MY KTEO

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Ώρα για μεγάλες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας: Τα μόνα αυτοκίνητα με μηδενικά τελη


Σε αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύοντας πως φέτος ήταν η τελευταία χρονιά που πληρώνουμε με αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το ΥΠΟΙΚ έχει συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας, αρμόδια για να εισηγηθεί τις αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς.

Το έργο της ομάδας θα είναι η αναμόρφωση και η επικαιροποίηση του πλαισίου που ισχύει έως τώρα, η διατύπωση απόψεων σχετικά με κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, η επεξεργασία και μελέτη των νέων τεχνολογικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών εξελίξεων καθώς και των όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων διαμόρφωσης του κόστους των τελών.

Το πρώτο σχέδιο αναμένεται να παρουσιασθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι τότε η τεχνική ομάδα εργασίας θα μελετήσει και τα συστήματα τελών κυκλοφορίας που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Σήμερα οι ιδιοκτήτες οχημάτων είναι πολλών ταχυτήτων ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων ή τον κυβισμό του οχήματος (για παλαιά αυτοκίνητα) ενώ προβλέπεται πλήρης απαλλαγή για ηλεκτρικά οχήματα και υβριδικά που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους. Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το σενάριο αύξησης των τελών στα παλαιότερα αυτοκίνητα στο πλαίσιο εκκίνησης εφαρμογής αντικινήτρων χρήσης των πολύ παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Με τα νέα δεδομένα, τα μόνα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που θεωρείται σίγουρο ότι θα έχουν μηδενικά τέλη είναι τα ηλεκτρικά. Σήμερα δεν πληρώνουν τέλη τα καινούργια υβριδικά με ταξινόμηση μετά την 1-1-2021, εφόσον εκπέμπουν λιγότερα από 122 gr/Km. Ταυτόχρονα θα εξεταστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για την παροχή κινήτρων μέσω της διαδικασίας της απόσυρσης προκειμένου να σταματήσουν να κυκλοφορούν από τους δρόμους αυτοκίνητα 20 ετών και άνω και να αντικατασταθούν από νέα, σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Αλλαγές και στα πρόστιμα
Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει και σενάρια αλλαγής στο χρηματικό πρόστιμο για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας που ανέρχονται σήμερα στο διπλάσιο της αξίας από την πρώτη κιόλας ημέρα καθυστέρησης.

Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να καθιερώσει κλιμακωτές πρόσθετες χρεώσεις σε συνάρτηση με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών.

Θέμα χρόνου τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα
Σημειώνεται πως εντός των επόμενων ημερών έρχεται διάταξη - ανάσα για χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που θέλουν να τα βγάλουν ξανά στους δρόμους αλλά τα έχουν θέσει ψηφιακά σε ακινησία, που θα επιτρέπει την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να θέσει σε λειτουργία εντός του Απριλίου την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όπου θα μπορούν να προχωρούν σε άρση της ακινησίας και να πληρώνουν τέλη με τον μήνα.

Η νομοθετική διάταξη πρόκειται να δώσει την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες, για άλλη μία χρονιά, να πληρώνουν αναλογικά τέλη, μόνο για το διάστημα εκείνο κατά το οποίο θα βρίσκονται σε κυκλοφορία και όχι για όλη τη χρονιά και βρίσκεται ήδη υπό κατάρτιση προκειμένου να προωθηθεί προς ψήφιση άμεσα.

Το εν λόγω μέτρο προβλέπει ότι εάν κάποιος θέλει να επανακυκλοφορήσει για ένα μήνα το όχημα θα πληρώσει το 1/12 των τελών, για δύο μήνες τα 2/12, για τρεις μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.
iEidiseis.gr