MY KTEO

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Εύβοια: Μάχη για το μέλλον δίνει η εστίαση, κατεβάζουν ρολά μαγαζιά

 


«Καθημερινή μάχη» για την επιβίωση τους δίνουν τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης αφού το κόστος λειτουργίας τους έχει αυξηθεί 40%, με αποτέλεσμα να έχουν ανατιμηθεί και οι τιμές καταλόγου τουλάχιστον 10%.

Τι λένε ιδιοκτήτες καφέ - μπαρ - εστιατορίων

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν; Μπορεί η υπηρεσία του delivery να έχει αυξηθεί, υπάρχει όμως πραγματικό κέρδος για τα καταστήματα;

«Αυτή η κατάσταση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα περισσότερα μαγαζιά να βάλουν λουκέτο», σχολιάζουν μεταξύ άλλων.

Μόνο το ενεργειακό κόστος το 2023 σε σχέση με το 2021 ήταν το διπλάσιο.

Μετά το Covid και την καραντίνα ξεκίνησε το μεγάλο κύμα ακρίβειας. Πρώτες ύλες, ενοίκια, ενέργεια, αποτελούν «βραχνά» για τα μαγαζιά τα οποία προσπαθούν με κάθε τρόπο να ορθοποδήσουν.

«Ένα μαγαζί ακόμα και εάν δεν έχει κόσμο τα έξοδα τρέχουν. Ενοίκιο, μεροκάματα και ειδικά η ενέργεια. Η θέρμανση και η ψύξη. Ακόμα δηλαδή και κλειστά να είμαστε για μία δύο ημέρες, το ρολόι θα γράφει. Δεν μπορώ να κλείσω τα ψυγεία, το καταλαβαίνετε αυτό θα χαλάσουν τα προϊόντα. Τα τελευταία δύο χρόνια τα έξοδα έχουν αυξηθεί περίπου 40%», σχολιάζει ιδιοκτήτης εστιατορίου στο κέντρο της Χαλκίδας.

Αυτή η κατάσταση φυσικά δεν επηρεάζει μόνο τα μαγαζιά αλλά και τον κόσμο όπου η πλειοψηφία αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, συνεπώς δεν τους επιτρέπει να «ξοδέψουν» χρήματα για την ψυχαγωγία τους, τουλάχιστον όχι τόσο συχνά όσο κάποτε.

 Δυσβάστακτο το κόστος για τις επιχειρήσεις

«Με δύο ημέρες την εβδομάδα που είμαστε γεμάτοι δεν επιβιώνει μία επιχείρηση. Τις υπόλοιπες η κίνηση είναι τρομερά υποτονική. Μπήκαμε και στις πλατφόρμες για να ενισχύσουμε το delivery και κυρίως για να δοκιμάσει ο κόσμος και κάπως έτσι να τον «κερδίσουμε» και να έρθει εδώ. Προφανώς και οι πλατφόρμες έχουν τεράστιο κόστος. Ανάλογα με την συμφωνία μπορεί να πάρουν ακόμα και το 20% του αντιτίμου που πληρώνουν οι καταναλωτές, άρα ουσιαστικά το κέρδος στο ταμείο μειώνεται», σημειώνει με την σειρά της ιδιοκτήτης καφέ στην Παραλία Χαλκίδας.

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν μεγάλες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και το Δημόσιο καθώς αδυνατούν να πληρώσουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις επιχειρήσεις είναι το κομμάτι της ενέργειας.

«Τα δύο τελευταία χρόνια το κόστος στην ενέργεια διπλασιαστεί. Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις είναι αδιανόητα. Όλοι μπαίνουν σε ρύθμιση παρόλα αυτά δεν μπορούν πάντα να πληρώσουν. Πρέπει να υπολογίσετε ότι εκτός από την ενέργεια, υπάρχουν και τα ενοίκια τα οποία έχουν αυξηθεί, οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και φυσικά η μείωση της δουλειάς αφού ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να χαλάσει. Οι τιμές του καταλόγου έχουν αυξηθεί πάνω από 10%. Αυτή η κατάσταση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα περισσότερα μαγαζιά να βάλουν λουκέτο», καταλήγει.