MY KTEO

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας (ΔΚΒΧ) ολοκλήρωσε με επιτυχία την τριετή του θητεία


(Από το απερχόμενο Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας)

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας (ΔΚΒΧ) ολοκλήρωσε με

επιτυχία την τριετή του θητεία, η οποία παρατάθηκε και κατά οκτώ μήνες.

Μέσα σε αυτό το διάστημα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μεγάλος αριθμός έργων, εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι:

           Ψηφιοποίηση παλαιών εφημερίδων και περιοδικών (1877-1990) – Συνολικά 8.757 τεύχη από 49 εφημερίδες και περιοδικά του τοπικού Τύπου. Διάθεση επίσης του υλικού αυτού στο κοινό.

           Καταγραφή πολλών και σπάνιων βιβλίων που βρίσκονται στην Βιβλιοθήκη και που δεν είχαν ποτέ καταγραφεί (5.000 και πλέον). Εμπλουτισμός της ευβοϊκής πτέρυγας της Βιβλιοθήκης.

           Έκδοση 2 βιβλίων, που διατίθενται από την Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για το Στα κύματα της τάξης και της θάλασσας, οκτώ διηγήματα του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου, και το Περιγραφή της πόλεως Χαλκίδος, Μετ’ εικονογραφίας του Πορθμού αυτής του Γεωργίου Φιλάρετου με Εισαγωγή –Μεταγραφή χειρογράφου – Απόδοση στη νεοελληνική από τον Ιωάννη Ρίζο.

           Εγκατάσταση πυροπροστασίας, σημαντικές εργασίες συντήρησης του Κτηρίου της Βιβλιοθήκης, τοποθέτηση νέου συστήματος κλιματισμού, αλλά και απελευθέρωση του ενός παραρτήματός της στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, το οποίο τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε ως αποθηκευτικός χώρος.

           Πραγματοποίηση εκδηλώσεων για παρουσιάσεις βιβλίων σχετικών με τις εκδόσεις της ΔΚΒΧ, καθώς και για την επέτειο του 1821. Ένας αριθμός αυτών, με σημαντικούς ομιλητές, έγινε διαδικτυακά λόγω covid. Τις περισσότερες εκδηλώσεις πλαισίωνε το Δημοτικό Ωδείο Χαλκίδας.

           Παράλληλα εμπλουτίστηκε η Βιβλιοθήκη με νέα βιβλία (διαθέτει ήδη περίπου 100.000) και έμεινε ανοιχτή στο κοινό, και το καλοκαίρι σε παιδικές δραστηριότητες.

Ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά στο νέο Εφορευτικό Συμβούλιο καλή δύναμη στο έργο του.

Πρόεδρος: Παπαγεωργοπούλου Χρυσούλα, διδάκτωρ φιλολογίας ΕΚΠΑ, συγγραφέας. Αναπληρωτής: Ρίζος Ιωάννης, διδάκτωρ μαθηματικών, διδάσκων στο Τμήμα Μαθηματικών του Παν/μίου Θεσσαλίας, συγγραφέας.

Αντιπρόεδρος: Μακαρώνας Αλέξανδρος, ιατρός. Αναπληρωτής: Αθανασιάδης Μιλτιάδης, συνταξιούχος παιδίατρος.

Μέλη: Λάμπρου Μαρία, οδοντίατρος, λογοτέχνης, εικαστικός. Αναπληρωτής: Γεωργόπουλος Ευάγγελος, εκπαιδευτικός, Δ/ντής Ι.Ε.Κ. Θήβας, μηχανολόγος.

Τσάλλας Γεώργιος, καθηγητής Πληροφορικής MSc. Αναπληρώτρια: Αλαμάνου Ιωάννα-Μαρία, δικηγόρος.

Μπαϊρακτάρης Κωνσταντίνος, δάσκαλος, συγγραφέας. Αναπληρώτρια: Καπέλη Ευαγγελία, απόφοιτος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς – μεταπτυχιακή φοιτήτρια δημόσιας πολιτικής στο πανεπιστήμιο Sciences Po Paris.