MY KTEO

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Άμεση η ανάγκη δημιουργίας αλιευτικού καταφυγίου στα Γιάλτρα - Αναφορά κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Κατερίνα Καζάνη


Η βουλευτής Ευβοίας κατέθεσε ως αναφορά την επιστολή των αλιέων της περιοχής Γιάλτρων, με την οποία ζητούν την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου.

Στα Γιάλτρων εδρεύουν και αγκυροβολούν δεκαεννέα σκάφη που αποτελούν των δεύτερο μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο της Βόρειας Εύβοιας. Η περιοχή των Γιάλτρων, αλλά και ολόκληρη η περιοχή στηρίζεται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό στην άσκηση του αλιευτικού επαγγέλματος, ενώ απασχολείται μεγάλος αριθμός εργατών και υπαλλήλων.

Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως φυσικό λιμάνι με δυνατότητα αγκυροβολίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν υφίσταται σταθερό λιμάνι, και επιτρέπεται η προσωρινή, και όχι μόνιμη, αγκυροβολιά πλοίων. Τους χειμερινούς μήνες, η κατάσταση αυτή είναι άκρως επικίνδυνη καθώς  προκαλούνται φθορές, ζημιές και καταστροφές στα μεγάλης αξίας σκάφη.

Την περίοδο Μαρτίου-Δεκεμβρίου οι αλιείς αναγκάζονται να μεταφέρουν τα σκάφη τους στο λιμάνι των Λουτρών Αιδηψού ή των Ωρεών, ενώ τους υπόλοιπους μήνες του έτους, οι αλιείς σπαταλούν το 1/3 της ημέρας τους στην μεταφορά του σκάφους τους. Ακόμα, η περιοχή των Γιάλτρων αποτελεί κομβικό σημείο γενικώς για ιδιοκτήτες σκαφών, τόσο επαγγελματικών, όσο και αναψυχής, καθώς πρόκειται για τουριστική περιοχή.

Η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή των Γιάλτρων θα αποτελέσει σωτήρια λύση για την ασφαλή αγκυροβόληση των μεγάλης αξίας σκαφών τους.