MY KTEO

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Χαλκίδα: Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 100 ετών παρουσίας του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στην Εύβοια – Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η ανακοίνωση του Μητροπολίτη (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)



Μια ευχάριστη ανακοίνωση, την επανένωση του δεξιού χεριού του Όσιου Ιωάννη του Ρώσσου με το ιερό σκήνωμα στις 27 Μαΐου ημέρα της εορτής του, επεφύλασσε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος στο κλείσιμο της επετειακής εκδήλωσης για την συμπλήρωση 100 ετών παρουσίας του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στην Εύβοια, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το αμφιθέατρο από νωρίς το απόγευμα, ανυπομονώντας να ξεκινήσει η εκδήλωση για την εκατονταετηρίδα από την έλευση του ιερού σκηνώματος του Όσιου Ιωάννου του Ρώσου στην Εύβοια, που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας και η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος.

Μεταξύ άλλων, εκτός από τους οικοδεσπότες, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη, το «παρών» έδωσαν ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος, ο Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, οι βουλευτές Εύβοιας Σίμος Κεδίκογλου, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Συμεών Κεδίκογλου και Κατερίνα Καζάνη, οι δήμαρχοι Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, αυτοδιοικητικοί από όλη την Εύβοια, εκπρόσωποι του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων του Νομού.

Την εκδήλωση άνοιξε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους επεσήμανε ότι η παρουσία όλων αποτελεί την ελάχιστη εκδήλωση τιμής προς τον πρόσφυγα Άγιο και προστάτη της Ευβοίας Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο και προς τους μαρτυρικούς διακομιστές του. «Τι να πει και πόσα κανείς για τον Άγιο. Όλοι μας, λιγότερο ή περισσότερο, τον αισθανόμαστε σαν τον δικό μας Άγιο. Σαν κάτι να μας συνδέει» είπε ανάμεσα σε άλλα ο περιφερειάρχης.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τους δυο δημάρχους της Εύβοιας, που οι δήμοι τους υποδέχθηκαν το ιερό σκήνωμα του Όσιου Ιωάννη του Ρώσσου. Η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα είπε μεταξύ άλλων: «Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια έλευσης του άφθαρτου λειψάνου του Όσιου Ιωάννου του Ρώσσου στην πόλη της Χαλκίδας, ενός από τους ιερούς θησαυρούς που έσωσαν οι πρόσφυγες των αλησμόνητων πατρίδων». 

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Νιώθουμε ιδιαίτερα ευλογημένοι, αφού το προσκύνημα στο Προκόπι είναι από τα σημαντικότερα για τον ελληνισμό και την ανθρωπότητα. Εμείς ως τοπική αρχή θα κάνουμε τα πάντα, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις και να είμαστε δίπλα στο ιερό σκήνωμα».

Αμέσως μετά ακολούθησε η συναυλία παραδοσιακών τραγουδιών από την Παιδική Ορχήστρα του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού Προκοπίου και τη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής «Γέφυρες», καθώς και η προβολή του ντοκιμαντέρ « Ο Όσιος Ιωάννης Ρώσσος – Ο πολύαθλος και πρωταθλητής της ζωής» για τον βίο του Αγίου, την ιστορία της μεταφοράς του αγίου λειψάνου του από τους πρόσφυγες του Προκοπίου Καππαδοκίας, την έλευση του στην Εύβοια, τα θαύματα και το τρόπο λατρείας του από τους πιστούς.

Με τη σειρά του από μικροφώνου ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης είπε: «Η ευεργετική παρουσία του Αγίου στον τόπο μας όλα αυτά τα χρόνια, οι ισχυροί δεσμοί με τις ψυχές αμέτρητων συμπολιτών μας και πιστών από όλο τον κόσμο, δεν θα μπορούσε να μην τραβήξει σαν μαγνήτης και τη δική μας ταπεινή παρουσία κοντά στην χάρη και στο θαύμα του Όσιου Ιωάννου του Ρώσσου». Επίσης, σημείωσε ότι δίπλα στα έργα υποδομής που υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν, όπως το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Προκοπίου και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Ναού, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υλοποιεί ακόμα μία δράση, την προσκυνηματική διαδρομή προς τον Όσιο Ιωάννη το Ρώσσο.

Στη συνέχεια ακολούθησε μουσικοχορευτική παράσταση από την Ορχήστρα Ενηλίκων του Μικρασιατικού Μουσείου Προκοπίου, το χορευτικό τμήμα του Πανευβοϊκού Συλλόγου Καππαδοκών «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος» και τη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής «Γέφυρες», η οποία και απέσπασε το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Το καλύτερο όμως το επεφύλασσε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος για το τέλος της εκδήλωσης. Παίρνοντας το λόγο και αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για την επιτυχία της εκδήλωσης, αλλά και όσους στέκονται στο πλευρό της Μητρόπολης, φανερά συγκινημένος ανακοίνωσε την έλευση της δεξιάς χείρας του Αγίου, που είχε αποσπαστεί από το ιερό λείψανο, όταν έφτασε στο Άγιο Όρος και το οποίο βρέθηκε τελικά στην κατοχή οικογένειας χριστιανών. Η επανένωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου, ημέρα της εορτής του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.