MY KTEO

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Μαθητές του ΓΕΛ Κανήθου επισκέφθηκαν την 114 ΠΜ στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας

Χθες Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, μαθητές των Α2΄ – Α5΄ και  Β4΄ Τμημάτων του Γενικού Λυκείου Κανήθου, πραγματοποίησαν Ειδική Διδακτική  Επίσκεψη στην 114 ΠΜ στην Αεροπορική Βάση

Τανάγρας στο Σχηματάρι Βοιωτίας. 






Πιο συγκεκριμένα, 55 μαθητές/τριες και 5 Συνοδοί Εκπαιδευτικοί Χριστοδούλου  Νικόλαος - Κιουμουσίδου Μαρία - Γιαπλές Αθανάσιος - Μπακατσέλος Πέτρος (Υποδ/ντής)  και ο Διευθυντής Καπεντζώνης Ανδρέας, επισκέφτηκαν την Μονάδα από νωρίς το πρωί  ώστε να παρακολουθήσουν τις απογειώσεις από πολύ κοντά των αεροσκαφών Mirage 2000-5 MK2 και των νέων υπερσύγχρονων RAFALE H3R τα οποία αναχωρούσαν για  προγραμματισμένες ασκήσεις αερομαχίας κάπου στο κεντρικό Αιγαίο.  Στην συνέχεια μετέβησαν στην Αίθουσα ¨ΙΚΑΡΟΣ¨ όπου τους έγινε αναλυτική  παρουσίαση – ενημέρωση από τον ΔΕΕ (Διευθυντής – Επιχειρήσεων – Εκπαίδευσης) για  την 114 Πτέρυγα Μάχης, τις δυνατότητες των αεροσκαφών που έχει, τον τρόπο εισαγωγής  στην Σχολή Ικάρων, την ΣΜΑ και την ΣΤΥΑ, τον επαγγελματικό προσανατολισμό που  μπορούν να έχουν αν επιλέξουν την Πολεμική Αεροπορία. Στη συνέχεια υπήρξε μια  εκτεταμένη συζήτηση , καθώς υπήρχαν πολλές απορίες των μαθητών τόσο για το  επαγγελματικό πλαίσιο των Σχολών όσο και για τις μοναδικές εμπειρίες ενός πιλότου  μαχητικού, ο οποίος για αρκετά χρόνια αναχαιτίζει τους επίδοξους εισβολείς εξ ανατολών  προασπίζοντας τα Εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, πολλές φορές με απώλειες φίλιων  αεροσκαφών και πιλότων που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης μετέβησαν στην ΜΣΒ (Μοίρα Συντήρησης  Βάσης) όπου εκεί γίνονται εκτεταμένες επισκευές και η συντήρηση των αεροσκαφών και  των δυο Μοιρών σε Β΄ Επίπεδο. Συνομίλησαν με το προσωπικό εδάφους, τεχνικούς  διαφόρων ειδικοτήτων, ξεναγήθηκαν με δια ζώσης αναλυτική επεξήγηση για τα μέρη του  αεροσκάφους από πιλότο της 332 ΜΠΚ και επιλύθηκαν διάφορες απορίες των σχετικά  με την λειτουργία των αεροπλάνων. Συνεχίζοντας το πρόγραμμα της επίσκεψης  περιηγήθηκαν στα Συστήματα Αεράμυνας (Patriot - ¨ΒΕΛΟΣ¨ ) και τον ρόλο που έχουν  αναλάβει στην άμυνα του αεροδρομίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Στη συνέχεια  μετέβησαν για ξενάγηση στον Πύργο Ελέγχου, όπου ενημερώθηκαν για τα καθήκοντα του  προσωπικού που τον επανδρώνει καθώς και για άλλες τεχνικές λεπτομέρειες. Αμέσως  μετά ακολούθησε η ενημέρωση τους στο Flight Simulator του Rafale, όπου εκεί εν αρχή  τους εδόθη μια συνοπτική πληροφόρηση για τον τρόπο λειτουργίας αυτού, την  σπουδαιότητα αυτών των προηγμένων ηλεκτρονικών στην εκπαίδευση των πιλότων και  αμέσως μετά παρακολούθησαν επίδειξη πτήσης από πιλότο των Rafale.

Μετά το πέρας της εκεί ξενάγησης μετέβησαν στον χώρο όπου υπάρχει στατική  έκθεση μουσειακών αεροσκαφών για ενημέρωση και λήψη φωτογραφιών. Αμέσως μετά  επισκέφτηκαν την 331 ΜΠΚ και ένα καταφύγιο αεροσκάφους ( Shelter ) στο οποίο  ευρισκόταν ένα MIRAGE 2000-5 MKII πλήρως ετοιμοπόλεμο (καύσιμα – πυρομαχικά κλπ)  σε κατάσταση επιφυλακής ( readiness ) για αναχαίτιση. Αναλυτικά ενημερώθηκαν από τον  πιλότο για τον χρόνο και όλη την διαδικασία της ταχείας απογείωσης ( scramble ), ο   οποίος χρόνος μπορεί να είναι και κάτω από 5 λεπτά. Κατά την παραμονή τους στον χώρο  εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν το Ακροβατικό Σμήνος RED ARROWS τόσο το πρωί να  τροχοδρομούν για απογείωση όσο και το μεσημέρι να επιστρέφουν και να τροχοδρομούν,  καθώς και τις συντονισμένες ενέργειες των υπολόγων εδάφους με τους πιλότους, όπως  ακριβώς ενεργούν στις επιδείξεις που έχουν. Δυστυχώς αν και ήταν προσχεδιασμένο και  κανονισμένο υπηρεσιακά, δεν κατέστη δυνατό να υλοποιήσουν το πτητικό τους  πρόγραμμα άνωθεν του αεροδρομίου για να το παρακολουθήσουν οι μαθητές, καθώς  υπήρχαν προβλήματα ασφάλειας των αεροσκαφών λόγω ύπαρξης πολλών πουλιών σε  χαμηλό ύψος στην περιοχή του αεροδρομίου. Ιδιαίτερη αίσθηση όμως τους έκανε και η  διέλευση μαχητικών της 331ΜΠΚ τα οποία τροχοδρομούσαν για απογείωση και  διήλθαν μόλις 3 μ από τους παρατεταγμένους μαθητές, καθώς ο ήχος του κινητήρα και  η οσμή των καυσαερίων και της κηροζίνης κάλυψαν όλους εκεί. Αργά το μεσημέρι οι  μαθητές με εντυπωσιακές παραστάσεις και έγκυρη πληροφόρηση για το Αεροπορικό  Όπλο, αναχώρησαν για την επιστροφή τους στην Χαλκίδα.

Ενδιάμεσα αντιπροσωπεία μαθητών / εκπαιδευτικών μετέβηκαν στο Διοικητήριο,  όπου είχαν συνάντηση με τον Διοικητή της 114 ΠΜ και πριν αποχωρήσουν αντάλλαξαν  αναμνηστικές πλακέτες. 

«Οι μαθητές και οι Συνοδοί Εκπαιδευτικοί, αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν  θερμά τον Διοικητή της 114 ΠΜ Σμήναρχο (Ι) Μεθενίτη Νικόλαο για το ιδιαίτερο  ενδιαφέρον που έδειξε για την προετοιμασία της επίσκεψη μας και την πλήρη ξενάγηση σε όλους του στρατιωτικούς χώρους της Μονάδας, καθώς και όλο το προσωπικό που  φρόντισε για την ενημέρωση και την ασφάλεια μας», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.