MY KTEO

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Εύβοια: Ξεπέρασε το 80% η συμμετοχή των εργαστηριακών ιατρών στην πανελλήνια αποχή – Το 98% άγγιξε στη Χαλκίδα – Τι δήλωσε στο eviatop η πρόεδρος του ΙΣΕ Κωνσταντίνα Καρλή


Σε προειδοποιητική αποχή προχώρησαν από χθες Τετάρτη 8 Μαΐου οι εργαστηριακοί γιατροί της Εύβοιας και οι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στην υφαρπαγή των αποζημιώσεων εξαιτίας του θηριώδους clawback που τους επιβάλλεται. Μάλιστα η αποχή έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 10 Μαΐου. 

Στην Εύβοια σήμερα, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας Κωνσταντίνας Καρλής στο eviatop, η συμμετοχή των εργαστηριακών γιατρών ήταν μεγάλη ξεπερνώντας το 80%, ενώ στη Χαλκίδα η συμμετοχή στην αποχή ήταν καθολική, αφού συμμετείχαν όλοι οι εργαστηριακοί γιατροί. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ένα μόνο ιατρικό εργαστήριο, που ανήκει σε γνωστή αλυσίδα, ενώ λειτούργησε ακόμα ένα, το οποίο όμως δεν είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

«Έχει περάσει μια δωδεκαετία διαρκούς υφαρπαγής των αποζημιώσεων (clawback) των συμβεβλημένων εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ, παρά τη συνεχή κατάθεση προτάσεων από την πλευρά της ιατρικής κοινότητας» είπε στο eviatop η κ. Καρλή και εξήγησε ότι αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί σε παρόμοιες αντιδράσεις, εργαστηριακοί γιατροί συμμετείχαν σήμερα στην αποχή και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή. 

«Αν συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ όλοι οι συνάδελφοι, νέοι και παλαιότεροι θα αναγκαστούν ένας-ένας να κλείσουν τα εργαστήρια τους και να φύγουν στο εξωτερικό η να συνεχίσουν με κάτι διαφορετικό» σημείωσε με νόημα η πρόεδρος.