MY KTEO

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Χαλκίδα - Κινητοποίηση εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ: Με τον αγώνα τους απέσπασαν τη δέσμευση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στις 13 Μάη (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Με τα πανό και τα μπλοκ στα χέρια οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία τους πλημμύρισαν το απόγευμα του Σαββάτου την παραλία της Χαλκίδας, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για να εξακολουθούν να δουλεύουν και να ζουν στον τόπο τους.

Με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, έχοντας στο πλευρό τους συνδικάτα και σωματεία της Εύβοιας και της Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποίησαν μαζική, μαχητική κινητοποίηση στην παραλία της Χαλκίδας, που σε συνδυασμό με την πολυπληθής κινητοποίηση της προηγούμενης ημέρας απέσπασαν τη δέσμευση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα 13 Μάη.

Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που η κινητοποίηση της Χαλκίδας αποφασίστηκε από τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ να ολοκληρωθεί πριν την άφιξη του πρωθυπουργού στην ευβοϊκή πρωτεύουσα. Τα σωματεία θα προσέλθουν σε αυτή με τα δίκαια αιτήματά τους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνέχεια θα οργανώσουν συνελεύσεις για να ενημερώσουν για τα αποτελέσματα και για να πάρουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα τους.

Αν και έληξε νωρίτερα από το αναμενόμενο, η κινητοποίηση ης Χαλκίδας έστειλε το μήνυμα συνέχισης μέχρις εσχάτων του αγώνα των εργαζομένων για να ξανακαπνίσει η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να τους  πετάξει στο δρόμο και το ταμείο ανεργίας.

Τη συγκέντρωση άνοιξε εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, ο πρόεδρος του Αντώνης Κούκουρας. «Καλωσορίζουμε τους εργάτες που τέσσερα χρόνια τώρα δίνουν έναν αγώνα για το ψωμί τους, τη δουλειά τους», τόνισε και χαιρέτισε την πλατιά αλληλεγγύη των σωματείων της περιοχής. «Αν χρειαστεί να συνεχίσουμε τέσσερα χρόνια ακόμα θα το κάνουμε!» ξεκαθάρισε και επισήμανε ότι με την αλληλεγγύη οι εργαζόμενοι μπορούν να βγουν νικητές.

Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μάταια προσπαθούν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό εδώ και τρία χρόνια, κατήγγειλε ο Γιώργος Σελεβάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία ΛΑΡΚΟ Εύβοιας. Με την παρέμβασή του ανέδειξε τη σημασία που έχει η λειτουργία της επιχείρησης για να παραμείνουν πόλεις και χωριά ζωντανά, για να μην ερημώσουν ολόκληρες περιοχές. Όσο για τα πολυδιαφημισμένα, από την κυβέρνηση προγράμματα, ξεκαθάρισε πως κανένας δεν μπορεί να φύγει από τον τόπο του και να εγκατασταθεί αλλού, να νοικιάσει σπίτι, να ανταποκριθεί στο κόστος ζωής, με τους μισθούς που προβλέπουν. «Τη Δευτέρα πάμε κανονικά στη δουλειά και στις τρεις βάρδιες», τόνισε.

«Στέλνουμε το μήνυμα: Από τη δουλειά και από τα σπίτια μας δεν πρόκειται να φύγουμε», επανέλαβε την απόφαση των εργαζομένων ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. «Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος», υπογράμμισε και ανέτρεξε στα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια αγωνιστικής δράσης και πρωτοβουλιών. «Μέχρι χτες μας έλεγαν τέρμα, δεν υπάρχει άλλη λύση», υπενθύμισε και πρόσθεσε πως οι κυβερνητικές αποφάσεις ανατρέπονται με την πάλη και την ενότητα των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, ενημέρωσε και για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Από το βήμα της κινητοποίησης κατήγγειλε τις παλινωδίες της κυβέρνησης και των υπουργών της. «Από βδομάδα σε βδομάδα άλλος διαβεβαίωνε πως ο επενδυτής θέλει τους εργαζόμενους και άλλος τους έλεγε ορθά κοφτά ότι απολύονται» είπε ο Παναγιώτης Πολίτης και συνέχισε: «Επιδιώκουμε τη Δευτέρα να λυθεί το πρόβλημα. Να ηρεμήσουν οι οικογένειες μας. Να πάνε τα παιδιά μας με ηρεμία να δώσουν εξετάσεις. Να μας πουν πότε θα επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ», ανέφερε. «Το μήνυμα το έχουν πάρει και θα το ξαναπάρουν, όπου, όποτε και με όποιον τρόπο χρειαστεί», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι βουλευτές Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Καζάνη και του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι συνδικάτων, φορέων και κομμάτων από την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα.