Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας τη 2η Επιστημονική Ημερίδα του Δήμου Χαλκιδέων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού και με θέμα: «Χαλκίδα: Πόλη της συμπερίληψης, Πόλη του ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΛΟΙ ΕΝΑ».
«Συμπερίληψη». Μια λέξη που «φοριέται» πολύ αυτήν την εποχή στη γλώσσα μας, αλλά που λίγοι γνωρίζουν πραγματικά την έννοια της και ακόμα λιγότεροι της εφαρμόζουν. Ο όρος «συμπερίληψη» λοιπόν, σημαίνει στην κυριολεξία ότι, δεν αφήνουμε κανέναν απ’ έξω από το σύνολο της κοινωνίας, δεν αποκλείουμε κανέναν και δεν κάνουμε καμία διάκριση με βάση μεταξύ άλλων και την αρτιμέλεια ή τις ιδιομορφίες του κάθε ατόμου.
Αυτή τη «συμπερίληψη» ο Δήμος Χαλκιδέων έχει βάλει στόχο να την εμφυσήσει στους πολίτες της με κάθε τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας τη 2η Ημερίδα με θέμα: «Χαλκίδα: Πόλη της συμπερίληψης, Πόλη του ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΛΟΙ ΕΝΑ».
Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών», μεταξύ των οποίων ο τέως πλέον υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, οι βουλευτές Εύβοιας Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη και Κατερίνα Καζάνη, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Αναστάσιος Βελισσαρίου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα κοινωνικής μέριμνας Βαγγέλης Χαϊνάς, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Ευγενικός, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του Νομού.
Η Ημερίδα κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένη, όχι μόνο γιατί περιελάμβανε χαιρετισμούς που συγκίνησαν και ομιλίες που καθήλωσαν, αλλά γιατί δόθηκε η ευκαιρία σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να έρθουν πιο κοντά στα άτομα με αυτισμό ή αναπηρία και να γνωρίσουν έστω κατιτίς παραπάνω τον υπέροχο κόσμο τους.
Στο καλωσόρισμά της η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, χαρούμενη και συγκινημένη, όπως η ίδια δήλωσε, βλέποντας μέσα στην αίθουσα αυτό που ακριβώς επιδίωκε να πετύχει ο Δήμος Χαλκιδέων. «Την ομόνοια, την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή, τη συνεργασία, κυρίως όμως η συμπερίληψη» υπογράμμισε η δήμαρχος.
Η Έλενα Βάκα όμως δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο γραφείο ΑμεΑ που λειτούργει στο Δήμο και να μην ευχαριστήσει όλους εκείνους που βοήθησαν το όραμα αυτό να πάρει σάρκα και οστά, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη λειτουργία της πλατφόρμας «SafeAmeA» και όσοι εθελοντικά βοηθούν στις δράσεις του Δήμου. «Είμαστε ακόμα στην αρχή. Γιατί σίγουρα θέλουμε να φτιάξουμε ένα Δήμο, στον οποίο θα αξίζει να ζει ένα άτομο με αναπηρία» κατέληξε η δήμαρχος.
Αμέσως μετά ο λόγο πήρε η αντιδήμαρχος Υγείας, ΑΜΕΑ και εθελοντισμού Βάσω Κόντου. «Ο Δήμος ανήκει στους Δήμους όπου κάθε μέλος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία και επηρεάζει στον ίδιο βαθμό την ενιαία ταυτότητά της. Για εμάς η διαφορετικότητα είναι αφορμή για αμοιβαία μάθηση και για ατομική και συλλογική και πνευματική ανέλιξη» είπε ανάμεσα σε άλλα η αντιδήμαρχος και συμπλήρωσε: «Η πολυμορφία και πολυφωνία είναι αυτά που μας κάνουν να ανιχνεύσουμε καλύτερα το όλο, αλλά και να κατανοήσουμε καλύτερα το ένα».
Επίσης, η Βάσω Κόντου υπογράμμισε ότι μέλημα της δημοτικής αρχής είναι η διασφάλιση της ίσης πρόσβαση από όλους στα κοινά και ότι έχει υψηλά στις προτεραιότητές της τη διασφάλιση των ανθρώπινων αξιών και την ενθάρρυνση της συμμετοχής όλων. Αυτά είναι που οδήγησαν και στη δημιουργία του πρώτου στη χώρα αυτοτελούς γραφείου ΑμεΑ και στη λειτουργία της πλατφόρμας «SafeAmeA» και της κάρτας ΑμεΑ.
