MY KTEO

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Ο προδιαγεγραμμένος θάνατος των έκτακτων δώρων, του fuel pass και του market pass


Κάτι που είχε προδιαγεγραφεί ήρθε να επιβεβαιώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά τα επιδόματα και τα έκτακτο δώρο.

Ήταν 12 Μαρτίου όταν ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το φέτος δεν θα δοθεί Δώρο Πάσχα. Όπως είχε πει τότε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση «είχε έναν δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε».

Κατά την διάρκεια της χτεσινής του συνέντευξης και πάλι στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στα επιδόματα ανέφερε «Τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ επιδόματα δίνουμε κάθε χρόνο. Το τέλος των επιδομάτων δεν έρχεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν έρχεται από τη μία στιγμή στην άλλη, γιατί έχουμε ένα κοινωνικό κράτος το οποίο είναι παρόν σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις.

Πάρτε για παράδειγμα τα επιδόματα που αφορούν την οικογένεια, γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την οικογένεια. 2.400 ευρώ τώρα για τη γέννηση κάθε παιδιού, και αναδρομικά»

Κλείνοντας έφτασε στο εξής συμπέρασμα: «Έχουμε, άρα, στοχευμένες πολιτικές σε πεδία που μας ενδιαφέρουν πραγματικά να αναδείξουμε».

Στην ουσία η κυβέρνηση δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού βάζει τέλος σε κάθε τι έκτακτο, όπως δώρο, market pass και fuel pass, ανεξαρτήτως ακρίβειας και του πληθωρισμού. Χιλιάδες ευάλωτες ομάδες περίμεναν ότι θα δοθεί έκτακτο δώρο Πάσχα έτσι ώστε, με αυτά τα χρήματα να γεμίσει λίγο παραπάνω το γιορτινό τραπέζι. Μάταια όμως.

Πρόκειται για μία συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης θέλοντας να μείνει επικεντρωμένη στην εκτέλεση ενός ιδιαίτερα απαιτητικού προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα, όπως έχει πει πολλές ο Κυριάκος Μητσοτάκη στοχεύει σε μόνιμες αυξήσεις μισθών όπως η αύξηση του κατώτατου και όχι να συνεχιστεί η επιδοματική πολιτική, κυρίως η «έκτακτη».