MY KTEO

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Ακίνητα: Φρέναραν οι μεταβιβάσεις τους πρώτους μήνες του 2024


Σημαντικό είναι το «φρενάρισμα» που παρατηρείται στις μεταβιβάσεις ακινήτων τους πρώτους μήνες του 2024, φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες λόγω των αλλαγών στο όριο της Χρυσής Βίζας. Την ώρα που την κατάσταση σημαντικά επιβαρύνει και η γραφειοκρατία που καθυστερεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν και πάνω από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε εκδήλωση ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων κ. Γιώργος Ρούσκας: «Από τα Χριστούγεννα μέχρι σήμερα οι μεταβιβάσεις ακινήτων σημειώνουν μια μείωση της τάξεως του 25% με 30%, ποσοστό ωστόσο που θα αυξηθεί κι άλλο λόγω των αλλαγών της Χρυσής Βίζας».

Για τον ίδιο, αν και η αγορά ακινήτων είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας, καθώς έφερε σημαντικές υπεραξίες και επενδύσεις, έχει σημαντικές αδυναμίες. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει: «Στην Ελλάδα υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα στην ανοικοδόμηση νέων κατοικιών, παράλληλα υπάρχει και ένα αυξημένο κόστος για την κατασκευή. Στα νέα ακίνητα μάλιστα αν υπάρχει μεγάλο χρονικό διάστημα από την κατασκευή μέχρι την παράδοση, στα συμβολαιογραφεία υπάρχουν προβλήματα μεταξύ κατασκευαστών και αγοραστών».

Το θέμα των μεταβιβάσεων σχολίασε με τη σειρά του και ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αθηνών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Οι μεταβιβάσεις ακινήτων είναι ο μεγαλύτερος Γολγοθάς για αυτόν που κυρίως πουλάει ένα ακίνητο. Μεγάλος αριθμός πράξεων και συναλλαγών μάλιστα έχουν χαλάσει στην πορεία, καθώς έχουν αργήσει να ολοκληρωθούν οι μεταβιβάσεις, οι οποίες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να υλοποιούνται με ένα “κλικ”, όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν η Κυβέρνηση».

Οι καθυστερήσεις στις μεταβιβάσεις, όπως προσθέτει, «μπορούν να ξεκινούν από 6 μήνες και να διαρκέσουν σε κάποιες περιπτώσεις έως και δύο χρόνια, προσπαθώντας σε αυτό το διάστημα τα εμπλεκόμενα μέλη να εισπράξουν όσα τους αναλογούν».

Καθυστερήσεις ωστόσο δημιουργούν ακόμη και οι ελάχιστες διαφορές στα εμβαδά που προκύπτουν από τις επιμετρήσεις για την κατάρτιση της Ταυτότητας Κτιρίου, που ισχύει από την 1η Απριλίου 2022, σε σχέση με αυτά που αναφέρονται στα συμβόλαια κτήσης τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δύο στα τρία συμβόλαια σήμερα να έχουν πρόβλημα εξαιτίας της ασυμφωνίας των εμβαδών των ιδιοκτησιών σε σχέση με τους τίτλους τους.

Το ζήτημα προέκυψε από τότε που έγινε υποχρεωτική (από την 1η Απριλίου 2022) η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου στις μεταβιβάσεις. Ακόμη, δηλαδή και ελάχιστες διαφορές να προκύπτουν στα τετραγωνικά, η συναλλαγή δεν ολοκληρώνεται με αποτέλεσμα χιλιάδες διαμερίσματα να μένουν «μπλοκαρισμένα» στα πλοκάμια της γραφειοκρατίας.

Αναλυτικά, το πρόβλημα προκύπτει όταν σήμερα σε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο, το εμβαδόν του ακινήτου πρέπει να συμπίπτει απολύτως με τα εξής έγγραφα:
  • το συμβόλαιο απόκτησης ακινήτου
  • την πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας
  • το Κτηματολογικό Απόσπασμα γεωτεμαχίου
  • το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτιρίου
  • την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ή διηρημένης ιδιοκτησίας) δίμηνης ισχύος
  • την κάτοψη του κτίσματος
  • την άδεια δόμησης
  • τη βεβαίωση δήλωσης και μη οφειλής ΕΝΦΙΑ.
Όπως σχολιάζει: «Σήμερα τα τηλεφωνήματα που αφορούν τις αγορές σπιτιών έχουν μειωθεί κατά 40% με 50%. Άρα πάμε αναγκαστικά και νομοτελειακά σε μια διόρθωση τιμών τουλάχιστον κατά 10%». Ο ίδιος μάλιστα σχολίασε και τα νέα όρια της Χρυσής Βίζας, τονίζοντας ότι δεν ευθύνεται για τη στεγαστική κρίση, καθώς μόλις το 5% των ακινήτων αυτών χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση.

«Η στεγαστική κρίση λύνεται με προωθητικές ενέργειες, δηλαδή συμπράξεις του δημοσίου με ιδιωτικό τομέα, με ανεγέρσεις νέων φοιτητικών κατοικιών και με ξεμπλοκάρισμα ακίνητης περιουσίας από το Δημόσιο», καταλήγει.Powergame.gr