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί με την Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη να χαρακτηρίζει την 2α Απριλίου μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα, «η οποία όμως δεν λαμβάνει τη δέουσα προσοχή. Ο αυτισμός συναντώνται σε ποσοστό ένα έως ενάμισι τις εκατό του γενικού πληθυσμού, ωστόσο η ευαισθητοποίηση και η γνώση γύρω από το φαινόμενο αυτό στη χώρα μας κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό θέλουμε να αλλάξει» είπε ανάμεσα σε άλλα η βουλευτής και εξήρε την προσπάθεια του Δήμου Χαλκιδέων προς αυτή την κατεύθυνση με το «Όλοι μαζί. Όλοι ένα».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα όσα είπε η Κατερίνα Καζάνη, η οποία υπογράμμισε «την ανάγκη που υπάρχει σήμερα να κάνουμε ακόμα περισσότερες προσπάθειες, αφού η ισότητα των ανθρώπων με αναπηρίες δεν είναι ακόμα δεδομένο. Η προσβασιμότητά τους στην ισότητα έχει πολύ δρόμο ακόμη».
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Σταύρος Παπασταύρου να παίρνει το λόγο και να στηρίζει δημόσια τις πρωτοβουλίες του Δήμου Χαλκιδέων, όπως το πρόγραμμα «Όλοι μαζί. Όλοι ένα» και την πλατφόρμα «SafeAmea». «Είμαι ταγμένος δια βίου στον αγώνα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία, των πάνω από 1 εκατομμυρίου συμπολιτών μας. Τα τελευταία 5 χρόνια, άλλωστε, έχουν γίνει πολλά στη χώρα μας για τη βελτίωση της ζωής των Ατόμων με Αναπηρία» είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός.
Σειρά είχαν να χαιρετίσουν την Ημερίδα ο Βαγγέλης Χαϊνάς και Αναστάσιος Βελισσαρίου, οι οποίοι εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εξήραν τις πρωτοβουλίες του Δήμου Χαλκιδέων, με τον κ. Βελισσαρίου να εκφράζει την επιθυμία να Δήμος και Περιφέρεια να συνεργαστούν με στόχο την ενίσχυση των ΑμεΑ και την βελτίωση των μαθησιακών συνθηκών των παιδιών μας.
Ήταν η σειρά του εκπροσώπου της ΚΕΔΕ Γεράσιμου Φεσσιάν, να πάρει το λόγο. Ως άτομο με αναπηρία και ο ίδιος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το σημαντικότερο όλων είναι να δίνεις την ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν και να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. «Αντιστρέψαμε το ερώτημα: Μπορούμε όλοι μαζί; Και το κάναμε: Όλοι μαζί μπορούμε. Αυτό χωρίς έναν άνθρωπο να τραβήξει μπροστά, που να έχει το όραμα και μια ομάδα που να μπορεί να κάνει πράξη το όραμα αυτό, τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει πράξη» είπε ο κ. Φεσσιάν, ο οποίος είναι και από τους πρωτεργάτες του «SafeAmeA».
Ακολούθησαν οι ομιλίες με τον λόγο να παίρνει πρώτος ο Σπύρος Δενάζης, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος παρουσίασε την ψηφιακή πλατφόρμα υποστήριξης και συμπερίληψης των κοινωνικά ευπαθών ομάδων «SafeAmeA».
Τα βασικά μεθοδολογικά στοιχεία της παρεχόμενης υποστήριξης από το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. (Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης) Εύβοιας προς τους σχολικούς οργανισμούς της Εύβοιας παρουσίασε με τη σειρά του ο Γιώργος Γκάρτζιος, προϊστάμενος του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Εύβοιας.
Αμέσως μετά ο Ανδρέας Καρυστινός, ψυχολόγος του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Εύβοιας παρουσίασε τη χρήση της Διεθνούς Ταξινόμησης της Αναπηρίας και της Λειτουργικότητας-ICF, ως μεθοδολογία κοινωνικής παρέμβασης και υποστήριξης ΑμεΑ.
Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με την Κωνσταντίνα Τρικαλιτη, ψυχολόγο των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΕΠΑΨΥ Εύβοιας, η οποία μίλησε για τον αυτισμό και ποια είναι τα σημάδια του από τις πρώτες ακόμα εβδομάδες της γέννησης του παιδιού.
Λίγο πριν ρίξει αυλαία η Ημερίδα, ο Δήμος Χαλκιδέων βράβευσε τον Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας, το Σωματείο Καταστηματαρχών Εστίασης Εύβοιας «Ο Ξένιος Ζευς», τον Εμπορικό Σύλλογο Χαλκίδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ενώ μια έκπληξη περίμενε τη δήμαρχο Ελενα Βάκα, όταν η αντιδήμαρχος Βάσω Κόντου της δώρισε έναν πίνακα με το σήμα κατατεθέν του «Όλοι Μαζί. Όλοι ένα».
Η Ημερίδα έκλεισε με τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Ευγενικό να δίνει τα συγχαρητήρια τους στους διοργανωτές κα να καταθέτει τις δικές του προσωπικές εμπειρίες από την επαφή του με άτομα με αναπηρία.