκμήριο της πραγματικότητας. Αυτή την πραγματικότητα καλούμαστε ως κοινωνία να ανατρέψουμε και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο προστασίας και φροντίδας για τις κακοποιημένες γυναίκες».

Τον λόγο αμέσως πήρε η βουλευτής Εύβοιας Κατερίνα Καζάνη η οποία αναφέρθηκε στο θλιβερό προνόμια της χώρας να είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση των γυναικοκτονιών: «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην έξαρση των γυναικοκτονιών με ποσοστιαία αύξηση 187%, μεταξύ των ετών 2020-2021». Ενώ υπογράμμισε ότι η ενδοοικογενειακή βία «μπορεί να αφορά κάθε σπίτι. Δεν γνωρίζει ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, οικονομική ή κοινωνική τάξη και οι συνέπειές της καταστροφικές για τα θύματα».

Συνεχίζοντας την ομιλία της η βουλευτής επεσήμανε: «Η έμφυλη βία προκαλεί πόνο σε όλους τους ανθρώπους, κυρίως όμως σε γυναίκες και παιδιά. Πολλές φορές τα θύματα της βίας αισθάνονται ντροπή ή φόβο να μιλήσουν, ανησυχώντας για τις συνέπειες. Η άμεση υποστήριξή τους όπως και των παιδιών τους θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Η ύπαρξη δομών και υπηρεσιών για την άμεση φιλοξενία και στέγασή τους αναγκαιότητα. Η αναγνώριση του νομικού όρου της γυναικοκτονίας επιβεβλημένη. Πρόκειται για τακτική που ακολουθείτε από όλο και περισσότερα κράτη. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας όπου τα θύματα θα νιώθουν ότι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια χωρίς φόβο. Σε κάθε περίπτωση η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ή αν αγνοηθούν».

Ακολούθησε η ομιλία της υποψήφιας ευρωβουλευτή και γραμματέα Ισότητας του ΠΑΣΟΚ Μαρίας Δαφέρμου. «Πρέπει να προχωρήσουμε στον επαναπροσδιορισμό του κοινωνικού οικοδομήματος. Κάτι που το Κίνημά μας αντιλήφθηκε πάρα πολύ νωρίς, 43 χρόνια πριν, όταν μεταρρύθμισε ριζικά την κοινωνική δομή, όταν δημιούργησε ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς με την κοινωνία. Κι όταν ουσιαστικά έφερε στην νομοθεσία την έννοια της ισότητας, περνώντας την μέσα από το οικογενειακό δίκαιο» είπε η κ. Δαφέρμου και υπογράμμισε ότι το αίτημα για την ισότητα δεν πρέπει να ορίζεται μόνο μέσα από την εμφυλότητα, αλλά ουσιαστικά πρέπει να αποτελεί πάγια συλλογική επιδίωξη για όλους τους προοδευτικούς πολίτες.

«Η βία δεν εξαρτάται από το πνευματικό επίπεδο και την κοινωνική θέση του θύτη και του θύματος. Έχει πάρα πολλές μορφές και μπορεί να κρύβεται πίσω από τις κλειστές διπλανές πόρτες» είπε στην αρχή της ομιλίας της η πρόεδρος του παραρτήματος Νέας Αρτάκης της ΕΓΕ Ζαφειρία Μαντζάνα για να αναφερθεί στη συνέχεια σε δυο περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όπως της τα εξιστόρησαν τα θύματα.

Στο βήμα ανέβηκε αμέσως μετά ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, δίνοντας και μια άλλη διάσταση. «Δεν έχουμε μόνο τις 13 γυναιακοκτονίες τη φετινή χρονιά, αλλά έχουμε και βία σε βάρος παιδιών, ακόμα και βία μέσα στο σχολείο, ακόμα και οπαδική βία. Είναι μια σειρά δεδομένων τα οποία δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στην κοινωνία. Το ζητούμενο είναι να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής» είπε ο Γιάννης Μανιάτης και συνέχισε: «Πολύ περισσότερο σήμερα οι γυναίκες αισθάνονται ανασφαλείς γιατί τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλειά τους και να αποτρέψει αυτό που συνάντησε η Κυριακή όταν πήγε στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων. Έχουμε λοιπόν ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που σχετίζεται με τον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία.  Ενώ εκτός από το έλλειμμα της πρόληψης υπάρχει και έλλειμμα αντιμετώπισης των θυμάτων μετά το συμβάν».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής όμως, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στη συμβολή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στην εξάλειψη των ανισοτήτων: «Θυμάμαι πολύ καλά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80. Θυμηθείτε ότι κάποτε υπήρχε η προίκα, ότι η άμβλωση ήταν παράνομη, ότι δεν ήταν ποινικοποιημένος ο βιασμός και, δεν υπήρχε ο πολιτικός γάμος. Αυτά πριν 50 χρόνια δεν υπήρχαν και είναι μια κατάκτηση κοινωνική που έγινε πράξη από το ΠΑΣΟΚ. Τώρα είμαστε μπροστά σε νέες εποχές. Ζούμε στην ψηφιακή εποχή και εμφανίζονται νέες ανισότητες, που πάλι πλήττουν τις γυναίκες πιο έντονα από τον άντρα. Έχουμε μεγάλη υποχρέωση, βαθιά υποχρέωση, να δούμε πως δεν θα αναπαραχθούν οι τρέχουσες ανισότητες σε μια εποχή που εξελίσσεται με ψηφιακό τρόπο».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γιάννης Μανιάτης έκανε μια αναφορά στις ευρωεκλογές και το διακύβευμά τους. «Οι ευρωεκλογές δεν αφορούν μια μάχη ανάμεσα σε κομματικούς μηχανισμούς ή υποψηφίους. Αλλά αφορούν μια μάχη μεγάλη για μια Ευρώπη της δικαιοσύνης, της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους» είπε ανάμεσα σε άλλα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Τέλος, να σημειωθεί ότι την εκδήλωση και την πρωτοβουλία της Ν.Ε. Εύβοιας χαιρέτισε η πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Μίνα Παπαναστασίου.