MY KTEO

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Δεν έχει όρεξη για σεξ! Αυτό σημαίνει πως δεν με θέλει πια;


Έχουμε συνηθίσει τον άνδρα να είναι πάντα «ετοιμοπόλεμος» σεξουαλικά, καθώς ακόμη δεν έχει καταρριφθεί το στερεότυπο όπου τον θέλει να κυνηγάει πάντα το σεξ, οποιαδήποτε ώρα και στιγμή μέσα στην ημέρα αλλά και στη νύχτα. Αντίθετα, η χαμηλή (υποτονική) σεξουαλική επιθυμία εύκολα την αποδίδουμε κυρίως στο γυναικείο φύλο. Πρόκειται για άλλον ένα σεξουαλικό μύθο, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών «ταλαιπωρείται» επίσης από την φτωχή σεξουαλική διάθεση. Μάλιστα, όλο και περισσότεροι άνδρες είναι εκείνοι που αναζητούν βοήθεια από ειδικό σεξουαλικής υγείας, όπου αρκετές φορές «τους φέρνουν» οι σύντροφοί τους. Τι λέει η Ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίνα Μόσχα για όλα αυτά;

Ας δούμε συνοπτικά κάποιους από τους πιο παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανδρική σεξουαλική επιθυμία:
  • Ψυχολογικοί Παράγοντες: Το άγχος, η κατάθλιψη, ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική επίδοση, οι αυξημένες προσδοκίες, άγχος που αποδίδεται στην εργασία ή σε οικονομικούς παράγοντες. Αν δούμε πιο συγκεκριμένα το ρόλο της κατάθλιψης η οποία μπορεί να δημιουργήσει ανηδονία και έλλειψη ευχαρίστησης μέσα από την πεσμένη διάθεση επηρεάζοντας γενικότερα τη λειτουργικότητα του ατόμου, μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο μπορεί να επηρεάσει και την ερωτική διάθεση. Άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες θεωρούνται τα προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού, προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες στη σεξουαλική ζωή, θρησκευτικές πεποιθήσεις, ηθικές αναστολές, το πένθος, κλπ.
  • Οργανικοί Παράγοντες: Ορμονικές διαταραχές, όπως χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ανωμαλίες της υπόφυσης και του υποθάλαμου στον εγκέφαλο και υποθυρεοειδισμός. Χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης ή καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, παθήσεις των νεφρών και της ηπατικής λειτουργίας, νευρολογικές παθήσεις, καθώς και κάποιες μορφές φαρμακευτικής αγωγής, μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία. Επίσης, η κατάχρηση εθιστικών/ναρκωτικών ουσιών, το αλκοόλ, το κάπνισμα.
  • Σχέσεις: Προβλήματα στη σχέση, όπως προβληματική επικοινωνία ανάμεσα στους συντρόφους, σύνδρομο εχθρότητας μέσα από τις αλληλοχρεώσεις και αλληλοκατηγορίες, προβλήματα σχετικά με την εμπιστοσύνη αλλά και το ρόλο του καθενός στη σχέση, κλπ.
  • Τρόπος και Ποιότητα Ζωής: Οι βλαβερές συνήθειες για την υγεία φέρνουν άσχημα αποτελέσματα και στην ερωτική ζωή. Παραδείγματα είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες, το υπερβολικό βάρος και η έλλειψη άσκησης, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, κλπ.
  • Άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως η στυτική δυσλειτουργία, διαταραχές στην εκσπερμάτιση, όπου μπορούν δευτερογενώς να επηρεάσουν την σεξουαλική επιθυμία. Παράδειγμα, η ύπαρξη μιας χρόνιας στυτικής διαταραχής μπορεί να επηρεάσει την επιθυμίά του συγκεκριμένου άνδρα, μέσα από τη σκέψη: «Τι να την κάνω την διάθεση για σεξ, αφού πάλι θα γίνω ρεζίλι, δεν θα τα καταφέρω!»
Πώς γίνεται η διάγνωση του προβλήματος;
Για τη σωστή διάγνωση άρα και την σωστή αντιμετώπιση της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας χρειάζονται τα παρακάτω:
  • Ένα ολοκληρωμένο σεξουαλικό ιστορικό από ειδικό σεξουαλικής υγείας, όπου μία παράμετρός του είναι και το ιατρικό ιστορικό.
  • Μια ολοκληρωμένη ιατρική αξιολόγηση ώστε να αποκλειστούν πιθανές οργανικές παθήσεις. Όσο και να φαίνεται απίθανο, ακόμη και άνδρες σε μικρές ηλικίες έχουν εμφανίσει οργανικά προβλήματα που τα ανακαλύπτουν μέσα από μία σεξουαλική δυσλειτουργία.
  • Αξιολόγηση της φαρμακευτικής αγωγής που ενδέχεται να λαμβάνει το άτομο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θ σταματήσει την φαρμακευτική αγωγή αλλά ότι θα συνεργαστεί με τον γιατρό που του την έχει χορηγήσει για να δοθεί κάποιο άλλο φάρμακο ως προς τη σεξουαλική λειτουργία με πιθανά λιγότερες παρενέργειες, εφόσον βέβαια αυτό είναι δυνατό.
  • Ψυχοθεραπεία/σεξοθεραπεία, κυρίως όταν υπάρχουν ψυχολογικοί παράγοντες ή προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού-γενικότερα θα λέγαμε όταν δεν συντρέχουν ιατρικοί παράγοντες, όπου και πάλι όμως μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά αντιμετωπίζοντας τον ψυχισμό του ατόμου που πλήττεται.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως καλύτερες διατροφικές συνήθειες, άσκηση, κλπ.
Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι ένας άνδρας με ένα σεξουαλικό πρόβλημα, ασχέτως το είδος του προβλήματος, αισθάνεται άβολα. Απογοητεύεται, στενοχωριέται, νιώθει ανίκανος και αμφισβητεί το ρόλο του εραστή. Αποτέλεσμα η εμφάνιση αρνητικών συνεπειών όχι μόνο στην ερωτική του ζωή αλλά και γενικότερα στη ζωή του. Αρκετά συχνά, βλέπουμε άνδρες που δεν διεκδικούν το σεξ συνεπώς δεν φλερτάρουν, κλείνονται στον εαυτό τους, ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά που αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές και οδηγούνται σταδιακά στη μοναξιά και στην απομόνωση με αποτέλεσμα την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων.

Ας μην κρύβεται λοιπόν ένας άνδρας πίσω από το πρόβλημα, εφόσον μάλιστα στις μέρες μας όλα τα σεξουαλικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν, ασχέτων την αιτιολογία τους με την ανάλογη θεραπεία. Όπως επίσης είναι πολύ σημαντικό και η σύντροφος ενός άνδρα με σεξουαλικό πρόβλημα, αντί να τον κατηγορεί και τον κατακρίνει ή ακόμα και να τον απειλεί με χωρισμό, να σταθεί δίπλα του και να πάει μαζί του στον ειδικό να αναζητήσουν τη λύση στο πρόβλημά τους. Ναι, το πρόβλημα όταν αναφερόμαστε σε ζευγάρι, δεν είναι εκείνου που το «κουβαλάει» αλλά και των δύο, είναι κοινό, εφόσον και οι δύο έρχονται αντιμέτωποι με αυτό.



tlife.gr