MY KTEO

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Χαλκίδα – Οι δομές υγείας στην Εύβοια εκπέμπουν SOS: Μαζική η συμμετοχή φορέων και συλλόγων στο πανευβοϊκό συλλαλητήριο για την υγεία (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα και αυτή την ημέρα επέλεξαν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και στις δομές υγείας της Εύβοιας για να πραγματοποιήσουν το πρωί της Κυριακής στη Χαλκίδα, το Πανευβοϊκό Συλλαλητήριο για την υγεία.

Εν έτη 2024 και τα προβλήματα στη δημόσια υγεία αντί να αμβλύνονται, χρόνο με το χρόνο, οξύνονται με τους εργαζόμενους να κάνουν λόγο για υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα η λειτουργία των Νοσοκομείων και των δομών υγείας του Νομού να είναι επισφαλής και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και επικίνδυνη, όπως πολλές φορές οι συνδικαλιστές έχουν επισημάνει.

Με αφορμή το τελευταίο μέτρο, τα απογευματινά χειρουργεία, που θέσπισε το Υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και στις λοιπές δομές υγείας, έχοντας στο πλάι τους φορείς του Νομού, αλλά και εργαζόμενους από άλλους κλάδους, συναντήθηκαν στο στρογγυλό της παραλίας Χαλκίδας και διατράνωσαν το «μη παρέκει» στην υποβάθμιση του ΕΣΥ.

Παρόντες μεταξύ άλλων οι βουλευτές Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου, Κατερίνα Καζάνη και Γιώργος Μαρίνος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων Δημήτρης Σέρρας, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι κομμάτων, συλλόγων και συνδικάτων του Νομού.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας Ιωάννα Ιωάννου «άνοιξε το χορό» των ομιλιών υπογραμμίζοντας την «απαράδεκτη κατάσταση και την τραγική υποστελέχωση των δομών υγείας του Νομού, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν τα απογευματινά χειρουργεία στην λειτουργία του Νοσοκομείου της Χαλκίδας. «Πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε τον χαρακτήρα της δημόσιας δωρεάν υγείας. Πρέπει να ακουστεί η φωνή μας» ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων η πρόεδρος.

Στο βήμα ανέβηκαν επίσης κατά σειρά οι Γιάννης Αγγελάτος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, Νίκος Χατζηαντωνάκης, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας, Θεοτόκης Κοντός, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κύμης, Ευαγγελία Μαγκανιάρη, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καρύστου, Νικόλαος Κιούσης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Νοσηλευτών Εύβοιας,  Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Τάσος Αντωνόπουλος, μέλος των ΠΟΕΔΗΝ-ΑΔΕΔΥ, Δήμητρα Σταματέλου, μέλος της ΟΕΝΓΕ και ο Μανώλης Βαρδαβάκης, μέλος της ΠΟΕΔΗΝ.

Κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών ήταν ότι η δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση της υγείας από την κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν και ότι θα πρέπει το εργατικό κίνημα και η τοπική κοινωνία να σταθούν ανάχωμα στο αντιλαϊκό αυτό σχέδιο, το οποίο οδηγεί στο «όποιος έχει λεφτά θα σώζεται, όποιος δεν έχει θα πεθαίνει». Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς την γέφυρα του Ευρίπου, όπου οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν συμβολικά για πέντε λεπτά την κυκλοφορία των οχημάτων.