MY KTEO

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Πληρωμές 100 έως 3.000 ευρώ σε φορολογούμενους - Οι πρώτες αποφάσεις


Εδώ και καιρό, έχει ανακοινωθεί, ότι οι πολίτες, εφόσον διαπιστώσουν μη διαβίβαση ή απόκλιση στα στοιχεία μιας απόδειξης, έχουν τη δυνατότητα να την αποστείλουν στην ΑΑΔΕ και να λάβουν, ανταποδοτικά, μια αμοιβή που θα είναι δεκαπλάσια της απόδειξης που κατήγγειλαν. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, μήνες αφότου έχει ξεκινήσει το συγκεκριμένο σύστημα, δεν είχε γίνει καμία πληρωμή στους φορολογούμενους που έχουν κάνει καταγγελία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέσω της εφαρμογής appodixi έχουν γίνει 75.000 ανώνυμες καταγγελίες και 91.000 επώνυμες. Τα ποσά από 100 έως 3.000 ευρώ θα λάβουν οι φορολογούμενοι που έχουν κάνει επώνυμες καταγγελίες οι οποίες φυσικά ελέχθησαν και αποδείχτηκε ότι ήταν σωστές. Όπως προβλέπει το σχετικό, φορολογικό νομοσχέδιο, η αμοιβή καταβάλλεται με ειδική διαδικασία, μόνον εάν αποδειχτεί η φοροδιαφυγή του επαγγελματία.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναμένεται να υπογράψει μέσα στις επόμενες μέρες τις πρώτες αποφάσεις με τις οποίες επιβραβεύονται οι πολίτες, που σε ρόλο εφοριακού, συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Πώς κάνετε καταγγελία για απόδειξη
Πρέπει να γίνει επώνυμη καταγγελία μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ, που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης.

Στη συνέχεια, διενεργείται φορολογικός έλεγχος και επιβάλλεται πρόστιμο στον επαγγελματία.

Έπειτα, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση, όταν ο Διοικητής της ΑΑΔΕ υπογράψει την απόφαση.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης που τους δίνει ο επαγγελματίας, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που έχει κάθε απόδειξη.

Σημειώνεται ότι η επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής της απόδειξης, για την οποία έγινε η καταγγελία. Σε καμία περίπτωση δεν είναι χαμηλότερη των 100 ευρώ, αλλά ούτε μπορεί να ξεπεράσει τα 3.000 ευρώ.

Για λόγους προστασίας των στοιχείων των καταγγελλόντων, η απόφαση δεν αναρτάται στη «Διαύγεια».

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και στο Google Play Store και στο ΑppStore.



iEidiseis.gr