MY KTEO

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Την κατάσταση του ταφικού μνημείου του Γιάννη Σκαρίμπας φέρνει στην Βουλή η Κατερίνα Καζάνη


Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη συντήρησης και ανάδειξης του ταφικού μνημείου του εξέχοντα Χαλκιδέου λογοτέχνη και καλλιτέχνη, Γιάννη Σκαρίμπα. Ο Σκαρίμπας έζησε όλη του τη ζωή και απεβίωσε στην Χαλκίδα το 1984, ενώ τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στο χώρο του κάστρου του Καράμπαμπα.

Το 2024 έχει ανακηρυχθεί «Έτος Γιάννη Σκαρίμπα» για τη Χαλκίδα, με την ευκαιρία των 40 χρόνων από τον θάνατό του. Δυστυχώς, όμως, το ταφικό μνημείο του σπουδαίου λογοτέχνη έχει εγκαταλειφθεί στην μοίρα του και παρουσιάζει σημαντικές φθορές. Η Βουλευτής καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στη διερεύνηση των ζημιών και στις σωστές παρεμβάσεις από εξειδικευμένους συντηρητές. Τονίζει, ακόμα, την ανάγκη ανάδειξης της πέριξ περιοχής με κατάλληλο φωτισμό και την τοποθέτηση  διακριτικής πληροφοριακής πινακίδας.

 Ερωτά η κα Καζάνη:

 1. Με γνώμονα τη σημασία του Σκαρίμπα για την τοπική πολιτιστική κληρονομιά της Χαλκίδας, θα μπορούσαν τα αρμόδια Υπουργεία να ενημερώσουν σχετικά με τα σχέδιά τους για την ανάδειξη του τάφου και τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν για την ανακαίνιση και προστασία του;