MY KTEO

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου ξεκινά Ανακύκλωση ένδυσης υπόδησης με 50 Μωβ κάδους


Μετά  από δύο χρόνια προσπάθειας  και επαφών, στο πλαίσιο της πρόληψης και μείωσης  αποβλήτων καθώς και της  προστασίας του περιβάλλοντος ο Δήμος  Κύμης – Αλιβερίου μετά  την απόφαση συμφώνου συνεργασίας που πάρθηκε στο Δ.Σ     στις  26-4-2024  με  Aριθ. Απόφ.: 44/2024  ξεκινά ανακύκλωση ένδυσης , υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών  με την τοποθέτηση εντός ολίγου  50 ειδικών μωβ  κάδων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες στα διοικητικά όρια του.

Στο μωβ  κάδο θα  αποθέτουν οι Δημότες    μεταχειρισμένα είδη  ένδυσης, υπόδησης και λοιπά υφασμάτινα υλικά.

1. Η πρώτη ποιότητα εξ αυτών προωθείται στην αγορά μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης

2. Ένα μέρος τους δίνεται δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες στα πλαίσια του προγράμματος μας εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

3. Τα υπόλοιπα προωθούνται στο προηγούμενο στάδιο μαζί με τα βιομηχανικά απόβλητα.

Από την ανωτέρω αποκομιδή και διαλογή θα υπάρχουν μεγάλα οφέλη για τον Δήμο και τους Δημότες:

1. Μετά από όλη τη διαδικασία διαχείρισης, τα οφέλη που προκύπτουν για το περιβάλλον είναι ότι μειώνεται ο τεράστιος όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ. Εξοικονομούνται πόροι και ενέργεια. Με αποτέλεσμα να καταλήγει στο ΧΥΤΑ κάτω από το 1% των ανακυκλώσιμων υλικών.

2. Με την μείωση του όγκου των απορριμμάτων μειώνεται για τον Δήμο το κόστος αποκομιδής και μεταφοράς στον ΧΥΤΑ.

3. Θα υπάρχει  ανταποδοτικό όφελος προς τον Δήμου μας , από αυτή τη δράση-πρόγραμμα ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων, Η εταιρεία θα μας προσφέρει ετησίως το ανταποδοτικό ποσό των Τεσσάρων Χιλιάδων Εκατόν Πενήντα Ευρώ (4.150€)  με κατάθεση σε τραπεζικό Λογαριασμό του Δήμου.

4 . Tα καλύτερα σε ποιότητα ενδύματα και υποδήματα θα δίνονται στον Δήμο για τον σκοπό της ενίσχυσης των κοινωνικών φορέων  για χρήση τους σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες στον χρόνο και την ποσότητα που θα ζητηθεί.

Μετά  την τοποθέτηση των 50 Μωβ κάδων θα γίνει  προβολή και περαιτέρω διάδοση αυτής της περιβαλλοντικής και ταυτόχρονα κοινωνικής δράσης με  τακτικές δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των δημοτών, σε σχολεία,  συλλογικότητες, φορείς και  με κάθε πρόσφορο μέσο  (πχ φυλλάδια, κοινωνικά μέσα δικτύωσης κλπ.) .