MY KTEO

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

«Καπέλο» 10 λεπτών ανά λίτρο στη βενζίνη με ευρωπαϊκή σφραγίδα


Το νέο σύστημα τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα φέρει αυξήσεις στη βενζίνη.

Το νέο σύστημα τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα κτήρια και τις οδικές μεταφορές (ETS2) της ΕΕ που πρόκειται να εισαχθεί σε όλο το μπλοκ έως το 2027 εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε υψηλότερες αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα (βενζίνη και ντίζελ) από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Αυτό ανέφεραν ευρωπαίοι νομοθέτες στο Euractiv, ο οποίοι έχουν γνώση του νέου συστήματος τιμολόγησης των εκπομπών CO2 από τα κτίρια και τις οδικές μεταφορές. Το εν λόγω σύστημα συμφωνήθηκε το 2023 με την πρόβλεψη πως οι τιμές θα παραμείνουν κάτω από 45 ευρώ ανά τόνο CO2, πράγμα που σημαίνει προσαύξηση της τιμής κατά περίπου 10 λεπτά ανά λίτρο ντίζελ ή βενζίνης.

Ο Πίτερ Λίεσε (CDU/EPP), ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του εν λόγω νομοθετικού φακέλου, δήλωσε στο Euractiv ότι είναι «λίγο πιο απαισιόδοξος τώρα» ότι το όριο των 45 ευρώ μπορεί να διατηρηθεί, «επειδή βιώνουμε πισωγυρίσματα τόσο όσον αφορά την κινητικότητα όσο και τα κτίρια».

Δεδομένου ότι το ETS2 βασίζεται στην αγορά, εάν η Ευρώπη είναι λιγότερο επιτυχής στη σταδιακή μείωση της εξάρτησής της από τις πηγές ενέργειας έντασης CO2, η ζήτηση για πιστοποιητικά εκπομπών CO2 θα αυξηθεί και η τιμή του άνθρακα θα εκτοξευθεί αναλόγως. Ωστόσο, ο Πίτερ Λίεσε πρόσθεσε ότι «είναι κοινό μας καθήκον να αποφύγουμε αυτό το σενάριο».

Οι εκπομπές από τα κτίρια, που προέρχονται κυρίως από τα συστήματα θέρμανσης, και αυτές από τις οδικές μεταφορές, δηλαδή από τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, μειώνονται επί του παρόντος με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εν τω μεταξύ, οι πρόσθετοι νόμοι για τη μείωση των εκπομπών στους εν λόγω τομείς έχουν αμβλυνθεί σημαντικά ή θα τεθούν πλήρως σε ισχύ μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο, όπως η de facto κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης έως το 2035. Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ζήτηση δικαιωμάτων εκπομπών το 2027 και, επομένως, σε υψηλότερη τιμή άνθρακα.




iEidiseis.gr